Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 лютого 2020 р.

Вшанування чернігівцями пам'яті загиблих у афганській війні

+20
+17

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23

31 рік тому СРСР почав виведення своїх військ з Афганістану. Далеко не всі, в тому числі й не всі чернігівці, кого відправили на ту війну, повернулися живими та неушкодженими.

Перша частина пам'ятних заходів відбулася в обласному центрі ще вчора, в приміщенні обласного молодіжного центру https://chernigiv-rada.gov.ua/news/id-41562/
Сьогодні чернігівці прийшли до пам'ятника воїнам-афганцям. Серед присутніх - чернігівський міський голова та інші керівники міста і області, депутати, представники громадських організацій ветеранів Афганістану, члени родин, обпалених тією війною.

Через війну в Афганістані пройшли близько 2-х тисяч мешканців Чернігова, з області - 7,5 тисяч жителів. Чернігівщина тоді втратила 119 своїх земляків, з них 19 – з Чернігова.

Ветерани афганської війни не залишаються осторонь подій, які й зараз відбуваються в Україні. 15 бійців з Чернігова - а загалом з Чернігівщини більше 40 військових з досвідом "Афгану" - брали участь у захисті України в ході АТО/ООС. На жаль, 2 воїни-афганці - Віктор Маслов та Герой України Олег Міхнюк (родом із Прилуцького району) - там загинули.

У Чернігові на честь загиблих воїнів афганської війни названі 5 вулиць, встановлено 10 меморіальних дошок. Зокрема, на фасаді житлового будинку по вул. Шевченка встановлена пам’ятна дошка Герою України, афганцю, учаснику Євромайдану та АТО Олегу Міхнюку. На будівлі ЗНЗ №3 - пам'ятна дошка на честь випускника цієї школи Ігоря Кожара, який загинув в Афганістані у 1984 році.

Наразі до міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) входять близько 500 ветеранів-афганців. Усі вони беруть активну участь у заходах, направлених на військово-патріотичне виховання молоді, увічнення пам’яті ветеранів афганської та інших локальних війн. Спілка ветеранів Афганістану надає матеріальну, юридичну, соціальну допомогу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю, сім’ям загиблих. Також надає матеріальну й гуманітарну допомогу для учасників ООС/АТО.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!