Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 жовтня 2020 р.

Владислав Атрошенко: Треба знаходити можливість висаджувати щороку по 1000 дерев

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на початку щотижневої розширеної наради в Чернігівській міській раді, яка відбулася сьогодні, 20 жовтня, подякував усім чернігівцям, які брали участь у нещодавньому загальноміському суботнику.

- Особисто я був на кількох локаціях і бачив, що там працювала велика кількість мешканців. Подяка за це усім! - підкреслив він. - Загалом висадження дерев відбулося на 100 адресах. Я радий, що ми вгадали з програмою відновлювальної вартості дерев. І саме такі дерева – 5-6-річного віку - треба садити на магістральних вулицях Чернігова. А вже на внутрішньоквартальних та прибудинкових територіях саджанці – за бажанням, - зазначив Владислав Атрошенко.

Зокрема, на цьому суботнику були висаджені вишня кущова (як на вул. Єськова), клен Фрімана (як на Чернишевського), платани (як на Івана Мазепи). Всі рослини зі сформованою кроною та закритою кореневою системою. Загалом - 248 таких дерев. Окрім цього, висадили близько 100 зелених насаджень в інших місцях: на Масанах, у Березовому гаю, на Астрі, - повідомив начальник комунального підприємства «Зеленбуд» Роман Старіков.

На прохання міського голови він також проінформував про відсоток приживлення висаджених підрощених садженців. Наприклад, на в'їзді в Чернігів з боку Києва минулого року висадили близько 250 дерев саме підрощених садженців дуба болотного. За словами Романа Старікова, на сьогодні там не довелося заміняти жодного висадженого дерева. Не дуже добре прийнялося з усіх лише одне, але його підживлюють і рослина дає гарні показники, буде далі рости.

- Якщо навіть 95 відсотків із 100 висаджених дерев будуть приживатися, але вони будуть необхідної форми та однакового розміру, то це буде культурна висадка у сучасному європейському місті. Іншого не повинно бути. І надалі ми будемо рухатися цим шляхом. За будь-яких бюджетних обставин нам треба знаходити можливість висаджувати щороку по 1000 дерев, як і ставили ми в план. Починаючи з магістральних вулиць і далі закінчуючи тополями та іншими деревами, які потребують уже заміни, - зауважив Владислав Атрошенко.

Принагідно міський голова нагадав про великі ялини, які пересаджували минулої зими на територію в’їзду до міста. Відповідно до досягнутої тоді домовленості з містом, «УкрСіверБуд» вніс на рахунк комунального підприємства «Чернігівбудінвест» грошову заставу  на випадок неприживлення дерев, як відновну вартість.

- З цими ялинами не все добре. Тому в мене доручення – подивитися юридичну частину, а саме термін депонування цих коштів. Вони для того і бралися, щоб гарантувати на цей період, щоб ми не ризикували коштами міського бюджету. Тож треба замінити ці дерева, прошу організувати відповідну роботу.  Зараз осінній період, як раз і треба вирішити це питання, - підкреслив він.

Юридичному відділу міської ради доручено оформити всі необхідні дії відповідними актами, щоб не було ніяких претензій щодо спрямування коштів.

- Рішення по тій локації – абсолютно правильне. Вони там правильно висаджені. Але на цьому прикладі – до всіх прохання: те, що ми робимо, треба робити якісно, з дотриманням усіх технологічних, інженерних та будь-яких інших норм. Якщо зроблена помилка – треба її виправляти і не боятися це визнавати. Хоча в даному випадку ми не зробили ніякої помилки. А ситуацію виправимо за рахунок коштів, які фактично і є коштами на відновлення вартості цих дерев, - акцентував міський голова.  

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!