Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 травня 2020 р.

У Чернігові – черговий етап пом’якшення карантину

+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7

Як відомо, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 25 травня підписав розпорядження, згідно з яким у Чернігові:

  • З 1 червня відкриються дитячі садочки; спортивні клуби та фітнес-центри; музичні школи, школа мистецтв та художня школа.
  • З 10 чеврня запрацюють ресторани та відновляться культурні заходи на свіжому повітрі та у приміщеннях (з розрахунку 1 особа на 5 кв метрів).

Це узгоджується з рішенням Уряду, який визначив критерії, згідно з якими можна запроваджувати адаптивний карантин вибірково в них адміністративних одиницях, де показники щодо COVID-19 наступні:

1. Інцидентність - до 12 осіб на 100 тис населення (протягом тижня);
2. Завантаженість ліжок - до 50% в опорних лікарнях;
3. Охоплення тестування - більше 12 осіб на 100 тис населення.

Чернігів має досить гарні показники за тиждень 18-25 травня: 3,5 хворих на 100 тис населення; зайнято 9 ліжок в інфекційному відділенні 2-ї лікарні (13,8%) та проводиться 125 тестів на 100 тис населення. Але ці коефіцієнти мають перераховуватися кожного тижня, і в разі погіршення ситуації карантинні заходи можуть бути посилені знову. Тому чернігівцям важливо продовжувати дотримуватися індивідуальних захисних заходів: носити маски, мити і дезінфікувати руки та поверхні, уникати скупчень людей.

Подробиці того, як місто буде виходити з карантину, були обговорені на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 27 травня.

Дитячі садочки запрацюють з 1 червня. За дорученням міського голови прийняте рішення, що медичних довідок для дітей, які під час вимушеної перерви не хворіли на інфекційні захворювання, при поверненні в дитсадок не вимагатимуть. Це буде питанням сумління батьків. Разом з тим, усім дітям на вході в дитсадок і потім кожні 4 години тепер вимірюватимуть температуру, а дані фіксуватимуть у спеціальному журналі. Якщо температура вище 37 градусів, тим більше є ознаки респіраторного захворювання – дитина в садок не приймається. Якщо таке сталося протягом дня – вона ізолюється під нагляд медпрацівника і теж повертається батькам.

Про інші правила відвідування дитсадків у період карантину  

- Я хочу звернутися до батьків, до чернігівців. З розумінням, що ситуація стосовно ковіду трошки і перегріта в суспільній свідомості, але є й реальні ризики. Зараз ми відкриваємо садочки, які були закриті за рішенням Кабінету Міністрів. Завжди важкими є питання закриття і відкриття. Я хотів би, щоби ми спільно – і батьки, і вихователі, і діти – прилаштувалися до трошки нестандартних умов. Воно все налаштується і буде нормально та всім зрозуміло. Але нам за цих умов потрібно більш обережно, ніж це було зазвичай, придивлятися до стану дітей і більш відповідально ставитися до будь-яких ознак нездоров’я. Я думаю, що всі ми одне одного тут зрозуміємо і все буде добре, але оці перші дні налаштування роботи треба пройти, - звернувся до громади з цього приводу чернігівський міський голова.

З 27 травня школи почали прийом документів від батьків майбутніх першокласників. Досить сильно у попередньому плануванні перших класів допомогла запроваджена цього року електронна реєстрація. Враховуючи в т. ч. її дані, цього року в Чернігові очікують близько 3 тисяч першокласників, для яких планують 104 класи на майбутній навчальний рік, повідомив керівник міського управління освіти Василь Білогура.

29 травня – останній календарний день навчання. Формат свята останнього дзвоника кожна школа обирає свій – хтось записує відеозвернення, хтось влаштовує відеоконференції. На жаль, такого формату, до якого всі звикли, цього року не буде.

Основна сесія ЗНО відбуватиметься з 25 черв по 17 липня. На території м. Чернігова визначено 16 пунктів тестування, 13 з яких знаходяться в загальноосвітніх навчальних закладах. Загалом у цьому році 11 класів закінчують 1753 учні, участь у тестуванні в Чернігові буде приймати 4403 дитини. Всі заходи особистої безпеки при складанні ЗНО зараз відпрацьовуються. Обов’язковими будуть масковий режим і скрінінг температури. Можливо, під час пробного тестування будуть уточнення щодо заходів безпеки.

