Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 вересня 2023 р.

Агенція Expertise France планує долучитися до відновлення Чернігова

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако 13 вересня зустрівся з представниками французької агенції з міжнародного технічного співробітництва Expertise France. Спілкувалися на теми відновлення Чернігова і чим може бути корисним майбутнє співробітництво. 

Під час зустрічі презентовано французьку місію Expertise France та проєкт багатогалузевої технічної допомоги mAIDan Ukraine/Майдан Україна. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Франції. Агенція тісно співпрацює з французькими державними установами та з Європейським Союзом. Їхні проєкти реалізуються за основними напрямками громадської діяльності в 100 країнах світу, з метою задоволення потреб країн-партнерів, які бажають покращити державну політику, спрямовану на вирішення викликів.

Наш новий проєкт передбачає програму багатогалузевої технічної допомоги. Ми визначили п’ять секторів, за якими хотіли б співпрацювати з українськими партнерами за двома напрямками: відновлення та європейська інтеграція. На першому етапі визначили: транспорт, охорона здоров’я, діджиталізація, урбаністичний розвиток та врядування. Ми можемо надати експертів або технічні дослідження, які потрібні для формування проєктів, повідомила директорка проєкту Аліса Розанова.

У свою чергу, Олександр Ломако зазначив, що Чернігів готовий співпрацювати в будь-яких питаннях щодо відновлення міста. Наразі вже розроблені великі інфраструктурні проєкти, для яких потрібні і кошти, і експерти, зокрема, по КП «Чернігівводоканал», ТЕЦ, оновленню транспортної мережі, закладів освіти та охорони здоров’я. Місто активно працює над розвитком напрямку надання послуг із реабілітації, зокрема, для військових. 

У нас розроблені десятки проєктів. Наразі можемо з вами визначитися з одним потенційним і цікавим для співпраці, і починати працювати у плані проєктування та реалізації. Місто готове до більш глибокого діалогу, тільки треба визначитися в якому напрямку ми його починаємо. Коли ЗСУ відігнали ворога від міста, ми відразу почали думати не тільки про те, як відбудувати окремі зруйновані об’єкти, а й як переосмислити міський простір. Для цього, спільно з архітектурною студією «Yakusha», почали працювати над концепцією розвитку міста «Чернігів – стійке місто». Вже є низка напрацьованих проєктів і загальне стратегічне бачення міста, розповів Олександр Ломако та запросив французьких гостей на презентацію концепції, яка відбудеться у кінці вересня.

В.о. міського голови також говорив про виклики, які наразі існують для подальшого функціонування міста та важливість попри все, робити максимум для того, аби люди поверталися у Чернігів і будували тут своє життя:

Місцеві бюджети, навіть попри децентралізацію, дуже сильно обмежені, і великі проєкти ми за свої кошти робити не можемо. Нам потрібна допомога держави, кредитні або грантові кошти. Чернігів зазнав великих руйнувань. За останні два роки один мільярд гривень міських коштів направлено на відновлення шкіл, житлових будинків та лікарень. На жаль, зараз є тенденція з боку держави із вилучення коштів з місцевих бюджетів. Для Чернігова — орієнтовно один мільярд щороку.  А це означатиме, що можливості для відновлення або розвитку зводяться до нуля. У таких умовах для нас дуже важлива співпраця з міжнародними організаціями та партнерами. І для мене, як керівника громади, важливо знайти можливість, дати поштовх та надію людям, що Чернігів розвиватиметься.

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!