Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 березня 2023 р.

400 років тому Чернігів здобув Магдебурзьке право. Як сьогодні відзначають цю дату у місті

+22
+19

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23
Фото № 24
Фото № 25

Урочиста академія до 400-річчя надання Магдебурзького права місту Чернігову. Таким заходом сьогодні, 27 березня, у місті відзначають цю дату. У сесійній залі муніципалітету в президії в.о. міського голови Олександр Ломако, історики Сергій Леп'явко та Наталія Білоус. У залі серед запрошених депутати міської ради Чернігова, керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств, а також викладачі міських шкіл та громадськість. 

Захід розпочався з оголошення історичного тексту королівської грамоти Сигізмунда III про надання Чернігову Магдебурзького права. Саме в цей день, 400 років тому, 27 березня 1623 року, ми його і отримало. 

Цей статус підкреслив вагоме значення нашого міста у суспільно-політичному та економічному житті країни в ті часи.

Чернігів тоді отримав право організовувати самоврядну громаду з автономними судово-адміністративними інституціями, право на податковий і судовий імунітет, право власності на землю, пільги щодо ремесл і торгівлі. Місто з таким привілеєм володіло нерухомим майном, землею, запроваджувало податки тощо. Міста з Магдебурзьким правом також звільнялися від феодальних повинностей (окрім гужової). 

Отримання Магдебурзького права Черніговом — це значна подія, яка відповідала загальним тенденціям розвитку європейської цивілізації та позитивно вплинула на подальший розвиток міста. Також це стало основою становлення сучасного місцевого самоврядування.

Після театралізованого зачитування королівської грамоти відбулося офіційне відкриття урочистої академії. У залі пролунали  два гімни  Державний гімн України та міста Чернігова. 

Свої відеопривітання нашому місту з нагоди 400-річчя від надання Чернігову Магдебурзького права надіслали міські голови міст-побратимів Чернігова: Аахена (Німеччина) Сиббіла Койпен, Реймса (Франція) Арно Робіне, Лаппенранта (Фінляндія) Кіммо Ярва, Жешув (Польща) Конрад Фійолек. Їх транслювали під час урочистої академії, нижче публікуємо відео з яким зможете ознайомитися і ви.  

З промовою виступив в.о. Чернігівського міського голови. Під час свого виступу Олександр Ломако висловив думку стосовно того, що ж таке місцеве самоврядування, яка його роль, зокрема, і під час війни, та загрози для його існування. Повний текст промови за посиланням

— Однозначно, запровадження Магдебурзького права на нашій території говорить про ціннісний вибір. Це крок до європейської спільноти, адже для тодішньої московії таке поняття, як виборність або самоврядування було просто відсутнім. Не лише 400 років тому, а й сьогодні, — зазначив у своєму виступі Олександр Ломако. — І це — наша глибинна цивілізаційна відмінність з країною-агресором. І свідчення величезного значення самого поняття «місцеве самоврядування», його важливості не лише для життя суспільства, а й для існування держави. І спроби обмежити права громад на місцеве самоврядування, звузити його функції, або нівелювати роль його керівників — вони шкідливі для нашої країни, адже стирають найважливішу різницю між вільною Україною та тоталітарною росією. Адже не буває свободи та демократії без місцевого самоврядування.

Кандидатка історичних наук, дослідниця інституту історії України НАН України Наталія Білоус, яка спеціалізується на Магдебурзькому праві та досліджує історію міської влади, розповіла присутнім про важливість отримання цього привілею містами, зокрема, Черніговом. 

— Загальновідомо, що головним рушієм зростання міської потужності є міське самоврядування, що має досить давні традиції, що були пов'язані з Магдебурзьким правом. Це був найбільш поширений у містах центральної та східної Європи варіант німецького права, що виник у XII ст. у місті Магдебур. Незалежно від терену свого побутування воно означало міську автономію для нових поселенців, міське самоврядування з власним судочинством, що здійснювалося через власні виборчі органи, спадкоємне відчужувальне право на міську нерухомість, свободу вибору занять у місті. 

У часи пізнього середньовіччя Магдебурзьке право пов'язувалося з бурхливим урбанізаційним процесом, який супроводжувався наданням привілеїв містам. Цей процес був досить успішним і охопив більше тисячі поселень.

На 1623 рік Чернігів був ключовим містом регіону, тому перетворення його на значний оборонний центр і заселення людьми стало головною задачею місцевої адміністрації. Неабияку роль у цьому відігравав привілей на Магдебурзьке право, який починається з того, що король наголошує на щасливому поверненні міста з-під московської окупації. Задля примноження населення він надає низку економічних пільг та прав. Наприклад, місцеві купці мали пріоритетне право на місцеву торгівлю, для приїжджих з Речі Посполитої мали збудувати гостинний будинок у місті, а з Московської держави  на передмісті, очевидно, їм не довіряли, — говорить Наталія Білоус. 

Доктор історичних наук, професор кафедри історії України Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя Сергій Леп'явко у своїй промові зосередився на значенні Магдебурзького права та як воно вплинуло на добробут нашого міста.

— Магдебурзьке право у Чернігові дало свої дуже цікаві результати щодо добробуту. Коли московити у 1666 році провели перший перепис населення Лівобережної України, у Чернігові було переписано всі двори, які тут були, десь біля 340, із них тільки 12 були бідними, за мірками московії, — говорить професор. 

Також під час заходу було погашено поштову марку на тему "Чернігів, 400 років Магдебурзького права" про це читайте в наступній публікації на сайті Чернігівської міської ради. 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!