Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 листопада 2023 р.

Чернігів дофінансує з власного бюджету зарплати вчителям. Скликається позачергова сесія


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

24 листопада депутати та депутатки зберуться на 36 (позачергову) сесію Чернігівської міської ради VIIІ скликання. Сьогодні відбулося засідання погоджувальної ради. В.о. міського голови Олександр Ломако повідомив, що обранцям запропонують завтра розглянути два важливих питання, затвердження яких дозволить й надалі безперебійно надавати ТЕЦ послуги своїм абонентам, а також вчасно розрахуватися з працівниками та працівницями сфери освіти.

Для того, аби КП «ТКЕ», яке займається господарською діяльністю Чернігівської ТЕЦ, могло здійснити розрахунки з «Чернігівгаз» за транспортування газу від початку опалювального сезону і до кінця цього року, а також вчасно виплатити заробітні плати працівникам підприємства, необхідно внести зміни до «Програми забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго» Чернігівської міської ради на 2022-2025 роки у новій редакції» та передбачити 71,1 млн грн у міському бюджеті. 

— Просимо внести зміни до Програми і збільшити її на 70 млн грн. Ця цифра дорівнює початковим розрахункам, які були надані ще у травні, але тоді Програма була затверджена на 60 млн і було поставлено завдання, що як заберемо ЄМК з оренди, то оперативно порахувати і подати об'єктивну цифру. Цифра, яку ми зараз виносимо, складає 70 млн, з яких 58 млн — розподіл газу («Чернігівгаз») і 12 млн — заробітна плата. Розподіл газу має бути сплачений до початку розрахункового місяця, тобто за жовтень ми мали сплатити ще у вересні, а за листопад ще у жовтні. У нас була домовленість з «Чернігівгаз», коли ми запускалися, що оперативно буде вирішено питання стосовно укладення договору, після того як попередній орендар його розірвав, а кошти вони у нас не вимагали, а ми пообіцяли, що після затвердження відповідної Програми їм сплатимо, — пояснив позаштатний радник секретаря Олексій Щербина.

Зокрема, місячний платіж КП «ТКЕ» за розподіл газу 23 млн грн говорить Олексій Щербина, а за три місяці від початку опалювального сезону виходить 69 млн. 

— 11 млн з копійками буде сплачено з власних коштів (підприємства — ред.) і 58 млн ми просимо за рахунок цієї Програми,  — пояснив Щербина. 

Власні кошти у підприємства з'являються за рахунок відпущеної електро- та теплоенергії.  За словами Олексія Щербини,  до кінця цього року підприємство буде спроможне працювати за  їх рахунок, а зараз є запит на отримання фінансової підтримки з міського бюджету. 

— За жовтень, з початку опалювального сезону, було нараховано лише 10 млн грн — це за категорією «населення»  за тарифами, які діяли станом на 24.02.2022. А нарахування за категоріями «бюджетні» та «інші» взагалі не було виконано. Тобто, теплова енергія відпущена, але нарахування не відбулось у зв'язку з тим, що у нас немає затвердженого тарифу. На сьогоднішній день НКРЕКП встановила тариф на виробництво теплової енергії і, я так розумію, в понеділок буде робоча група, яка пропрацює і вже винесе на затвердження виконкому саме кінцевий тариф. Тому, як я і зазначив, товарної продукції було відпущено лише на 10 млн грн, при тому що умовно постійні витрати, такі як заробітна плата, розподіл газу, активна електрична енергія, розподіл електричної енергії, складають набагато більшу суму, — пояснює позаштатний радник секретаря. 

Нагадаємо, що єдиний майновий комплекс після того, як 23 роки знаходився в оренді приватної фірми,  21 серпня 2023 року повернувся в управління міста. Господарську діяльність відтепер там здійснює міське КП «Теплокомуненерго». Саме воно має забезпечити сталу роботу і проходження ТЕЦ опалювального сезону 2023/2024. 

Ще одне питання, яке виноситься завтра на сесію, стосується забезпечення працівників сфери освіти Чернігова заробітними платами. На останньому засіданні Чернігівська міська рада звернулась до Верховної Ради, Кабміну, Міносвіти, Мінфіну щодо перегляду розміру освітньої субвенції на оплату праці вчителів, у зв'язку з тим, що виділених  коштів не вистачало для здійснення делегованих державою повноважень.  Мова про 26,8 млн грн, повідомив під час погоджувальної ради начальник управління освіти Василь Білогура. 

 

— Звернення було стандартним для кінця року — освітня субвенція не покриває  витрати на заробітну плату для освітян. Ми написали лист на Кабмін, Верховну Раду, Міносвіти і отримали класичну відповідь: грошей немає, фінансуйте з місцевого бюджету.  Для того, щоб у грудні закрити нам питання із заробітними платами, хоча це делеговані повноваження і мали б забезпечуватися державою, ми дофінансовуємо їх з місцевого бюджету, — пояснив в.о. міського голови Олександр Ломако. 

 

 

Засідання сесії вперше проведуть в режимі онлайн. 

—  Щоб не витрачати пів дня на ці два питання депутатів, ряду представників правоохоронних органів, чиновників, керівників підприємств, ми проведемо це завтра онлайн, — зазначив під час погоджувальної ради Ломако. 

Пресслужба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!