Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 лютого 2020 р.

Як зазначив Петро Гармаш, наступна хвиля медичної реформи, яка починається з другого кварталу року – це перехід на нову систему фінансування. «Якщо раніше медичні заклади користувалися виключно субвенцією, то з 1 квітня вони переходитимуть на оплату своїх послуг, згідно з тарифами, затвердженими Кабінетом Міністрів України, – повідомив очільник Управління. – Тобто, Національна Служба здоров’я направлятиме кошти в кожний заклад за окремий пролікований випадок. Це стосується закладів, які надають другий та третій рівень медичної допомоги (спеціалізована і високоспеціалізована медична допомога, що надається в умовах стаціонарних відділень). Втім, є деякі нюанси – тарифну ставку ми отримали 5 лютого, а контрактуватися заклади почали раніше і цей процес триватиме до кінця поточного місяця. Отже, термін контрактування дуже короткий, хоча до цього процесу ми готувалися заздалегідь – забезпечували заклади комп’ютерною технікою, реєстрували лікарів, впроваджували систему електронних підписів. Загалом Чернігівщина нині посідає четверте місце в Україні за готовністю медичних закладів працювати у нових умовах, всі попередні умови виконані – перехід закладів у комерційні неприбуткові підприємства, реєстрація в системі е-Health, робота медичних інформаційних систем тощо».

У свою чергу Владислав Кухар наголосив: в цілому медична спільнота позитивно сприймає новації в галузі охорони здоров’я, розуміючи, що рух вперед необхідний. Але, за його словами, медики певним чином занепокоєні алгоритмами оплати їхньої праці за кожний пролікований випадок.

«Хорошим надбанням реформування медичної галузі є створення на Чернігівщині єдиного медичного простору, головне, щоб він сприяв наданню необхідної медичної допомоги населенню у форматі 24/7. Можна пишатися тим, що дев’ять опорних лікарень області вже із цим завданням справляються, – наголосив Петро Гармаш, – ми нині опрацьовуємо маршрут пацієнта з урахуванням не тільки потужностей опорних лікарень, а і надання йому екстреної та невідкладної медичної допомоги. Сподіваюся, що до кінця лютого всі ці питання будуть узгоджені».

Учасники телеефіру, роз’яснюючи аспекти закупівлі медичних послуг, пояснили – згідно із наявним пакетом медичних послуг (нозологій) Національна Служба здоров’я визначила 27 видів медичної допомоги, яка надаватиметься громадянам безкоштовно і гарантовано, з якими можна ознайомитися на сайтах Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ. І головне, що тепер фінансуватиметься не ліжко у стаціонарі, а кожен випадок лікування в медичному закладі окремо. Тобто, принцип «гроші йдуть за пацієнтом» набуватиме новітніх характеристик.

Щодо долі лікарень, які не є опорними, а відтак отримуватимуть мізерну частину коштів від НСЗУ, то, як зазначає Петро Гармаш, вони або будуть перепрофільовані, або їхню подальшу долю вирішуватимуть органи місцевого самоврядування.

Водночас Петро Гармаш звернув увагу на роботу закладів, які, окрім медичної допомоги, надають ще й допомогу соціальну, такі як обласний госпіталь для ветеранів війни, обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення, наголосивши, що вони отримуватимуть субвенцію з кількох джерел – НСЗУ, МОЗ – лише до кінця нинішнього року, а потім до них застосовуватиметься інший механізм фінансування, зокрема, з коштів місцевого бюджету.

Загалом учасники ефіру зазначили: другий етап медичної реформи спрямований на покращення спеціалізованої допомоги населенню у всіх її видах.
 

Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!