Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
31 березня 2020 р.

Владислав Атрошенко до великого бізнесу: Ситуація неординарна, якщо є можливість допомогти - варто це зробити


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

На сьогодні в умовах вірогідної епідемії найактуальнішим питанням є підтримка медичної галузі. І найбільшою проблемою в цьому є навіть не кошти (хоч і вони теж), а відсутність пропозицій на ринку сучасних апаратів штучної вентиляції легень, які необхідні для порятунку хворих із важкою стадією захворювання на COVID-19. Про те, як Чернігів намагається вирішити цю проблему, на щотижневій розширеній нараді в міській раді 31 березня повідомив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

- Ми знайдемо необхідні кошти для підтримки медицини. Але є одна біда – фізична відсутність на ринку пропозицій апаратів штучної вентиляції легень. Їх дійсно немає, - зазначив він.

Нагадаємо, що протягом останніх днів для лікарень міста закупили п’ять сучасних апаратів ШВЛ. Два з них - за кошти міського бюджету та ще три – коштом та з використанням особистих зв'язків меценатів. У тому числі, останній з цих трьох апаратів буквально в ці вихідні придбав за власні кошти Владислав Атрошенко. На нараді він розповів, що пропозиція придбати надійшла йому особисто по лінії ізраїльського консульства. Після консультації з нашими фахівцями щодо технічної складової техніка була придбана. Тож тепер у Чернігові вже є 34 апарати ШВЛ - але цієї кількості недостатньо. 

У питанні придбання цих апаратів ще одним негативним моментом є те, що більшість виробників ставлять неприйнятні умови: попередня оплата замовлення та певний період очікування його виконання.

- Такі умови не влаштовують з багатьох причин. По-перше, це ризик взагалі нічого не отримати. По-друге, згідно з Бюджетним регламентом місто не може здійснювати передоплату, якщо витрачаються бюджетні кошти. Це позиція, яку я всіх прошу почути і не спекулювати на ній. За наявності апаратів штучної вентиляції легень (а це найголовніше при лікуванні коронавірусу) ми їх докупимо. В ідеалі для міста ще необхідно 20-30 апаратів. На це необхідно близько 10-12 млн грн, якщо умовною ціною буде 400 тис.грн за одиницю. Ми ці кошти знайдемо, - підкреслив Владислав Атрошенко.  

Міський голова подякував усім тим підприємцям, фізичним та юридичним особам, які зараз долучилися до надання допомоги медичній галузі Чернігова. Як вже повідомлося раніше, по одному сучасному апарату ШВЛ для міської лікарні №2, яка першою прийматиме хворих з коронавірусом, придбали Торгово-розважальний центр Holliwood та Гіпермаркет "Вена" (спільно) і підприємство «Чернігівгаз». Також багато людей перерахували кошти на благодійний рахунок цієї лікарні. Як повідомив міський голова, найбільші суми коштів туди перерахували, станом на ранок 31 березня, Фонд Сергія Тігіпка (5 мільйонів гривень) та Фонд Андрія Портнова (220 тисяч гривень). Причому, якщо до першого з них Владислав Атрошенко звертався з проханням, то другий допоміг без цього, з власної ініціативи.

- Величезне спасибі та низький уклін усім. Сьогодні на цьому рахунку близько 5,5 млн грн, - наголосив мер міста.

Ці кошти спрямовуватимуться як на обладнання, так і на придбання засобів захисту для медпрацівників, медикаментів та іншого, що необхідно для безперебійної роботи медиків протягом першого часу в боротьбі з епідемією.

Владислав Атрошенко також ще раз звернувся до представників великого бізнесу з закликом долучитися й підтримати медичну галузь у такій нестандартній ситуації. Він уточнив, що до когось вже звертався напередодні особисто, а до решти звертається в цей момент публічно. Зокрема, до власників та керівників теплогенеруючих і будівельних компаній, банків, обленерго, великих мереж супермаркетів та АЗС.

Він наголосив на тому, що у великого бізнесу місто просить того, з чим зараз найбільш проблемно - апаратів ШВЛ середнього та високого класу. Допомогти можна коштами або - якщо ж у когось є можливість - знайти і придбати ці апарати для чернігівських лікарень самостійно. 

- Я намагався ніколи не звертатися до бізнесу з проханням допомогти. Я вважаю, що бізнес найбільше допомагає, коли він сплачує ті податки, які повинен заплатити, не мінімізуючи їх. Принаймні, в тому що стосується місцевих податків і заробітних плат. Але ми сьогодні в ситуації нестандартній. І є іноді такі пропозиції, на які треба реагувати миттєво. Зокрема, сьогодні є пропозиція (я не знаю, чи буде вона реалізована, бо зараз там якась пауза) придбати 7 апаратів ШВЛ виробництва Австралії. Це комплекси на межі середньої і вищої категорії складності, ціною під 35 тисяч доларів. Я підтвердив, що ми забираємо ці апарати. Але ціна – це треба 245 тис. дол. разово віддати. Такої можливості наразі в нас нема – тому я звертаюся до представників великого бізнесу. Ситуація є неординарною. Якщо є можливість допомогти - варто це зробити, - закликав міський голова.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!