Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 травня 2022 р.

Зруйновані школи та новий навчальний рік: рішення з цих питань у міській раді прийматимуть після того, як знатимуть чи буде державне фінансування


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Навчальний рік 2021/2022 ще не завершився, а у Чернігові вже вивчають варіанти і шукають можливості для організації освітнього процесу, починаючи з 1 вересня. Сьогоднішні реалії — це майже 80% зруйнованих і пошкоджених будівель шкіл, менша кількість сімей з дітьми шкільного віку і скорочення фінансування галузі освіти державою.

Відповідно, 24 травня Управління освіти запропонувало проєкт рішення, за яким набиратимуть перші класи, але на виконкомі його вирішили відтермінувати до того, як отримають позицію Чернігівської ОВА та профільного Міністерства щодо термінів, черг та фінансування відновлення закладів освіти та розрахунку освітньої субвенції.

— Підготовка до нового навчального року один із головних пріоритетів міської влади сьогодні. Але є дуже багато запитань, головне з яких як швидко та за якою чергою будуть відновлюватися заклади освіти. Не секрет, що суми завданих битків просто неспівмірні з дуже скромними можливостями міського бюджету. Тому розраховуємо в даному питанні на сприяння держави, заявив під час виконкому секретар міської ради Олександр Ломако.

80% будівель шкіл пошкоджено внаслідок ворожих обстрілів та бомбардувань

З кінця лютого і до початку квітня Чернігів обстрілювали російські військові з артилерії та авіації, щоденно руйнуючи приватні будинки, об’єкти критичної інфраструктури, а також заклади освіти. Із 34 будівель шкіл, зруйновані — 2, отримали пошкодження різного ступеня — 25.

Зі слів начальника Управління освіти Василя Білогури, від цих же злочинних дій окупантів у місті постраждало 1800 дітей — вони отримали поранення, втратили батьків, домівки.

Станом на 10 травня у місті перебуває 44% учнів та учениць всіх шкіл. За результатами опитування, проведеного серед батьків, планують повернутися у Чернігів до початку навчального року — 72,5%.

— Станом на квітень 2022 року, аналізуючи попередні дані поданих електронних заяв, ми також бачимо, що деякі навчальні заклади не мають достатньої кількості (попиту) бажаючих на вступ до перших класів, — говорить Василь Білогура. — Ми не знаємо в якому режимі буде розпочинатися перше вересня, яким чином планувати роботу, але, в той же час, ми сьогодні намагаємось з опитування батьків спрогнозувати можливу ситуацію щодо наявного контингенту і необхідної наявності кількості класів у відповідних навчальних закладах.

 

Фінансування сфери освіти державою скорочується

З 1 червня зменшено розмір освітньої субвенції, зокрема, для міста Чернігова на 56 мільйонів гривень, говорить Василь Білогура.

— Якщо зберігається поточний стан справ тобто, та тарифікація і та мережа навчальних закладів (ред. — мається на увазі та, яка була до початку широкомасштабної війни), до кінця календарного року нам не вистачає 28 мільйонів 771 тисячі гривень. І, відповідно до даного рішення, є лист Міністерства освіти і науки про те, що засновник повинен переглянути питання нарахування заробітної плати педагогічним працівникам і, зокрема за необхідності, вжити заходів щодо мережі освітніх закладів для того, щоб не допустити фактично можливість неоплати педагогічним працівникам зарплати.

Зокрема, про наявність проблем із коштами говорить і те, що в цьому місяці вперше за багато років була затримка виплати заробітної плати педагогічним працівникам, пояснює ситуацію з фінансуванням сфери освіти Василь Білогура.

Також Управління освіти має так організувати майбутній навчальний процес, зокрема сформувати класи, аби у повному обсязі отримати фінансування з державного бюджету на заробітні плати.

— Зважаючи на формульний розрахунок освітньої субвенції, а для обласних центрів є мінімально закріплена наповненість класів 27,5 учнів для того, щоб у повному обсязі отримувати фінансування за рахунок держави на зарплати педагогічним працівникам. А відповідно у більших закладах це легше буде організувати, — зазначає Василь Білогура.

 

Колегія Управління освіти почала обговорення як організувати навчальний процес, виходячи з нових реалій

20 травня 2022 року у Чернігові відбулося засідання Колегії Управління освіти. Як розповів у коментарі журналістам Василь Білогура, то на ньому були присутні представники всіх навчальних закладів з якими і обговорювалося питання по кожній школі і можливому відновленню навчального процесу у її стінах. За результатами засідання і напрацювали рекомендації організації шкільної мережі, які будуть доведені до відома батьків.

