Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 березня 2023 р.

Вулиця імені Героя України Олександра Мацієвського. У Чернігові готуються перейменувати ще низку вулиць та провулків

+5
+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8

Триває процес перейменування вулиць та провулків пов'язанах з історією росії. Сьогодні, 13 березня, відбулося засідання комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища Чернігова під головуванням в.о. міського голови Олександра Ломако. 

Члени комісії розглянули черговий пакет топонімів, рекомендованих до перейменування. Його винесуть на розгляд депутатів Чернігівської міської ради під час найближчого засідання сесії, під час якого і буде затверджуватися остаточне рішення. 

Зазначимо, що від 24 лютого 2022 року у нашому місті вже перейменовано 57 вулиць та провулків, назви яких були пов'язані з російським символічним світом.

Так, під час засідання комісії Олександр Ломако вніс пропозицію назвати одну із вулиць у місті іменем Героя України Олександра Мацієвського. 

— Беззбройний полонений, якого окупанти стратили за слова «Слава Україні!» став одним із символів українського опору, сміливості та нескороненості нашого духу.

Україна остаточно встановила особу службовця ЗСУ, якого росіяни розстріляли після слів «Слава Україні!». Це снайпер 163-го батальйону 119-ої окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович. Вчора Президент України присвоїв йому звання Герой України. 

Вважаю, що в Чернігові має з‘явитися вулиця Олександра Мацієвського,  — аргументував свою пропозицію під час комісії в.о. міського голови. 

Під час обговорення було прийнято рішення рекомендувати перейменувати вулицю Миколи Попудренка на Олександра Мацієвського. 

Також члени комісії обговорили та погодили до перейменування й інші вулиці. Про це читайте в наступних публікаціях на сайті Чернігівської міської ради. 

Довідково. 

Служба безпеки України встановила, що українським військовим, якого розстріляли після слів "Слава Україні!", був снайпер 163-го батальйону 119-ої окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Про це у відомстві повідомили 12 березня 2023 року. Остаточно підтверджено дані героя після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський.

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Як вдалося встановити СБУ, Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!