Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
7 листопада 2019 р.

Діабет: захисти свою родину

Діабет: захисти свою родину

 

14 листопада з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міжнародної діабетичної федерації відзначається  Всесвітній день боротьби з діабетом, який був приурочений до дня народження одного з відкривачів інсуліну Фредеріка Бантінга.

Кожного року кампанія, присвячена Всесвітньому дню боротьби з діабетом фокусує свою увагу на певній темі. Темою проведення цього дня у 2019 році буде – «Сім’я та діабет», а лозунгом – «Діабет: захисти свою родину».

Метою проведення кампанії є підвищення глобальної поінформованості населення про діабет: про зростаючі показники захворюваності в усьому світі і про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби.

 

Починаючи з 2000 року Міжнародна діабетична федерація  вимірює поширеність діабету на національному, регіональному та глобальному рівнях.

За даними експертів, кількість людей з діабетом зросла з 108 млн у 1980 році до 451 млн у 2017 році. Очікується, що до 2045 року ці цифри зростуть до 693 млн.  Кожні 17 секунд одній людині в світі ставлять діагноз «цукровий діабет». Крім того у 2017 році близько 5 мільйонів смертей в світі були пов'язані з діабетом.

Але вчені кажуть, що реальна поширеність порушень вуглеводного обміну у дорослих жителів значно вища. Тобто кожен четвертий дорослий має переддіабет або наявний діабет, але поки не знає про це. Майже половина людей (49,7%), що живуть з діабетом – не діагностовано. Страшні, але реальні цифри. В Чернігівській області налічується понад 28 тисяч людей із цукровим діабетом і кількість хворих збільшується. Наприклад, минулого року в області виявлено близько 2 тисяч випадків вперше діагностованого цукрового діабету.

Цукровий діабет – група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності, через що виникає гіперглікемія – стійке підвищення рівня глюкози у крові. Люди з діабетом мають підвищений ризик розвитку ряду серйозних ускладнень, які несуть загрозу життю та призводять до підвищення вартості медичної допомоги, зниження якості життя та збільшення смертності. Постійно високий рівень глюкози в крові викликає генералізоване ушкодження судин, що вражає серце, очі, нирки та нерви і призводить до таких ускладнень, як: діабетична ретинопатія, мікро- та макроангіопатія, полінейропатія, нефропатія, артропатія, офтальмопатія та діабетична стопа.

Розрізняють дві основні форми захворювання:

  • I типу – коли в організмі не виробляється достатньо інсуліну і пацієнти змушені постійно робити ін'єкції гормону;

  • II типу – коли інсулін виробляється в нормальних або навіть підвищених кількостях, проте організм не може ефективно його використовувати, так як механізм взаємодії з клітинами порушений. Пацієнтам з діабетом II типу прописують дієту і цукрознижувальні препарати.

Незважаючи на те що сьогодні цукровий діабет є однією з основних причин інвалідності та смертності поряд з раком і серцево-судинними захворюваннями, навколо нього існує велика кількість помилкових думок. Найчастіше люди недостатньо обізнані про реальні причини та наслідки захворювання.

Через назву багато хто вважає, що до виникнення діабету призводить вживання великої кількості цукру. Це не зовсім вірно. Немає ніяких доказів, що цукор сам по собі викликає діабет. Однак пристрасть до солодкого сприяє ожирінню, яке в свою чергу підвищує ризик розвитку діабету II типу. Що стосується діабету I типу, тут любов до цукру ні при чому, так як цей тип є генетичним захворюванням.

Деякі вважають, що люди з зайвою вагою неодмінно рано чи пізно захворіють на цукровий діабет, а худим – діабет не загрожує. Переїдання та малорухливий спосіб життя дійсно збільшують ймовірність захворіти діабетом II типу, проте на це впливають і інші фактори, наприклад генетика або вік. Тому повнота не означає, що у людини обов'язково буде діабет. Хвороба може вражати людей з будь-яким типом статури. Діабетики I типу, як правило, мають нормальну вагу.

Ознаки та симптоми цукрового діабету не завжди яскраво проявляються. У деяких випадках людина, що страждає від захворювання, може бути не в курсі свого стану. Тому дуже важливо регулярно проходити профілактичний огляд і здавати аналізи крові. Якщо вас постійно мучить спрага, турбує часте сечовипускання і швидка стомлюваність, свербіж шкіри та слизових оболонок, запальні ураження шкіри, які важко піддаються лікуванню чи порушення зору – краще перевірити кров на цукор. Все це є симптомами цукрового діабету. 