6-7 червня офіційно відкриють пляж. Відкриття цього року буде скромним і з урахуванням застережень, але все одно відрізнятиметься від звичайного дня на пляжі. «Це не свято, але трошки нам треба все-таки давати позитив», - зауважив Владислав Атрошенко.

Розглядається питання про відміну тимчасових посвідчень на проїзд. Це питання постає у зв’язку з поновленням з 1 червня роботи дитячих садочків у Чернігові. Про остаточне рішення буде оголошено додатково.

Також поки ще вирішується питання допуску на маршрути автобусів без автоматичного відкриття дверей.

Увесь інший громадський транспорт у Чернігові вже відновив свою роботу. Зараз виходить у рейси на день 195 автобусів 62 трролейбуси. І кількість автобусів щодня збільшується, повідомив керівник міського управління транспорту Олександр Рижий.

Відновили роботу і «дачні» маршрути, розклад яких можна знайти в новинах на сайті Чернігівської міської ради. Серед них деякі додавалися пізніше. З 27 травня вже їздить міський автобус на Рівнопілля, 22-с («с» в номері значить «скорочений маршрут»).

Разом з тим, чернігівський міський голова звернувся до чернігівців і з попередженням.

- Свідомо скажу прикрі речі. Я намагався організувати абсолютно виправдану і необхідну річ: раз на 10 днів зробити примусове тестування всіх наших працівників дитячих садочків, а також кондукторів і водіїв громадського транспорту. Але технічно ми не можемо цього зробити, тому що обласний лабораторний центр окрім того, що вже робить зараз, може проаналізувати на день ще максимум 40-50 проб. А наша потреба - 3300 людей. По 50 чоловік у день це буде тестування тільки раз на два місяці, що не має сенсу. Тож доводиться повернутися до того, що тестувати тільки симптомних.   Я це відкрито заявляю чернігівцям: у нас немає можливості якісно протестувати всіх працівників дитячих садочків. І тому треба свідомо давати собі звіт у тих ризиках, на які ми йдемо. Що садочки, що транспорт – ті самі ризики. Послаблювати карантин треба, але треба й чітко казати людям, що ми йдемо всліпу, - наголосив він.

Залишаються поки закритими у зв’язку з карантинними обмеженнями  кінотеатри, ресторани-кафе в закритих приміщеннях, фітнес- і спортивні зали, басейни, а також під забороною культмасові заходи для більш ніж 50 осіб.

Ще один високотехнологічний апарат ШВЛ з’явився у міській лікарні №2. За нього чернігівський міський голова на цій нараді, яка відбувається в присутності журналістів і з трансляцією онлайн, публічно подякував «Приватбанку» і особисто директорові Чернігівського регіонального управління цього банку Асі Валентинівні Бойко. Він підкреслив, що це висококласний апарат вартістю понад мільйон гривень, який гарантовано стане у нагоді і після ковіду, при лікуванні важких хворих і проведенні оперативних втручань.

Загалом медичні заклади Чернігова забезпечені засобами захисту, а інфекційне відділення базової лікарні по CJVID-19 – ліками івитратними матерівлами. Всі заклади міста підписали договори з Національною службою здоров’я по COVID-19.

Всього в Чернігові на 27 травня цю інфекцію було виявлено у 38 пацієнтів, з яких 9 вже одужали. Тобто 29 хворих, 8 із яких знаходяться в стаціонарі (там 4 пневмонії і респіраторні явища). Інфіковані, які знаходяться вдома, переважно є безсимптомними носіями. Проведено 1178 тестів ПЛР, 60-70 осіб на день проходять таке тестування.

Роблячи підсумок, чернігівський міський голова наголосив на тому, що за нинішньої економічної ситуації дозволити собі безкінечний карантин українці просто не можуть:

- Регламентуючі документи держави повинні виконуватися. Але моя думка така, що рано чи пізно треба зібратися в країні і сказати, що час вже ставити крапку у цій історії з ковідом. При тому, що сам ковід не закінчиться. Тоді чому не закінчити цю історію прямо зараз, а не коли отримаємо ще десятки мільярдів збитків по всіх напрямках? У нас була мета підготуватися, не допустити хвилі, перевантажень лікарень. Тепер же треба м’яко переходити в економічну площину, - наголосив він .

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!