Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 липня 2020 р.

Місця для пересувної торгівлі кавою та вуличною їжею в Чернігові розподілили на відкритому аукціоні

+8
+5

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11

Сьогодні, 13 липня, в Чернігівській міській раді відбувся Конкурс щодо надання права на укладення договорів про пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою по розміщенню тимчасових об’єктів для здійснення дрібнороздрібної пересувної торгівлі кавою, іншими напоями, продуктами швидкого харчування, солодкою ватою, морозивом.

Як відомо, з минулого року в Чернігові за ініціативою чернігівського міського голови Владислава Атрошенка право на здійснення такої пересувної торгівлі продається на відкритих аукціонах зі зрозумілими правилами.  Цього року через карантинні заборони і початок сезону цієї торгівлі, і аукціон відбуваються пізніше. Але, відповідно до прийнятих цього року змін, право торгівлі тепер продається не на один, а на три наступних роки.

Заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако, який проводив цей аукціон, так прокоментував його результати:

- Якщо минулого року в нас були максимальні ціни до 2 тис. грн (дві точки були по 2 тис. 100 грн), то цього року в нас пропозиції підприємців вже і за три, і за чотири тисячі перейшли. Найбільша сума - у сквері Хмельницького – за квадратний метр торгового місця з продажу кави, солодкої вати і т. д буде сплачуватися 7 тисяч 350 гривень. На вулиці Рокоссовського біля магазину «АТБ» теж за 4 тисячі є місця. І, в середньому, удвічі-втричі піднімалися ціни. Я думаю, що якщо всі підприємці укладуть договори і зайдуть на ці місця працювати – це буде суттєва сума коштів залучена в місцевий бюджет. Але головне в тому, що минулого року міський голова вперше висловив ініціативу про перехід до такої прозорої схеми - і тепер ні в кого не виникає запитань, чому на цьому більш вигідному місці стоїть той а не інший підприємець. Усе абсолютно прозоро, публічно. Вони між собою торгувалися, вони вже один одного знають, і єдиний критерій, по якому хтось отримував перемогу – це ціна за квадратний метр, запропонована підприємцем. Головне – це абсолютно прозорий підхід до малого бізнесу, який займається цим видом діяльності, - зазначив він.

Цього року заявки від підприємців надійшли щодо 36 з 47 запропонованих містом локацій для пересувної торгівлі. Найбільше бажаючих – по 7 – виявилося на місця навпроти магазину «АТБ» по вулиці Рокоссовського. Також на чимало місць претендували по 3-4 підприємці. На більшість об’єктів ціна під час торгів зросла в кілька разів.

Тепер протягом двох тижнів переможці торгів мають укласти з уповноваженим органом міської ради договори. Якщо вони цих договорів не укладають, то переможцем стає і торгівлю здійснює той, чия цінова пропозиція на аукціоні була попередньою.  Якщо ж угода не підписується взагалі, то локація виноситься на повторний аукціон, який може відбутися на початку серпня.

- Щодо тих затрат, які підприємці минулого року понесли на організацію своїх точок (електроенергія, водовідведення, можливо, щось інше), вони будуть домовлятися з тим, хто переміг цього року. Я думаю, що вони домовляться - адже дешевше компенсувати частину витрат тим, хто зробив це минулого року, ніж «з нуля» укладати договори з обленерго чи там з водоканалом і знову виконувати роботи. Це точно не буде дешевше і точно не буде швидше. Тому їм вигідніше компенсувати частину цих затрат підприємцям, які перемагали минулого року. Я думаю, що підприємці по-діловому знайдуть мову і вирішать це питання, - додав Олександр Ломако.  

 

На цю тему читайте також:

Заявки на конкурс підприємці, які бажають продавати каву та вуличну їжу в Чернігові, можуть подавати до 25 червня

У Чернігові вдосконалили механізм продажу права пересувної дрібнороздрібної торгівлі

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відео телеканалу "Дитинець"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!