Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 червня 2022 р.

Зустріч Чернігівського міського голови з Надзвичайним та Повноважним Послом Латвії в Україні. Ще одна країна готова нам допомагати


Фото № 1

Щоб Чернігів не втратив перспективи розвитку, потрібно негайно працювати над відновленням міста, навіть попри ризики незакінченої війни. Допомога, яку можуть надати європейські країни, буде значною підтримкою у швидкій відбудові нашого міста, яке зазнало значних руйнувань внаслідок російських військових атак. Саме таку пропозицію, щодо підтримки Чернігова та області, висловив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява під час зустрічі з Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком 8 червня.

Ілгварс Клява приїхав до Чернігова з офіційним візитом, щоб зібрати якомога більше інформації про завдані росіянами руйнування, які потім передасть до Риги. Після цього його країна прийматиме конкретні практичні рішення щодо напрямків надання допомоги, яку планують розпочати якомога швидше.

План у нас такий: співпраця продовжиться на рівні місцевого самоврядування, але це доповнюватиметься державними коштами. Також ми будемо залучати бізнес та компанії. Початкові зустрічі вже були, де обговорювали, як ми можемо допомогти та в яких напрямках. Є всі підстави для впевненості, що бізнес відгукнеться позитивно.

Також ми сподіваємося залучити європейські кошти з ЄС, де вже початкова фінансова лінія виділена. За можливості ми розпочнемо перемовини з представниками ЄС у Києві, щоб підключити фінансування, коли ми вже будемо приходити з конкретними проєктами в Чернігівську область, повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні.

Міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що Чернігів зацікавлений у збільшенні кількості міст-партнерів, зокрема і з Латвії. Він подякував за підтримку нашої країни у боротьбі з країною-агресором.

У Чернігова дуже теплі стосунки з Латвією, зокрема з містом-побратимом Огре. Всі українці, й зокрема чернігівці, розуміють, що зараз наші головні партнери та друзі американці, англійці, поляки та жителі Балтійських країн. Ми розраховуємо на підтримку зі всього світу, зі сторони всіх країн, особливо найрозвинутіших європейських. Я впевнений, що це обов’язково буде.

Як мер міста, я бачу всі процеси, які відбуваються. Зрозуміло, що зараз, коли ще йде війна й існують ризики, ніхто на рівні країн не хоче допомагати відновлювати. Так думає і бізнес, ніхто поки не хоче інвестувати. Але життя триває і ми всі чітко розуміємо, що Україна переможе, але й розуміємо, що це буде не так швидко, зауважив він.

Очільник міста зупинився й на основних проблемах міста, які потребують найскорішого вирішення. Це, перш за все, відновлення інфраструктури та підземних мереж, які зазнали значних пошкоджень. Окрім цього, не вистачає комунальної техніки, адже внаслідок бомбардувань та артобстрілів автопарки комунальних підприємств теж постраждали.

Кошти міського бюджету зараз ми витрачаємо на оборону міста, на його захист. Ми не хочемо повторювання такої історії, якщо буде другий наступ, і щоб у нас не було захисних споруд і наші воїни ховалися за стогом сіна. Для підтримки життєдіяльності міста наразі важливо відновити підземні комунікації, завдяки яким люди отримують тепло та воду у свої домівки. Мережі дуже пошкоджені. Крім того, місто потребує комунальної техніки. Хоча допомога по будь-якому напрямку, якщо буде надана швидко — для нас дуже цінна— підкреслив Владислав Атрошенко.

Нагадаємо, цього ж дня у міській раді відбулася зустріч очільника міста з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Етьєном де Понсеном, де також була висловлена підтримка нашого міста Францією.

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!