Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
8 грудня 2017 р.

У Чернігові презентували результати енергоаудиту міської лікарні № 2

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

Сьогодні, 8 грудня, в Чернігівській міській раді презентували результати проведення енергетичного аудиту комплексу будівель в Чернігівській міській лікарні № 2. У зустрічі взяли участь перший заступник міського голови Олександр Шевченко та заступники міського голови Ольга Хоніч і Андрій Черненко, директор проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», GIZ Грегор Брьомлінг. Також присутніми на заході представники закладів освіти та охорони здоров’я.

За словами експертів «ЕСКО Енерго Проект» Дмитра Марусича таАндрія Удовика, енергоаудит міської лікарні № 2 проводився протягом місяця і досвід його проведення буде використаний під час проведення аудитів в інших медичних закладах міста. Загалом міська лікарня № 2 має 7 будівель різного призначення. У них, зокрема, відсутнє погодне регулювання споживання теплової енергії. У деяких будівлях також відсутні засоби обліку спожитої теплової енергії, гарячої та холодної води, а облік споживання електроенергії здійснюється по загальних лічильниках.

За результатами проведеної роботи експертами були розроблені два пакети можливих енергоефективних заходів.

Перший пакет - комплекс порівняно дешевих енергоефективних заходів. За розрахунками, сумарна вартість їх реалізації - 7,3 млн грн. Якщо ці заходи впровадити, то розрахункова економія енергоресурсів становитиме 14,8%. У грошах це - скорочення річних витрат на 1,5 млн грн. Окупність заходів – до 5 років. Цей пакет заходів передбачає, зокрема, встановлення технологічних вузлів обліку теплової та електричної енергії, холодної та гарячої води, проведення промивки систем опалення та модернізації кухонного електрообладнання харчоблоку.

Другий пакет заходів є повним: він включає як проведення всіх робіт, які входять до першого пакету, так і утеплення стін, заміну дверей, вікон, утеплення даху та цоколю, ремонт покрівлі насосної станції. Необхідні сумарні інвестиції - 97,3 млн грн, але тоді розрахункова економія енергоресурсів - вже 44,4%. У грошовому виразі це скорочення річних витрат на 4,3 млн грн.  Термін окупності складає близько 23 років.

Надалі ці проекти і розрахунки вивчатимуться фахівцями для визначення подальших дій.



Заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч:

- Ціни на енергоносії постійно збільшуються, тому економія їх використання - це запорука того, що більша частина коштів буде спрямована на надання в цих закладах більш якісних послуг. Хочу також повідомити, що міська влада має попередні домовленості з проектом GIZ щодо фінансової підтримки у проведенні енергоаудитів решти закладів охорони здоров’я міста.

 



Довідково. Енергоаудит Чернігівської міської лікарні № 2 проводився в рамках проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що впроваджується Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

У листопаді у Чернігові проводився навчальний семінар з питань енергозбереження та енергоаудиту в лікарнях, де експерти презентували досвід управління енергією у німецьких лікарнях, розповіли про фактори, які впливають на енергоспоживання у будівлях, навчили чернігівських енергоменеджерів особливостям енергомоніторингу, енергоаудиту та сертифікації будівель медичних закладів. Говорили також про специфіку фінансування та контролю за впровадженням енергоефективних заходів у закладах медицини.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!