Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
28 червня 2022 р.

Як місцева влада протидіє російській агресії. Олександр Ломако взяв участь у конференції Атлантичної ради


Фото № 1

Як органи місцевого самоврядування працюють з викликами, що зумовлені широкомасштабним вторгненням росії на територію України, і як допомагають перемогти рф.  Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако взяв участь в онлайн-конференції Атлантичної ради — “Бути в авангарді: як місцева влада протидіє росії”. 

Під час свого виступу Олександр Ломако, перш за все, аргументував, чому починати відновлювати українські міста потрібно вже сьогодні, не чекаючи перемоги.

 Починати інвестувати у відновлення України потрібно вже зараз. У першу чергу, щоб дати людям сигнал тут є майбутнє, тут будуть створені умови для життя, а, отже, вони можуть повертатися додому, як тільки стане більш-менш безпечно.

Зрозуміло, що глобальні і великі інвестиції та перебудова міст може початися лише після перемоги України, але певні роботи з відновлення шкіл та критичної інфраструктури мають початися  якнайшвидше. Для цього, в рамках Ленд-лізу та інших програм міжнародної допомоги, можна закласти кошти для невідкладних робіт. Це дасть людям знак, що світ вірить у нашу перемогу і дає не лише зброю та поточну фінансову підтримку, а вже починає інвестувати у завтрашній день,  аргументував свою думку секретар Чернігівської міської ради. 

Під час заходу Олександр Ломако розказав про Чернігів під час блокади в умовах безперервних артилерійських та ракетних обстрілів, а також про наші проблеми й напрямки роботи з їх вирішення сьогодні.

Зокрема, назвав п'ять причин через які люди ухвалюють рішення не повертатися до українських міст, в тому числі, і Чернігів. Це  — безпека, стан інфраструктури, нагальна потреба у відновленні освітніх послуг, житло і робота.  


— Ви знаєте новини, що протягом вихідних росіяни з білорусами запустили по Україні десятки і десятки ракет. Частина з них — по нашій області. Ми знову закликаємо НАТО закрити небо над Україною, надати нам засоби протиповітряної оборони і літаки. 

Друге — інфраструктура. Люди мають бути впевнені, що взимку матимуть тепло та гарячу воду в оселях і міська влада робить усе, щоб вирішити це питання. 

Третє — відновлення освітнього процесу. 80% наших шкіл та дитячих садочків зазнали різного рівня пошкоджень, якщо 1-го вересня діти підуть навчатися в інших містах та країнах, то менше шансів, що вони повернуться. Тому, не чекаючи допомоги, ми відилили близько 1 млн доларів із міського бюджету на поточні ремонти, аби відкрити максимальну кількість шкіл і садочків, говорить Олександр Ломако.  

Проблемними також є і питання, які стосуються житла та роботи. В місті зруйновано близько 10 тисяч квартир та 2 тисячі приватних будинків. А щоб повернутися  жити у місто, люди мають знати, що їм власне є куди повертатися.

Близько 60% підприємств Чернігова зазнали пошкоджень різного ступеня внаслідок обстрілів, велика кількість жителів втратила роботу, зазначив секретар Чернігівської міської ради. 

— Зараз ведеться оцінка втрат, далі держава повинна запропонувати механізм вирішення цього питання. Знову ж таки, не чекаючи рішення Уряду ми виділили з бюджету міста 100 млн грн на відновлення житла. Цього недостатньо, але це початок. 

Щодо роботи. Без відновлення роботи бізнесу та державної підтримки місто не матиме майбутнього. Тому, потрібна допомога і ми звертаємося до Уряду та Парламенту розглянути питання, щоб держава знайшла можливість застрахувати місцевий бізнес від можливих ризиків руйнувань внаслідок воєнних дій. Тоді вони швидше ухвалять рішення відновити свою роботу саме в Чернігові.

Слухачами цієї онлайн-конференції від Атлантичної ради були, в тому числі, і представники місцевого управління США, зокрема, міські голови. Цю нагоду секретар Чернігівської міської ради використав аби закликати їх розірвати партнерські стосунки з містами білорусі та росії, адже їхні народи вчиняють злочинні дії щодо мирного населення України.

Сюжет телеканалу "Дитинець"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!