Більшість хворих на діабет або тих, хто має серед рідних та близьких хворіючих, побоюються, що їхні діти успадкують захворювання, і не без підстав. Кращий спосіб знизити цей ризик – всією сім'єю вести максимально здоровий спосіб життя. В цілому, від того, що ви підтримуєте здоровий спосіб життя та контролюєте діабет найкращим чином, виграють саме ваші діти. З ними краще всього бути чесними і розповісти їм про це захворювання. А здорове харчування, якого ви повинні дотримуватися, дітям піде тільки на користь. Якщо ви хворієте на діабет, то у певному віці ваших дітей зацікавить питання чи означає це, що і у них він буде. Звичайно, не можна сказати напевно, але все ж у ваших дітей ризик розвитку діабету вищий, ніж в родині без такої спадковості. Але багато чого залежить від них самих. Вони можуть значно знизити для себе ризик діабету 2 типу, якщо будуть правильно харчуватися, займатися спортом та підтримувати нормальну вагу. 

На жаль, кількість молодих людей з діабетом 2 типу стрімко зростає. В останні роки в школах менше займаються спортом, а різні активні заняття після уроків замінили комп'ютерні ігри та телевізор. Фаст-фуд став дешевше і доступніше, а калорій в ньому дуже багато. В результаті люди їдять більше, ніж їм потрібно, з відомими наслідками. Якщо ви набираєте зайву вагу, тоді у вас починає розвиватися інсулінорезистентність, і організму доведеться виробляти більше інсуліну, щоб підтримувати нормальний рівень глюкози. Через декілька років, в такому режимі, ваша підшлункова залоза перестане справлятися з підвищеними вимогами і рівень глюкози крові почне рости. На цій стадії ви почнете помічати симптоми розвиваючогося діабету такі, як спрага та часте сечовипускання.

 

П’ять кроків, що захистять від діабету

  1. Оцінити ступінь ризику:

  • вік. Зазвичай діабетом 2-го типу хворіють після 40 років. Симптоми проявляються поступово, тому людина довгий час не підозрює, що хвора;

  • спадковість. Якщо у когось з батьків є діабет, ризик захворіти більше;

  • зайва вага. Більшість людей з діабетом 2-го типу довгий час мали надлишкову вагу.  Жирова тканина, по суті, є ще одним гормональним органом, що впливає на обмін речовин. Клітини жирової тканини погано засвоюють інсулін, і в результаті рівень глюкози в крові підвищується;

  • нездорове харчування, гіподинамія. Це прямий шлях в товстуни з відповідними наслідками;

  • стреси, куріння, погана екологія. Все це збільшує ризик захворіти. Двоє з трьох хворих на діабет – городяни.

  1. Подбати про правильне харчування:

  • їжа повинна бути різноманітною, з необхідною кількістю повноцінних білків, в тому числі тваринного походження – нежирне м'ясо, риба, молоко, кисломолочні продукти;

  • норма овочів і фруктів – п'ять порцій в день. Порція – обсяг, що уміщається в жмені. Це одне маленьке або половинка великого яблука, пара мандаринів, невелика чашка салату;

  • насичених жирів повинно бути не більше 1/3 від денної норми, решта – рослинні масла. Треба обмежити кількість сметани, вершкового масла, жирного сиру, ковбаси з сосисками, адже в них багато «прихованого» жиру;

  • «швидкі» вуглеводи шкідливі – цукор, цукерки, випічка, морозиво, солодка газована вода – чим менше, тим краще;

  • нормальний темп схуднення: 0,5-1 кг в тиждень, це не шкодить здоров'ю.

  1. Не забувати про фізичні навантаження. Фізична активність – один з кращих способів стабілізувати рівень глюкози в крові. Головне завдання – без фанатизму, але регулярно. Вимотувати себе тренуваннями не потрібно. А ось підібрати приємну активність і займатися не менше 30 хвилин 3-4 рази на тиждень – саме те, що рекомендує ВООЗ. Регулярні помірні заняття – це набагато корисніше, ніж інтенсивні, але рідкісні. Тобто краще 5 разів на тиждень по півгодини, ніж 2,5 години за один раз. Виберіть активність до душі: займатися потрібно з задоволенням, а не з-під палиці. Якщо немає компанії – заведіть собаку і вигулюйте її вранці та ввечері. Заодно «вигуляйтеся» і самі.

  2. Прислухатися до свого організму. Є симптоми, на які ми можемо довгий час не звертати уваги, але вони, як червоні прапорці, вказують, що, можливо, у вас діабет. Треба насторожитися, якщо у вас: часто виникає сильна спрага; прискорене сечовипускання; якщо ваші подряпини або ранки гояться довше звичайного; погіршився зір; ви відчуваєте розбитість, слабкість, млявість, немає сил ні на що.

  3. Не відкладати візит до лікаря. Якщо у вас виник хоча б один з перерахованих симптомів, записуйтесь на прийом до ендокринолога. Лікар проведе необхідні дослідження, встановить діагноз та розпочне лікування. Своєчасно розпочате лікування допомагає уникнути таких важких ускладнень, як втрата зору, діабетична стопа тощо.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!