Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 вересня 2019 р.

Керівникам ОСББ розповідали про переваги термомодернізації

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

У Чернігові 4 вересня в рамках проведення «Днів сталої енергії у місті» відбувся семінар для представників ОСББ «Термомодернізація житлового фонду – виклики та можливості». Місцем зустрічі став конференц-зал готелю «Україна». Метою зібрання була підтримка співвласників житла у підвищенні рівня енергоефективності багатоквартирних будинків.

Основною темою для обговорення став запуск Фонду енергоефективності, який має стати інструментом підтримки ініціатив ОСББ щодо підвищення енергоефективності житлових будинків. Фонд розпочав роботу на початку 2019 року. Це поки найпривабливіша пропозиція для ОСББ вигідно та безболісно утеплити та модернізувати свої будинки.

Про діяльність Фонду енергоефективності та порядок залучення грантових коштів розповіли представник Фонду енергоефективності Олег Покидько та регіональний консультанту Чернігівській області Програми підтримки  Фонду енергоефективності України IFC Микола Коломієць.

Програма фонду передбачає часткове відшкодування вартості реалізації проектів термореновації (впровадження комплексу, а не окремих заходів), що повинні відповідати одному з двох визначених пакетів. Кожен пакет містить обов’язкові та додаткові заходи для реалізації. Остаточне рішення про вибір заходів до проекту приймається ОСББ на основі енергетичного аудиту. Про особливості проведення енергетичних аудитів та  їх види розповів представник компанії  ПП «Топ-Інформ» Богдан Ободовський.

Не оминули увагою на заході і питання реалізаціїї енергоощадних заходів в рамках «теплих кредитів» та міських програм. Про це розповіли представник Ощадбанку – Сергій Мозолев та фахівець управління ЖКХ міської ради Олена Бібік.

Щоб стимулювати запровадження енергозберігаючих заходів у житловому господарстві Чернігова рішеннями міської ради від 28.04.2016 №7/VII-1 та від 18.01.1016 №4 затверджені спеціальні міські програми.

1. Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2020 роки. Бюджет програми – 38,3 млн грн. Механізм реалізації – виділення коштів міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду ОСББ та ЖБК: власники квартир сплачують 30% вартості робіт, а міський бюджет - 70%, але не більше 15 тис. грн на одну квартиру.

2. Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016-2019 роки. Бюджет програми – 20 млн грн. Механізм реалізації – відшкодування з міського бюджету частини суми за кредитами, одержаними ОСББ, ЖБК на реалізацію енергозберігаючих заходів: бюджет компенсує 40% тіла кредиту, але не більше 14 тис. грн на 1 квартиру.

Окрім того, присутні змогли почути про практичний досвід: голова чернігівського ОСББ «Світлий будинок» Андрій Дмитерко розповів про те, як його будинок запровадив енергоефективні заходи за підтримки міської програми і що це дало мешканцям.

Національний консультант в Чернігівській області Проекту ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) Світлана Рожок розповіла про те, як реалізація проектів енергоефективності сприяє сталому розвитку громад та про досвід Ніжина і Прилук у реалізації проектів енергоефективності в багатоквартирних будинках.

Також фахівці розповіли, зокрема, про наукові дослідження та новітні розробки у галузі енергоефективності (к.т.н., доцент, зав.кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, метрології та фізики ЧНТУ Анатолій Приступа) та про технічні аспекти  реалізації енергоефективних проектів для ОСББ (Регіональний представник компанії «СЕМПАЛ» Олег Марченко, представник ТОВ з ІІ «Хенкель Баутехнік (Україна)» Володимир Вороненко, директор ТОВ «Верхолаз» Іван  Сушко).

Довідково: корисна для ОСББ інформація в презентаціях:

Аудит та сертифікація енергоефективності будівель

Державна підтримка ОСББ теплі кредити

Досвід реалізації енергоефективних заходів в житлових будинках Чернігова

Енергоефективна модернізація систем опалення будівель

Нові дослідження та розробки в сфері енергозбереження

Практичні аспекти щодо вибору системи теплової ізоляції житлового будинку

Реалізація проектів енеергоефективності в багатоквартирних будинках

 

За інформацією . Управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!