Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 лютого 2020 р.

У Чернігові вшанували ветеранів - учасників бойових дій на території інших держав

+16
+13

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19

Цієї зими виповнюється 31 рік з початку виведення радянських військ з Республіки Афганістан. У пам'ять про цю подію 15 лютого кожного року в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У Чернігові напередодні пам'ятної річниці, 14 лютого, ветерани-афганці, рідні та близькі загиблих, а також керівники міста та області зібралися в Чернігівському обласному молодіжному центрі, щоб згадати той жахливий слід, який залишила афганська війна. 

Від імені чернігівського міського голови до присутніх звернувся його заступник Олександр Ломако.

- Ваше братерство та ваша єдність завжди були прикладом для тих молодих поколінь, які виховувалися вже за незалежної України, вже після закінчення війни в Афганістані. Велика вам вдячність за те, що ваші ветерани, які мають великий бойовий досвід, з перших днів війни пішли в зону АТО захищати Українську державу, і на жаль, багато хто там загинув. Дякую вам за ваш приклад та життєвий досвід, який ви передаєте молоді. Війна – це завжди трагедія, це завжди втрати. У цей день ми згадуємо тих, хто пройшов війну, і схиляємо голови у пам'ять про тих, хто не повернувся. Тоді ніхто не міг собі уявити, що це не остання війна, і що після неї молоді хлопці та дівчата знову підуть захищати й гинути, хоча вже й при інших обставинах. Усі ми сподіваємося, що найближчим часом запанує мир і закінчиться війна на сході країни, - сказав він у вітальному слові.

Після привітань керівники міста та області вручили почесні відзнаки Чернігівської ОДА, Чернігівської міської та обласної рад.

Через війну в Афганістані пройшли близько 2-х тисяч мешканців Чернігова, з області - 7,5 тисяч жителів. Чернігівщина тоді втратила 119 своїх земляків, з них 19 – з Чернігова. Ветерани афганської війни не залишаються осторонь подій, які й зараз відбуваються в Україні. Так, 15 бійців з Чернігова - а загалом з Чернігівщини більше 40 військових з досвідом "Афгану" - брали участь у захисті України в ході АТО/ООС. На жаль, 2 воїни-афганці - Віктор Маслов та Герой України Олег Міхнюк (родом із Прилуцького району) - там загинули.

У Чернігові на честь загиблих воїнів афганської війни названі 5 вулиць, встановлено 10 меморіальних дошок. Зокрема, на фасаді житлового будинку по вул.Шевченка встановлена пам’ятна дошка Герою України, афганцю, учаснику Євромайдану та АТО Олегу Міхнюку. На будівлі ЗНЗ №3 - пам'ятна дошка на честь випускника цієї школи Ігоря Кожара, який загинув в Афганістані у 1984 році.

Наразі до міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) входять близько 500 ветеранів-афганців. Усі вони беруть активну участь у заходах, направлених на військово-патріотичне виховання молоді, увічнення пам’яті ветеранів афганської та інших локальних війн. Спілка ветеранів Афганістану надає матеріальну, юридичну, соціальну допомогу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю, сім’ям загиблих. Також надає матеріальну й гуманітарну допомогу для учасників ООС/АТО.

Після урочистостей учасники зустрічі пройшли у сквер ім. М.М.Попудренка, щоб покласти квіти до меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС.

Завтра, 15 лютого, о 10.00 год. на площі Дружби народів (просп. Миру) відбудеться покладання квітів до Пам’ятного знаку чернігівцям - воїнам-інтернаціоналістам.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!