Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 грудня 2016 р.

Владислав Атрошенко звернувся до чернігівців


Фото № 1

Вчора на брифінгу в Чернігівській міській раді, присвяченому темі побудови сміттєпереробного заводу, Владислав Атрошенко звернувся до чернігівців:

-           Сьогодні фінансова спроможність кожного чернігівця є чи не найгіршою з часів 94 року. Зараз середня заробітна плата працюючого - від 100 до 150 доларів.

Разом з тим, сьогодні є величезна загроза сміттєзвалища, яка вбиває потрошку – системно, день у день – кожного чернігівця. Вона вкорочує нам усім життя.

Це більше відбувається щодо тих жителів нашого міста, які проживають біля сміттєзвалища, та мешканців Нового Білоусу. У меншій мірі це стосується віддалених від нього районів. Екологічну небезпеку ще більш посилюють самозаймання та підпали, які спричиняють токсичні випари, надзвичайно шкідливі для людини.

Ця проблема вже перезріла. Сміттєзвалище в нас функціонує в цьому місці з 61 року – вже 55 років. І на часі все-таки вирішення цієї проблеми.

Сьогодні польська сторона пропонує новітню технологію переробки сміття, яка є абсолютно нетоксичною, яка не передбачає спалювання всього що надходить і найголовніше – не передбачає попереднього сортування сміття. Тобто ми не будемо вкладати додаткових коштів в організацію майданчиків, закупівлю окремих контейнерів, закупівлю додаткової техніки для вивозу – а це величезні кошти. Більше того: абсолютно немає сенсу в сортуванні сміття, якщо більше 15% населення його не дотримується. Якщо будуть викидати несортоване сміття в баки, де передбачається скло, або жесть, або папір – будь-що. Якщо 15% населення не буде сортувати, то зусилля решти 85 марні. Це просто змарновані кошти, бо таке сміття вважається непридатним для подальшої відповідної переробки. Тому те, що ця технологія передбачає переробку несортованого сміття, я вважаю ще одним з її плюсів.

І найголовніше, про що я хочу сказати: якщо депутатський корпус прийме рішення щодо можливості побудови цього заводу, інвестор – польська сторона – як це передбачає світова практика, буде укладати угоду з твердою ціною щорічної оплати за кожну тону сміття, яке заїде на сміттєпереробний завод. Безумовно, що ця ціна буде сплачуватися з міського бюджету. Це буде навантаження на міський бюджет, а не збільшення тарифу за утилізацію сміття на кожну людину.

Але разом з тим я прошу кожного чернігівця просто замислитися і проаналізувати те, що сьогодні тариф на утилізацію сміття, який є у квартирній платі, складає 5,6 гривні на чернігівця в місяць. Сьогодні це менше ніж 20 євроцентів. За те ж у місті Познань, наприклад, - з яким ми напрацьовуємо платформу, щоби підписати все-таки угоду про співробітництво, яке я вважаю надзвичайно важливим для міста Чернігова, - платять 12 злотих за утилізацію сортованого сміття (це трохи більше ніж 3 дол.) і 20 злотих за несортоване сміття (це більше 5 дол.). На наші гроші це біля 80 і більше 140 гривень. А якщо брати решту європейських країн, то скандинави платять більше за поляків у декілька разів.

Тому сьогодні водночас ми повинні розуміти, що вирішення екологічної проблеми коштує витрат. Це я прошу зрозуміти політиків, громадських активістів і кожного чернігівця.

 

Пізніше на цьому ж брифінгу міський голова наголосив на тому, що з усіх відомих на сьогодні дружніх до екології технологій переробки сміття для таких обсягів, як у Чернігова, реалізована в м. Познань є найдешевшою.

 

Відеозапис брифінгу

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!