Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 серпня 2019 р.

Загроза для нового опалювального сезону: не буде платежів – не буде тепла


Фото № 1

У Чернігові є абонент, який заборгував ПАТ «Облтеплокомуненерго» за опалення приміщень більше 200 тисяч (!) гривень.

Ще вісім споживачів мають перед цим підприємством борг понад 100 тисяч гривень кожен. А також 259 абонентів – на суми більше 40 тисяч гривень, 876 квартир – у розмірі від 20 до 40 тисяч. Окрім того, від 10 до 20 тисяч гривень заборгували понад 1200 абонентів, від 5 до 10 тисяч – понад 1900 квартир, від 3 до 5 тисяч – понад 1600 споживачів. Загалом, борг населення за спожиту теплову енергію перед ОТКЕ на початок серпня перевищував 100 мільйонів гривень. Такі цифри були озвучені цього тижня на щотижневій міській розширеній нараді керівником АТ «Облтеплокомуненерго» Віктором Геращенком.

Також на нараді прозвучав загальний висновок про те, що борги за комунальні  послуги в Чернігові утворюють і накопичують приблизно 10% споживачів, у той час як решта – сумлінні платники. Однак ці 10% тримають решту чернігівців фактично в заручниках, тому що їх неплатежі призводять до негативних наслідків для всіх.

Найбільш критичною є заборгованість перед підприємствами теплогенерації, тому що через неї під загрозою опиняється початок опалювального сезону. Зокрема, ОТКЕ зараз має перед НАК «Нафтогаз» заборгованість у 114 млн грн, яку не може погасити. І через це під питанням, чи нададуть Чернігову ліміти на газ для опалення міста взимку, чи ні.

Другою причиною боргів підприємства перед НАК «Нафтогаз» є так звана «різниця в тарифах».

Як пояснив Віктор Геращенко, вона виникла ще у 2014 році, коли тариф по Чернігівській ТЕЦ був у два рази більший, ніж у АТ «Облтеплокомуненерго». Крім того, 27 серпня Указом Президента було розформовано Національну комісію, і потім вона створювалася півроку, тому підприємству невчасно затвердили тарифи. При цьому втрачено було близько 72 млн грн. Потім кожного року ще накопичувалися цінові різниці по природному газу, по електроенергії, по заробітній платі та ін. Тобто за різницею у тарифах на сьогодні «набігло» більше 200 млн грн.

Чернігівський міський голова попросив журналістів – зокрема, присутніх на нараді,- об’єктивно висвітлювати цю проблему, більше пояснювати людям, через що вона виникла.

- Я би просив зрозуміти ситуацію, яка склалася у теплогенеруючій галузі. Системно протягом багатьох років ціна на газ піднімалася за рішенням окремої установи НАК «Нафтогаз», а НКРЕКП затверджувала відповідні тарифи з відставанням у 3-4 місяці. Відповідно накопичувалися борги. Ціна на газ збільшувалася, а тариф залишався незмінним. Якщо один державний орган збільшує ціну на газ, то відповідно інший орган в цей же день повинен робити відповідний тариф, або запроваджувати якийсь компенсаторний механізм повернення різниці в тарифі, - вважає він. - На сьогоднішній день ми маємо загрозу, оскільки ці борги практично - «мертві».

Разом з тим, Владислав Атрошенко наголошує: погашення боргів населення посилило би позиції чернігівського підприємства в діалозі з НАК про ліміти газу.

Тому міський голова вкотре доручив, щоб керівники ТОВ «Чернігівська ТЕЦ», АТ «Облтеплокомуненерго» та комунальних підприємств міста пояснювали чернігівцям важливість погашення заборгованості через ЗМІ, а також проводили зустрічі у дворах багатоповерхових житлових будинків.

Людям треба пояснювати в чому загроза для опалювального сезону, хто за що відповідає та як ця проблема виникла. Це потрібно для того, щоб мешканці міста з 1 жовтня не питали: «Чому тепла немає, адже я заплатив?», - вважає мер.

 

До теми: Для початку опалювального сезону тепловики Чернігова повинні сплатити НАК «Нафтогаз» 114 мільйонів гривень

 

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!