Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 березня 2023 р.

У Чернігові відтепер є вулиця імені Героя України Олександра Мацієвського. Депутати погодили перейменування низки вулиць

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

У Чернігові продовжують перейменовувати вулиці міста, з метою проведення політики очищення міського простору від топонімів, що звеличують, увіковічують, пропагують, або символізують російську федерацію.

Так, сьогодні, 30 березня 2023 року, Чернігівська міська рада затвердила черговий перелік вулиць та провулків, які змінюють свою назву. Відповідне рішення прийняте на засіданні 30-ої сесії Чернігівської міської ради VIIІ скликання.

Перейменують:

1. вулицю Визволителів на вулицю Європейську;

2. вулицю Волкова на вулицю Леоніда Каденюка;

3. вулицю Рахматуліна на вулицю Кирила Розумовського;

4. 1-й провулок Рахматуліна на 1-й провулок Кирила Розумовського;

5. 2-й провулок Рахматуліна на 2-й провулок Кирила Розумовського;

6. вулицю Попудренка на вулицю Олександра Мацієвського;

7. провулок Попудренка на провулок Іоанна Максимовича.

Робоча група з перейменування вулиць Чернігова, яка створена у квітні 2022 року на базі управління культури та туризму Чернігівської міської ради, продовжує свою роботу. Починаючи з 24 лютого 2022 року у нашому місті вже перейменовані 39 вулиць та 18 провулків.

Довідково.

  1. Вулиця Європейська названа на честь Європи, Європейського Союзу, прагнення до членства у якому записане в Конституції України. Сьогодні ця назва є особливо актуальною в умовах всебічної підтримки країнами ЄС у визвольній боротьбі українського народу проти агресора. Ця вулиця буде символізувати наше сьогодення, братерство та майбутнє в сім’ї європейських народів.
  2. Леонід Каденюк – український льотчик-випробувач 1-го класу, політичний діяч, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України, Герой України (1997). Навчався в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія». Українець виконував роль науковця-біолога. Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі вперше пролунав Державний Гімн України.
  3. Кирило Розумовський – останній гетьман Лівобережної України. Увічнення його імені в назві вулиці Чернігова – данина вшанування діяльності нашого земляка по відродженню України.
  4. Олександр Мацієвський – снайпер 163-го батальйону 119-ої окремої бригади ТРО Чернігівської області, якого окупанти розстріляли після слів «Слава Україні!». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Олександру Мацієвському посмертно присвоєне звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (13 березня 2023).
  5. Іоанн Максимович - культурно-освітній діяч і поет. По закінченню Київської академії (1669) прийняв чернечий сан і залишився там викладати. Зокрема, у 1680 р. став ієромонахом Києво-Печерської лаври, потім - настоятелем, архімандритом Чернігівського Єлецького монастиря та архієпископом Чернігівської єпархії. У 1700 р. заснував Чернігівську колегію, як училищну колонію Київської академії.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Головне фото із сайту Gorod.cn.ua

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!