Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
8 липня 2022 р.

Довідки про придатність/непридатність до експлуатації квартир у багатоповерхівках Чернігова видаватимуть ЖЕК, ОСББ, ОЖБК


Фото № 1
Фото № 2

Довідку про придатність/непридатність до експлуатації житла у багатоповерхівках/гуртожитках міста Чернігова, що були пошкоджені внаслідок військової агресії російської федерації, видаватимуть ЖЕК, ОСББ, ОЖБК. Діятиме такий документ протягом місяця з дати його видачі. Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 7 липня затвердив Положення про порядок їх видачі.

Як пояснив начальник Управління житлово-комунального господарства міськради Ярослав Куц, такі довідки необхідні будуть для того, щоб люди, у яких пошкоджене житло, змогли отримати соціальні пільги та виплати на проживання.

— Положення приймається відповідно до звернення Департаменту соціальної політики міської ради та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам». Тобто, для того, щоб соцзахист отримав підтвердження, що особа дійсно проживає, де знищена квартира, такій людині потрібна довідка, повідомив він.

Згідно з прийнятим Положенням така довідка складається та видається уповноваженими представниками управляючих компаній всіх форм власності, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, об’єднання житлово-будівельних кооперативів та власниками відомчого житлового фонду.

До встановлення факту придатності/непридатності до експлуатації житлових приміщень у багатоквартирних будинках/гуртожитках Чернігова, за необхідності, можуть залучатися фахівці проєктних і науково-дослідних організацій та органів і закладів санітарно-епідеміологічної служби.

Щоб отримати довідку, необхідно:

  • надати письмове звернення,
  • документ, що посвідчує особу, яка звернулась за її отриманням, та його копію.

У випадку, якщо заявником є уповноважена особа, необхідно:

  • надати довіреність,
  • копію документу, що посвідчує особу заявника,
  • копію документу, що посвідчує особу, інтереси якої представляються.

Термін складання та видачі  до 10 робочих днів. Строк дії довідки становить один місяць. 

Стосовно приватних будинків

За словами заступника Чернігівського міського голови Олександра Атрощенка, фахівці Управління архітектури та містобудування міськради вже провели візуальне обстеження постраждалих будинків приватного сектору, про що складені відповідні акти. Загалом у місті 986 будинків приватного житла зруйновані чи значно пошкоджені, мешканці яких мають право на отримання статусу внутрішньо переміщених осіб й відповідних виплат.

Для цього необхідно звернутися із заявою до Управління архітектури та містобудування чи до Департаменту соціальної політики, які тісно співпрацюють.

Практично ні в одному нормативному документі Кабінету Міністрів України немає інформації про приватний сектор. Наразі ми спрощуємо для мешканців нашого міста всі процедури для отримання необхідних документів, додав він.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!