Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
29 червня 2022 р.

Місто працює над відновленням пошкодженої ТЕЦ. У той же час, є розуміння всіх можливих ризиків, адже війна триває


Фото № 1

Технічне питання, але важливе для того, аби мати можливість в найкоротші терміни закуповувати обладнання, яке потрібне для відновлення роботи Чернігівської ТЕЦ. 29 червня на позачерговому засідання виконавчого комітету погодили проєкт Програми відновлення єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ». 

— Ми приймаємо програму, яка дозволить пришвидшити всі закупівлі необхідного обладнання для проходження опалювального сезону, пояснив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Сьогодні міська влада продовжує працювати над тим, аби відновити пошкоджені під час обстрілів російськими військовими потужності теплогенеруючого підприємства та його мереж, аби взимку чернігівці були з теплом і гарячою водою.  

У той же час є розуміння і всіх майбутніх ризиків та викликів. По-перше, це загроза ракетних обстрілів, які щодня здійснює росія, зокрема, і таких об'єктів як ТЕЦ. По-друге, стосовно природного газу і чи вистачить його Україні, в тому числі, і Чернігову, для проходження опалювального сезону. 

— Технічно, те що стосується міста, я думаю, що ми планово будемо встигати підготувати і “ТЕЦ”, і “Облтеплокомуненерго” до проходження опалювального сезону: як в частині генерації, так і в частині транспортних магістралей. Так само ми поадресно перевіряємо внутрішньобудинкові мережі. 

Питання газу я хвилююсь за це питання, так само як і всі, думаю. Будемо сподіватися, що все буде добре. Якщо будуть завдані якісь удари, знов таки по об'єктах інфраструктури, тут є ризики,  говорить Владислав Атрошенко. 

Додається до цих викликів і фінансова спроможність міського бюджету, яка в рази зменшилася у зв'язку з воєнними діями і зупинкою бізнесу. Для Чернігова є загроза не пройти цей бюджетний рік, попередньо, недонадходження до місцевої казни складуть 1 млрд 200 млн грн замість запланованих 2 млрд 500 млн грн. 

— Покриття різниці в тарифах, сплата за той же газ, виплата заробітних плат  тут треба спілкуватися з Міністерством фінансів. Я декілька разів на цю тему мав розмову з міністром, але поки відповіді там не бачать.  

Об'єднання ТЕЦ та ОТКЕ 

Попри все це місто рухається в напрямку, обраному ще до початку повномасштабного вторгнення, повернення ТЕЦ та ОТКЕ в управління міста та їх об'єднання. 

— Нам трохи заважає війна, але ми рухаємося планово до того, щоб забрати цілісний майновий комплекс ТЕЦ до управління  комунального майна. Наступним буде "Облтеплокомуненерго" з метою, там, де це технічно буде можливо, об'єднати  тепломережі, з подальшим відокремленням транспортної магістралі і виокремлення в окреме комунальне підприємство як балансоутримувач цих теплових мереж і окремо буде генерація. Для чого це робиться? Ця модель загальносвітова у всіх цивілізованих країнах,  пояснює очільник Чернігова. 

Таке рішення дозволить побудувати більш ефективну роботу у сфері теплогенерації міста, модернізувати її, і, як наслідок, зробити тариф для населення більш комфортним

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!