Обговорили організацію освітнього процесу і під час засідання виконавчого комітету 24 травня.

— Це питання досить чутливе для мешканців міста. І, на жаль, ми вже бачимо політичні маніпуляції. Зокрема, заява одного з народних депутатів, що школа №13 буде знесена. Це взагалі нонсенс, таких думок навіть ні у кого не було. Це безглуздо, ніхто зносити не збирався і не розглядав це питання. Це потрібно ж було таке придумати! — обурюється Олександр Ломако.

Ні школу №13, ні жодну іншу школу у Чернігові зносити не планують

Серед обговорюваних громадськістю питань — подальша доля зруйнованих та пошкоджених будівель, а таких 27 із 34 усіх споруд шкіл. Відремонтувати їх протягом кількох місяців до початку нового навчального року неможливо, зважаючи в першу чергу на відсутність фінансування. Міська казна немає коштів, а чи надійдуть гроші з державного бюджету і скільки, наразі невідомо. Ще один аспект цього питання — значне скорочення кількості школярів у зв’язку із виїздом їх родин в інші міста чи за кордон.

Якщо говорити на прикладі тієї ж школи № 13, то за словами Василя Білогури, на кінець навчального року там залишається орієнтовно близько 300 дітей і вони повністю можуть розміститися на базі ліцею №32, який не зазнав ушкоджень, і не потребує фінансування. Що дасть змогу спрямувати кошти, у випадку їх надходження з державного бюджету, на інші заклади освіти.

І за підсумками засідання Колегії у цьому питання прийнято рішення керуватися критерієм кількості учнів в навчальному закладі, а отже, відновлювати в першу чергу ці будівлі, які приймали і до війни у своїх стінах понад тисячу дітей.

Школи, які не потрапили в перелік першочергових, тимчасово будуть законсервовані, але про жодне їх знесення не йде мова. Як тільки знайдуться кошти, то їх відремонтують, зважаючи на ситуацію у Чернігові і запит батьків.

— Учора тільки почалася дискусія з даного питання. Дуже багато питань, які потребують відповідей. Ми не знаємо сьогодні і ніхто об'єктивно в країні не знає, не може дати відповіді, чи буде в Чернігові очне навчання 1 вересня 2022 року. Ми можемо тільки сподіватися на наші Збройні Сили — про те, що 1 вересня ми будемо жити в безпеці, але відповіді дати на це ніхто не може. Ми — прикордонна область, від нас лише кілька десятків кілометрів до “Іскандерів”, які стоять на території Білорусі.

Друге — ми точно не знаємо контингент. Зараз є цифра 72% дітей, чиї родини точно планують повернутися. Можливо ця цифра буде збільшуватися, а можливо і зменшиться.

Третє — і це найважливіше. Дійсно, у місті Чернігові дуже багато пошкоджених шкіл, під питанням стоїть організація навчального процесу з першого вересня, якщо ми не почнемо ремонти. А у нас немає своїх коштів на ремонти і, згідно з постановою Кабміну, і відповідальність юридична, і відповідальність фінансова, і повноваження на проведення цих відновлювальних робіт покладені на обласні військові адміністрації. І ми розуміємо, що в державі також є брак коштів. Тому нам потрібно провести додаткову комунікацію з профільним Міністерством, можливо з Кабміном, і в першу чергу з обласною військової адміністрацією щодо того, як вони бачать графік, як вони бачать фінансування, яку вони бачать черговість та пріоритетність по відновленню закладів освіти у Чернігові і, отримавши цю відповідь, мабуть буде більш логічно після цього коригувати нашу мережу і ухвалювати рішення, які обов'язково нам треба буде ухвалювати, — прокоментував ситуацію у сфері освіти секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Розгляд питання, яке виносили на розгляд членів виконкому, відклали 

24 травня на засіданні виконавчого комітету мали розглянути питання, яке стосувалося набору першачків, але під час засідання, за пропозицією секретаря міської ради, прийняли рішення його відкласти.

— Враховуючи те, що у нас немає власного фінансування і не буде в цьому році від власних надходжень для відновлення закладів освіти, ми маємо розуміти позицію держави. Давайте сьогодні терміново ще раз чітко звернемося для того, щоб ми від обласної військової адміністрації розуміли їхнє бачення, якщо ми будемо його розуміти, то ми можемо рішення відкорегувати, — дав доручення під час засідання секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. — Мати фінансування, графік і тоді ми будемо розуміти, які школи ми встигнемо до 1-го вересня відновити, а які, на жаль, ні. І після цього ми повернемось ще раз до питання мережі та набору перших класів.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!