Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 червня 2022 р.

Відновлювати сферу освіти Чернігова допомагатиме МО "Фінська церковна допомога". Владислав Атрошенко від імені громади підписав Меморандум про співпрацю


Фото № 1
Фото № 2

Психологічна допомога вчителям та дітям, організація роботи літніх кемпів, фінансування технічного обстеження пошкоджених закладів освіти та власне залучення коштів для їх ремонтів. 23 червня Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко від імені громади підписав Меморандум про співпрацю з міжнародною організацією «Finn Church Aid» (Фінська церковна допомога), яка вже почала працювати у місті за озвученими вище напрямками й робитиме це надалі. 

МО "Фінська церковна допомога" — неурядова організація, яка була створена у 1940 році після того як росія напала на Фінляндію. Сьогодні вона спеціалізується на наданні гуманітарної допомоги у сфері освіти.

У Чернігові вони працюють протягом останніх двох місяців, тут відкрили свій офіс. Безпосередньо контактують з Управлінням освіти міської ради і вже напрацювали кілька спільних проєктів, які почали реалізовувати. 

— Плануємо допомагати з тими викликами, які є саме зараз і будуть у майбутньому. Це — не короткострокова місія, плануємо працювати щонайменше рік, — говорить Янік Георіс, директор офісу в Україні "Фінської церковної допомоги".

Співпраця фактично вже почалася, а Меморандум її офіційно закріпив

Так, наприклад цього тижня завдяки цій організації до міста приїхав експерт ЮНІСЕФ, доктор психологічних наук та провідний спеціаліст із питань психологічного здоров’я та психосоціальної допомоги Кун Севенантс. Протягом двох днів він читав тренінг для освітян Чернігова, аби навчити їх працювати з дітьми, які опинилися в зоні бойових дій, а тепер потребують кваліфікованої допомоги та підтримки. 

Наступним кроком буде організація літніх таборів, до яких планують залучити близько 500 вчителів та 5000 дітей. 

Ще один напрямок за яким вже ведеться робота — фінансування технічного обстеження пошкоджених закладів освіти та виготовлення звітів, які в подальшому будуть потрібні для їх відновлення.  

— На сьогодні вже посольство Фінляндії надало частково фінансування, це близько 800 тисяч гривень, які вже пішли в роботу.  Також ми проговорили (ред. — мова про МО "Фінська церковна допомога") про фінансову підтримку невистачаючої частини, близько 3 млн грн, для технічних звітів по всіх дитячих садочках, школах, закладах професійно-технічної освіти, повідомив начальник Управління освіти Василь Білогура.  

— Коли ми матимемо документи з якими зможемо працювати щодо відновлення, тобто будуть готові відповідні акти, то ми будемо готові допомагати з відновленням будівель безпосередньо. Спочатку ті, які можна зробити швидко, в майбутньому будемо шукати фонди для того, аби відновити й решту, говорить Яніс Георіс, директор офісу в Україні "Фінської церковної допомоги".

Владислав Атрошенко подякував представникам цієї організації за те, що вони вже фактично роблять для міста і планують в майбутньому. 

— Я хочу подякувати від імені всіх батьків дітей, які зможуть скористатися вашою допомогою, в тих напрямках в яких ви показали — це дуже важливо. Крім того, певні кошти ваша організація витрачає на експертів, які сьогодні працюють, аби надати нам висновки про стан будівель, які постраждали. Це процедурно надзвичайно важливий етап, ми спочатку повинні ці висновки мати, а потім вже перейти до проєктних робіт.

Ми сподіваємося на подальшу співпрацю і, можливо, залучення більш серйозних грантових коштів, урядових, можливо, потужного фінського бізнесу для того, щоб маючи проєкти, можливо, і я сподіваюсь, що Фінляндія долучиться до відновлювальних безпосередньо робіт.

Сьогодні нам залишається тільки дякувати за це, ми дуже раді початку такої співпраці, — подякував очільник Чернігова Владислав Атрошенко. 

Зазначимо, що відразу після закінчення активних бойових дій на території Чернігівщини міський голова Владислав Атрошенко та його команда почали працювати у напрямку пошуку та налагодженні контактів з урядами інших країн, міжнародними організаціями та всіма тими, хто готовий допомогти відбудувати Чернігів. Сьогодні це вже дає результати, як у випадку з підписанням Меморандуму з МО "Фінська церковна допомога", яка зобов'язалася опікуватися сферою освіти Чернігова

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!