Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 липня 2020 р.

Брати кредити місту варто тоді, коли є тренд зростання, - чернігівський міський голова


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на щотижневій нараді в Чернігівській міській раді 21 липня висловив свою позицію в питанні взяття містом кредитів для вирішення тих чи інших нагальних проблем.

Питання виникло у зв’язку з тим, що нещодавно рейтингове агентство «Credit Rating» за результатами проведеного аналізу підвищило довгостроковий кредитний рейтинг міста Чернігова на 1 рівень (у них є 5 шкал і Чернігів тепер - у другій) та підтвердило його високий рейтинг інвестиційної привабливості. В інвестиційному рейтингу випереджають наше місто вже тільки Львів, Одеса, Київ і Вінниця. Про це на нараді доповів заступник міського голови Олександр Ломако.

- Висновки агентство робило на основі відкритих даних – як ми працюємо з міським бюджетом, як ми розпоряджаємося комунальною власністю і чи є в наших комунальних підприємств і в міста довгострокові плани розвитку у вигляді стратегії, - проінформував він.

Погоджуючись із позитивністю високого кредитного рейтингу, міський голова наголосив на тому, що на практиці залучення кредитних коштів при сучасній економічній ситуації в Україні – шлях дуже ризикований. Прикладом цьому може служити валютний кредит, залучений у  2008-2012 роках КП «Чернігівводоканал».  Віддавати його треба в доларах, а курс з тих років зріс у 5 разів. Окрім того, через систематичне запізнення рішень НКРЄКП після урядових рішень про збільшення складових тарифу (мінімальної зарплатні, ціни електроенергії) підприємство періодично надовго втрачало можливість накопичувати кошти для сплати кредиту з оплати своїх послуг споживачами.

- Кредити солодко брати і дуже важко віддавати, - наголосив Владислав Атрошенко. - Особливо коли тарифи є надзвичайно вразливим питанням, коли роками не розвивається Україна, не зростає її економічний потенціал, не зростає платоспроможність населення (а ще періодами вона й валиться в рази). Відповідно, виникають ризики щодо погашення будь-яких кредитів, взятих підприємствами, якщо їх погашення залежить від тарифної складової. Є надзвичайно високою спокуса за один раз повирішувати в місті питання і з електротранспортом, і з очисними спорудами, і з мережами, і на безлічі напрямків, які зараз ми розглядаємо. Але для цього потрібно, щоби сталий фаховий уряд займався своїми питаннями, була стабільність, був тренд зростання. Тоді залучати кредити – реально і правильно. В інакшому випадку, який ми, на жаль, переживаємо досить тривалий час – є надзвичайно високі ризики і серйозна незбалансованість, - підкреслив він.

Тим не менше, міський голова назвав ті напрямки, де все-таки розглядає варіант залучення кредитних або інших сторонніх коштів.

- Я думаю, що нам варто буде в 2021 році все-таки повернутися до питання залучення кредитних коштів на будівництво парку культури і відпочинку. Також є питання життєзабезпечення міста, вирішення яких не можна розтягувати на десятки років. Ми можемо за свої купляти по 5-6 тролейбусів на рік - з логікою того, що тоді приблизно за 12 років відбудеться оновлення тролейбусного парку. 12-14 років – це є нормальний термін роботи тролейбусів. І це певну логіку має. А робити очисні споруди 10 років, або якусь серйозну реконструкцію, яка буде певним «якорним» об’єктом у місті – тут точно логіки нема. На жаль, без залучених коштів це зробити важко, - зазначив він.

При цьому все-таки бажано залучати кошти у гривні. 4-5% річних – це той реальний відсоток, який комунальні підприємства могли би погасити. Тим більше, якщо йдеться про збиткові напрямки. На жаль, сьогодні ціна кредитних ресурсів для підприємств промисловості чи для міст в Україні у багато разів вища. Допомогти тут могла б (і повинна) держава: сьогодні в Україні для розвитку комунальної інфраструктури необхідні державні програми, які би компенсували відсотки за кредитами, вважає чернігівський міський голова.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!