Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
8 вересня 2020 р.

Владислав Атрошенко: Для лікарень Чернігова будуть закуплені нові ліжка, постіль та два спецавтомобіля


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігів наразі знаходиться в «жовтій зоні» за рівнем епідеміологічної ситуації по захворюванню на COVID-19. Станом на 7 вересня загальна кількість хворих – 555, з них одужало – 378. Наразі хворіють – 170, з них амбулаторно – 126, стаціонарно – 44. Нових випадків за попередню добу – 11. На апаратах штучної вентиляції легень зараз знаходиться 3 пацієнти інфекційного відділення міської лікарні №2. Стан їх стабільно тяжкий, вони також мають ряд супутніх захворювань.

Такі дані озвучив начальник управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Владислав Кухар на розширеній нараді в міській раді сьогодні, 8 вересня.

У Чернігові, як і по всій Україні, останні тижні спостерігається певне збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію. Це пов’язане з тим, що люди повертаються з відпусток, які вони провели в інших регіонах. Усі лікарні міста мають все необхідне для лікування пацієнтів, медпрацівники забезпечені засобами індивідуального захисту.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко під час зустрічі з лікарями, яка відбулася минулого тижня, доручив продумати, як забезпечити розвантаження лікарів другої міської лікарні. Адже за весь час пандемії вони вже втомилися й потребують відпочинку.

Владислав Кухар на нараді повідомив, що документи для Міністерства охорони здоров’я України щодо можливості відкриття лікарні №3, як закладу другої хвилі - підготовлені і вже є відповідний дозвіл Міністра. На цьому тижні буде підписаний контракт з Національною службою здоров’я України щодо підключення цієї лікарні до пакету послуг з надання медичної допомоги цій категорії хворих, і потім надійдуть кошти. Він також запропонував зробити дні ургенції. До прикладу, 3-я лікарня прийматиме хворих 4 дні на тиждень, а 2-а лікарня - 3 інші дні тижня. Таким чином, частково розвантажиться інфекційне відділення лікарні №2. Крім того, вдасться не допустити погіршення якості надання медичної допомоги. Повністю розвантажити цю лікарню від надання відповідної допомоги – неможливо, оскільки лікарі можуть залишитися без заробітку.

Чернігівська міська лікарня №3 наразі готова приймати хворих на COVID-19. Минулого тижня медзаклад перевірила НСЗУ. Лікарня має 20 стаціонарних кисневих точок, 10 кисневих концентраторів, 10 апаратів-ШВЛ. Додатково для цієї лікарні виділені 1,4 млн грн на придбання ще 10 кисневих концентраторів.

На виконання доручення міського голови управлінням охорони здоров’я підготовлений кошторис на загальну суму 340 тис.грн для придбання необхідного для відділень другої міської лікарні. Зокрема, будуть закуплені 500 підковдр, 1000 простирадл, 500 наволочок, 200 подушок, 80 матрасів для звичайного ліжка і 80 матрасів для функціонального ліжка, повідомив Владислав Кухар.

Міський голова зауважив, що вибирати потрібно якісні матеріали, щоб вони слугували для пацієнтів довший час. Додатково потрібно вирішити питання щодо забезпечення міських лікарень спеціальним транспортом для того, щоб при потребі тяжкохворих пацієнтів можна було перевозити на діагностику до інших медзакладів міста, а можливо і до київських лікарень.

- Це важке рішення, оскільки у нас не найкращий бюджетний рік. Але ми розподілили кошти міського бюджету, і вирішили придбати два авто швидкої допомоги, - зазначив Владислав Атрошенко.

Для міських лікарень це вкрай необхідне, оскільки допоможе більш якісно виконувати функцію надання екстреної допомоги хворим. Наразі кошти виділені, цього тижня буде оголошений тендер, і відповідно до законодавства через 1,5 місяці вони будуть придбані.

Крім того, планується закупівля 100 багатофункціональних ліжок, орієнтовною вартістю 20 тис.грн за кожне. А саме: по 35 ліжок для 1-ї та 2-ї міської лікарні, а також для пологового будинку й для лікарень №3 та №4.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!