Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 травня 2022 р.

Чернігівські багатоповерхівки готуватимуть до зимового сезону, обстежуючи системи опалення. Власників помешкань у вказану дату просять бути вдома


Фото № 1

Виявлятимуть та усуватимуть пориви та пошкодження систем опалення будинків, які могли утворитися після замерзання і розмерзання внутрішньобудинкових теплових мереж у той час, коли Чернігів був під прицілом російської артилерії та авіації. 
 

Підготовка до опалювального сезону у Чернігові стартує у червні. План заходів, які потрібно виконати до його початку, затвердили на засіданні виконавчого комітету 19 травня. Зокрема, ним передбачено провести гідравлічні випробування внутрішньобудинкових теплових мереж у багатоквартирних будинках.

Необхідність такої перевірки пов’язана з пошуком поривів та їх усунення, аби вчасно розпочати новий опалювальний сезон (традиційно це 15 жовтня). 

Виконати усі необхідні ремонти житлові організації планують до 1 вересня, теплові мережі мають бути заповнені та знаходитися під тиском. 

Чернігівців попереджатимуть про гідравлічні випробування теплових мереж за 10 днів 

Випробування проводитимуться за окремим графіком, а тому мешканців будинків попереджатимуть про це за 10 днів до визначеної дати. Аби у власників помешкання був час повернутися у свої квартири і вжити завчасно заходів, якщо будуть витоки теплоносія внаслідок пошкодження. У випадку їх відсутності квартири відчинятимуть у присутності поліції.

Інформуватимуть містян про дату проведення перевірки системи опалення через засоби масової інформації (електронні, друковані та телебачення). 

— Ми зараз вирішуємо задачу про те, щоб якомога менше залучати поліцію до питання доступу в зачинені квартири. Якщо буде виток теплоносія і буде підтоплювати повністю весь стояк, в першу чергу сусіда, що знизу, це потягне за собою купу подальших питань, пошкодження майна, затрати на ремонти, і хто це буде відшкодовувати і таке інше. 

Відкрити ми зможем комісійно, але мене турбує питання, що потім  як закрити. Є нюанси, які в подальшому потягнуть підвищені ризики несанкціонованого відкриття крадіями, якимись іншими подібними елементами. Відповідно, ми хочемо досягти якомога більшого відсотка присутності людей і наша задача щоб люди могли чітко побачити інформацію про всі адресні програми, повідомив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Скласти повний графік з усіма датами перевірок систем опалення наразі неможливо, враховуючи, що невідомо, які пошкодження можуть бути у конкретному будинку і скільки потрібно буде часу для обстеження, йшлося під час засідання виконкому. Саме тому людей інформуватимуть за 10 днів до визначеної дати. 

— Наша цільова аудиторія за яку ми хвилюємося — це люди, які знаходяться за межами Чернігова. Це, як мінімум, західні області, або взагалі європейські країни. Багато з них вже вирішили виїзжати, але можуть скорегувати свій графік день-два, а можливо тиждень. 

Ось ці люди є нашою цільовою аудиторією, там (ред. — в засобах масової інформації) вони зможуть побачити на яку дату орієнтовно потрапляє їх будинок, ну і якщо вони прийняли це рішення (ред. про повернення), то вони зможуть скорегувати дату повернення.

Це такі чутливі речі, коли це людське майно, хтось буде заходити без людей у квартири, а не заходити не можна. Якщо у будинку 100 квартир і десять власників будуть відсутні, і вони будуть заливати усіх інших, я вважаю, що треба вскривати ці квартири і треба перекривати певні механічні деталі опалення, говорить Владислав Атрошенко.  

 

Довідково. Житловий фонд Чернігова налічує 2132 багатоквартирних житлових будинків, які перебувають на обслуговуванні у підприємств різних форм власності.

Зокрема, підпорядкованими Чернігівській міській раді комунальними підприємствами, а також ОЖБК надається послуга з управління у 1503 будинках. Решта житлових будинків включають в себе житловий фонд, який перебуває в управлінні інших підприємств приватної форми власності, обслуговується силами ОСББ чи співвласників самостійно, а також відомчий житловий фонд, утримання якого здійснюється силами підприємств, яким дане житло належить.

Внаслідок бойових дій пошкодження різних ступенів отримали 767 житлових будинків, з них 135 ушкоджені прямим влучанням боєприпасів.

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!