Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
31 березня 2020 р.

Керівник управління охорони здоров'я - про підготовку Чернігова до протидії епідемії


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Владислав Кухар 31 березня на щотижневій нараді в міській раді доповів про загальну ситуацію щодо готовності медичної галузі Чернігова до боротьби з коронавірусом.

А саме, сьогодні у закладах охорони здоров’я міста з діагнозом пневмонія на лікуванні знаходиться 31 пацієнт. Виписані шестеро, а надійшло чотири. Такі цифри відповідають сезонним показникам і характерні для березня. Тестування на COVID-19 проведено 10 особам: в усіх випадках результат негативний.

На рахунку міської лікарні №2, відкритому для благодійних внесків, наразі 5,5 млн грн.

З них на загальну суму 1,2 млн грн вже додатково придбані 10 моніторів пацієнта з інвазійним вимірюванням гіподинаміки, електровідсмоктувачі, ларингоскопи, бактерицидні опромінювачі, лампи бактерицидні, інші матеріали медичного призначення та засоби індивідуального захисту. Більшість з цього вже навіть надійшло і встановлено в лікарнях.

Владислав Кухар зазначив, що для медперсоналу на перший час є достатня кількість комплектів захисного одягу, хоча робота в цьому напрямку продовжується. Тобто місто має домовленість з виробниками і в разі потреби необхідна кількість такого спецодягу буде докуповуватися.

Як вже повідомлялося, наразі місто вже має 34 апарати штучної вентиляції легень. За словами керівника управління, по кількості і якості цієї апаратури Чернігів, у порівнянні з багатьма іншими містами, ще й на непоганих позиціях. Але достатньою така кількість не є. За розрахунками, проведеними відповідно до наказу МОЗ України, Чернігову ще необхідно апаратів ШВЛ та іншого обладнання на загальну суму 50 млн грн.

Стосовно суто медичних питань він зауважив, що у міських лікарнях вже сформована необхідна кількість бригад по наданню медичної допомоги потенційним хворим на коронавірус. Також сформовані мобільні бригади, які будуть у хворих брати зразки крові для тестів на COVID-19. При цьому є певна особливість: у крові пацієнта на той момент повинні бути антитіла до цього вірусу. Тобто тест показує результат, коли людина вже хвора близько 5-7 днів. Якщо менше, то результат буде некоректний.  

Щодо протоколів лікування Владислав Кухар зауважив, що дозвіл на застосування лікарями переліку медикаментів для пацієнтів з цією інфекцією затверджуватиме, скоріш за все, Верховна Рада України. Якщо таке рішення буде прийняте - це значно полегшить та юридично убезпечить роботу лікарів.

Чернігівський міський голова зауважив, що ці протоколи необхідні й для організації закупівлі відповідних медикаментів, які зараз є дефіцитними. І вже є приклад лікарні Феофанія, яка ухвалила протоколи лікування своїм локальним рішенням. Тому, можливо, і в Чернігові вже пора наслідувати цей приклад.

Крім того, позиція міського голови полягає в тому, що для міста важливо придбати певну кількість саме сертифікованих тестів на коронавірус. І саме такими тестами потрібно перевіряти лікарів, кондукторів громадського транспорту та інших чернігівців, які при виконанні своїх професійних обов'язків контактують з великою кількістю людей.

 

Читайте також:

Владислав Атрошенко до великого бізнесу: Ситуація неординарна, якщо є можливість допомогти - варто це зробити

Про готовність медичної галузі Чернігова та її головні потреби для боротьби з коронавірусом

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відеосюжет телеканалу "Новий Чернігів"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!