Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 травня 2022 р.

Відновлення Чернігова: іноземні фахівці оцінюють масштаби руйнувань у місті


Фото № 1

Під час активних бойових дій у Чернігові були зруйновані десять тисяч квартир та півтори тисячі приватних будинків. Ще 37 тисяч квартир потребують ремонту. Ворог також атакував об’єкти критичної інфраструктури Чернігова. Про це міський голова Владислав Атрошенко говорив під час зустрічі в Чернігівській міській раді з представниками Фонду “Партнерство за сильну Україну”, що відбулася цього тижня.

- У нас значних пошкоджень зазнали всі господарства критичної інфраструктури, до яких в першу чергу належить Врдоканал. Загальна сума збитків по Водоканалу – це приблизно 60 мільйонів євро. Постраждали 3 з 5 водозабірних станцій, постраждали магістральні мережі дуже сильно, згоріло дуже багато спецтехніки Водоканалу, близько 10 одиниць, це близько 50%. Пошкоджена була ТЕЦ і припинилося гаряче водопостачання саме в сильні морози, і розмерзлися в дуже багатьох будинках внутрішньобудинкові теплові мережі. І, відповідно, ремонти цих теплових мереж… Юридично це власність мешканців, але нам треба допомагати, тому що і людей нема цих коштів, вони не зможуть це зробити. Нам треба приймать спеціальні рішення, спеціальні програми міські і відновлювать ці мережі, тому що ми не зможемо інакше розпочати опалювальний сезон, - акцентував міський голова.

Місто втратило багато техніки: росіяни атакували АТП 2528 і тролейбусне управління. Крім того, ворог завдавав ударів по закладах освіти. Із 52-х дитсадків пошкоджені 37. Усі п’ять закладів профтехосвіти теж зазнали руйнувань. Із 34-х шкіл постраждали 27. Дві школи - №18 та №21 – знищені вщент.

- Вони не підлягають відновленню. Ми плануємо будувати одну замість двох цих шкіл, тому що вони в одному мікрорайоні. Але дуже важливо в цьому мікрорайоні збудувати школу, тому що є певні логістичні особливості. Це окремий мікрорайон, і дітям з цього мікрорайону дуже далеко добиратися до інших навчальних закладів, - зазначив Владислав Атрошенко на цій зустрічі.

Є у Чернігова і втрати, компенсувати які неможливо.

- У нас загинуло за півтора місяці оперативного оточення, коли місто захищалося, 314 цивільних осіб, з яких 16 – дітей віком до 16 років, - міський голова.

Представники фонду "Партнерство за сильну Україну" приїхали до Чернігова, щоб на власні очі переконатися у наслідках злочинних дій російських загарбників. Це фахівці із Великої Британії та Сполучених Штатів Америки. Наразі їх головна мета – оцінити масштаби руйнувань.

- Шкода, яка спричинена – вона надзвичайно велика. І ваші оцінки є попередні, ми будемо далі це оцінювати. І це сили не однієї держави, не двох і не трьох – це зараз на рівні Офісу Президента відбуваються певні події стосовно створення фондів, об’єднання коштів тощо. Але коштів усе одно мало. Тому саме головне – це їх використати якомога точно, щоби при менших зусиллях був максимально більший ефект,  – наголосив під час зустрічі в міській раді керівник напрямку економічних спроможностей і інфраструктури фонду «Партнерство за сильну Україну» Руслан Кундрик.

Для міста Чернігова надзвичайно важливою є будь-яка подібна допомога, підкреслив Владислав Атрошенко.

- Але є прохання, щоби все-таки процедурно ці речі розглядалися якомога швидше, тому що нам дуже важливо нашим людям показати відновлення міста. Тому що ми маємо ризики того, що значна кількість людей буде шукати більш безпечні регіони для проживання і не повернеться в місто Чернігів, якщо тривалий час ми не будемо демонструвати відновлення, - додав він.

Поки іноземні представники збирають інформацію. Потім вирішуватимуть, як конкретно зможуть допомогти та які проблеми потребуватимуть першочергового вирішення.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відео телеканалу «Новий Чернігів»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!