Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 квітня 2022 р.

"Потрібні працівники робітничих спеціальностей для відновлення міста", - керівник управління ЖКГ

Журналісти інтернетвидання "0462.ua" поспілкувалися про те, як Чернігів оговтується після п’яти тижнів безперервного бомбардування, з начальником міського управління житлово-комунального господарства Ярославом Куцом. Публікуємо текст цього інтерв'ю.

 Ярослав Куц: йде війна, вважаю, в Чернігів поки повертатись рано, фото-1

З чого почати? Вже чотири дні Чернігів не обстрілюють. У вас є можливість оцінити масштаб руйнувань і почати щось робити. Яка ситуація у місті зараз?

- Руйнування величезні, але для того, щоб оцінити їх масштаб, потрібен час і фахівці. Багато об’єктів і районів міста ще не розміновані, там працюють військові спеціалісти. Наприклад, у нас поки що немає доступу до Яцево, і ми не можемо в звичайному режимі ховати людей. Це щодня багато померлих, і ми досі риємо траншеї і ховаємо їх там, щоб потім вже перепоховати по-людськи.

Ось тільки розмінували і допустили нас до полігону твердих побутових відходів. Починаємо потроху оговтуватись. Поки що ми тільки почали системно оглядати і моніторити рівень руйнування комунального майна. Ми займаємося цим, але ми на початку шляху. Зараз вже місто потроху розчищається, сміття вивозиться.

Ярославе Валентиновичу, яка зараз ситуація в Чернігові по основним ресурсам: вода, газ, електричне живлення, тепло?

- Почну з останнього. Опалення поки не буде, і мабуть, довго. Дуже значні пошкодження мереж. Газ є по місту майже всюди. Ну, звісно, ми не беремо будинки, які зруйновані або повністю, або частково.

Стосовно води ситуація складніша. По-перше, кілька насосних станцій повністю зруйновані ворогом, тому подача води в певні райони міста досі дуже проблемна. По-друге, у нас багато поривів труб, тому вода з мережі просто витікає. Ми можемо збільшувати тиск, але толку від того нема. Тому зараз вода переважно всюди є, але напор дуже слабкий. У багатоповерхових будинках вода є тільки на перших поверхах. Проблемою «Чернігівводоканал» займається, але на все потрібен час.

Електроенергія в місті – це поки що також болюче питання. Живлення є поки не в усіх районах. Знову ж таки, багато мереж зруйновано, а тих потужностей, які є, їх не вистачає. Вчора, наприклад, півдня не було світла, бо всі увімкнулися і поки що мережа не справляється. Є певні райони, де підстанції зруйновані. Наприклад, це Бобровиця. Цей район постраждав від обстрілів максимально сильно, і там наразі електрики немає. Але загалом на 70-80% місто вже забезпечене електроенергією.

Хоча багато днів до цього ми живилися переважно на паливних генераторах, ресурс яких був дуже і дуже обмежений, і нам доводилося обирати найважливіші об’єкти, яким давати енергію.

Також велика проблема – нестійкий мобільний зв’язок і мобільний інтернет. Є у вас інформація, що з цим питанням?

- Найкраще покриття в місті у кризовий період було у Київстара і Основи, у них були генератори і мережі працювали більш-менш стабільно. Після подачі електроенергії в місті зараз всі мобільні мережі відновили свою роботу. Настільки стабільну, наскільки це дозволяє зараз ситуація і наявне обладнання і ресурси. Взагалі, зв’язок у місті - це було пріоритетне питання.

Що по магазинах, які мережі працюють?

- АТБ, Сільпо, Екомаркет, є й інші. Але знову ж таки, є проблема з логістикою і поставкою продуктів у ці магазини. Сьогодні буквально другий день, як до Чернігова почали їхати вантажі на постійній основі. Фури до сих пір поки не їдуть. Бізнес поки тільки починає налагоджувати повноцінні поставки продуктів в магазини. Бо поки що в основному це все були волонтерські завози.

Багато наших читачів запитують, що робити тим, у кого пошкоджене майно: будинки, квартири?

- Ну, це однозначно не міської влади питання. Це глобальне питання для всіх регіонів України, де йдуть активні бойові дії, для тисяч людей. Думаю, зараз воно опрацьовується на рівні держави. Я чув, що у Дії там має бути форма звернення щодо пошкодженого майна. Можливо будуть інші алгоритми, я про це не знаю. Це не питання рівня міської влади. Та і для того щоб починати займатись пошкодженим житлом потрібно, як мінімум, щоб закінчилася війна.

Стосовно повернення у місто. Багато чернігівців планують вже вертатись у свої оселі, переживають за своє майно і родичів. Чи варто це робити зараз?

- Я б цього не радив робити. Є як мінімум три важливі причини проти такого рішення.

Причина перша – безпекова. Війну ніхто не відміняв і не зупиняв. I те, що Чернігів вже кілька днів не обстрілюють, ще не означає, що тут безпечно. Ніхто не знає, що у того російського демона в голові, і чи не дасть він завтра наказ знову кинути на наше місто бомби чи ракети. Повітряні тривоги продовжують регулярно лунати.

Причина друга – місто на сьогоднішній день не забезпечене необхідними ресурсами для повноцінного життя: їжа, медикаменти та інше. Так, допомога йде, але на одних волонтерах життєдіяльність міста не побудуєш. Нам треба повертатися до нормальних господарських зв’язків і поставок, а на це потрібен час і ресурси. До речі, це одне з головних питань, яке напевно міський голова сьогодні (6 квітня – ред.) обговорюватиме у столиці. Тобто зараз у Чернігові ще намає багатьох звичних для всіх нас у нормальному житті речей і сервісів. Я от, наприклад, хотів бороду десь нормально постригти, не знайшов. Але поголю її вже після закінчення війни напевно.

Третя причина – люди, які повертатимуться в Чернігів, будуть створювати додаткове навантаження на наші мережі, та систему забезпечення міста. Тобто більше людей – більше користувачів, газу, води, електрики, а значить більший ризик, нових проблем і нестабільної роботи.

Цілком логічно насправді. Тобто краще перечекати, якщо така можливість є і не наражати себе на небезпеку, а місто - на додаткові труднощі?

- Абсолютно. Йде війна, і повертатися додому краще тоді, коли вона скінчиться і буде цілком прогнозований мир. Скажу, кому варто повертатися. У нас дуже великий дефіцит робітників, які потрібні для відновлення інфраструктури: трактористи, бульдозеристи, слюсарі, електрики і так далі. Щоб ви розуміли, зараз у місті в сфері комунального господарства працює менше 20% від звичайної штатної кількості. Люди роз’їхалися, повтікали, рятуючи свої родини. Лишилися найстійкіші, і їх дуже мало. Так, нам дійсно потрібні фахівці робітничих спеціальностей, щоб потроху починати відновлювати інфраструктуру Чернігова. Тому таких людей чекаємо.

 

"0462.ua"

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!