Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
22 липня 2020 р.

Керівник КП «Чернігівводоканал» доповів про перебіг виконання підприємством кредитних зобов’язань


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Проблеми виконання кредитних зобов’язань – зокрема, погашення кредиту КП «Чернігівводоканал» перед Міжнародним банком реконструкції і розвитку - чернігівський міський голова Владислав Атрошенко порушив на щотижневій розширеній нараді в муніципалітеті 21 липня.

- Якщо у гривнях, то ми взяли по тому курсу орієнтовно 125,6 млн грн. А по сьогоднішньому курсу вже погасили у гривнях 216 млн грн. і 390 млн грн. ще винні. Вдумайтеся в ці цифри, вони досить яскраві. Це такі принади кредитування, - відзначив він.

Цей валютний кредит КП «Чернігівводоканал» взяв у 2008-2015 роках як учасник проекту «Розвиток міської інфраструктури в Україні», у якому брали участь 14 водоканалів. У Чернігові проект був спрямований на заміну енергоємного обладнання та реконструкцію мереж. Було залучено 22,8 млн дол. США кредитних коштів МБРР, що по тодішньому курсу 5,5 грн/дол становило 125,6 млн грн.

Як доповів на нараді керівник КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко, за ці кошти було модернізовано енергоємне обладнання  (замінене все насосне обладнання на насосних станціях каналізації, водопроводу та підвищення тиску), придбано 29 одиниць спеціалізованої техніки (6 екскаваторів, 2 автокрани, 2 маніпулятори, 7 одиниць іншої спецтехніки, 8 аварійних автомобілів на базі шасі КамАЗ, 4 одиниці вантажного та іншого автотранспорту).  Закуплене лабораторне обладнання: 2 пересувні діагностичні лабораторії, обладнання для лабораторії питної води та лабораторії стічних вод. Проведена реконструкція (санація) водопровідних та каналізаційних мереж на 4,8 млн грн. Збудована автоматизована КНС №15 на Масанах. Також була впроваджена комплексна система дистанційного керування насосним обладнанням , що дало можливість налагодити комерційний облік електроенергії та забезпечити функціонування геоінформаційної системи. У результаті впровадження проекту вдалося досягти скорочення споживання електроенергії при водопостачанні на 24% і при водовідведенні на 40%. В принципі, був забезпечений оптимальний режим обладнання, який дав змогу стабілізувати тиск у мережі, зробити його автоматичним.

Починаючи з 2013 року підприємство вже мало погашати не тільки маржу МФУ та відсотки банку, а й тіло кредиту (кожного року – більше мільйона доларів). Зокрема, в 2019 році треба було сплатити 1 млн 440 тис. дол., у 2020 – 1 млн 493 тис. дол. тіла кредиту. Відповідно до графіків, повністю розрахуватися підприємство повинне до 15 жовтня 2027 року.

Наразі повернуто 38% запозичення. 8,6 млн дол. вже сплачено, 14,2 млн дол. – залишилося виплатити. Але зараз підприємство змушене розраховуватися вже за курсом, який змінився і майже в 5 разів перевищує існуючий на час отримання кредиту. Якщо у 2013 році на річний платіж вистачало 10,3 млн грн., то у 2018 році підприємство сплатило 47, 6 млн грн., погасивши свої річні зобов’язання за кредитом самостійно.

Але у 2019 через підвищення вартості складових тарифу і його тривале неузгодження на рівні держави, а також борги населення підприємство недоотримало чимало грошей. Воно не змогло вчасно повністю сплатити за кредитом, за що отримало ще нарахування пені.

- Ми маємо на сьогодні 32,5 млн грн. боргу населення, адже тариф розраховується на 100% оплату. І державний бюджет за 2007-2015 роки нам винен 30,3 млн грн. Тобто держава нараховує пеню на те що кредит не платиться – і в той же час винна 30,3 млн грн. Це нонсенс, я вважаю, - керівник КП «Чернігівводоканал» на нараді.

Чернігівський міський голова підкреслив, що проблема виникла саме через дисбаланс у регулюванні з боку держави.

- На мій погляд це абсолютна нісенітниця, враховуючи наступну річ. Державі не треба братися за таку справу як регулювання тарифів. Для цього є місцеві вибори і місцева влада. Люди визначаються щодо ефективності роботи місцевої влади. І прерогатива тарифної політики повинна лишатися на місцях. Жоден мер не буде робити якісь незрозумілі речі з тарифами проти своїх людей. Але більш керованою буде ситуація з комунальними підприємствами, з їх утриманням і розвитком, - прокоментував він доповідь.

Владислав Атрошенко підкреслив, що проблема стосується не тільки Водоканалу і не виключно Чернігова. Це стосується всіх підприємств у сфері комунальних послуг, що наразі залежать від державного регулятора.

- Питання до профільних міністерств колосальне. Це питання по всій галузі, по всім містам. І я як міський голова хотів би дочекатися, щоби міністри почали займатися своїми справами в галузі. Тому що є нюанси, особливо в теплопостачанні, є собівартість, є специфіка в кожному місті тощо - з цим треба розбиратися. Це досить серйозні питання, які треба ґрунтовно і професійно розглядати. Чим досить тривалий час у державі ми взагалі не займаємося, - зазначив він.

Наразі КП «Чернігівводоканал» вже звернувся до Мінфіну щодо нарахування пені та готується виплачувати позику відповідно до угоди.

- Коли є тренд зростання, залучати кредити – реально і правильно. В інакшому випадку, який ми, на жаль, переживаємо досить тривалий час – є надзвичайно високі ризики і серйозна незбалансованість, - підкреслив чернігівський міський голова.

Докладніше про його позицію щодо використання містом кредитів – в іншому нашому матеріалі.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!