Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 лютого 2022 р.

Найголовніший стримуючий фактор - суспільство, готове захищати свою землю, – Владислав Атрошенко


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко звернувся до чернігівців стосовно ситуації на кордоні й абсолютно різнобарвної інформації щодо вірогідності чи невірогідності нападу Росії. Це звернення він зробив 8 лютого під час наради, яка щотижнево проходить у міській раді в присутності журналістів і транслюється онлайн. Міський голова оголосив ті напрямки, над якими міська влада працює (в закритому режимі), виконуючи свою частину обов’язків у підготовці до потенційної територіальної оборони і цивільного захисту населення. Підлеглих він закликав без зволікань робити все що потрібно на цих напрямках.

Першим і найважливішим напрямком Атрошенко назвав сприяння в підготовці сил територіальної оборони.

- Однозначно найголовніший стримуючий фактор, і це наша чи не найбільша перевага перед Росією – це свідоме громадянське суспільство. Велика потужна Росія – не має сьогодні свідомого громадянського суспільства як такого. По цьому там є великі питання. Свідоме громадянське суспільство, готове захищати свою землю у разі будь-якої агресії з будь-якого боку. Наш напрямок формування загонів територіальної оборони і створення умов для їх перебування – це найголовніший стримуючий напрямок. Багато є людей, які пройшли серйозну життєву школу, в тому числі військову та тактичну підготовку, готових стати до зброї. У цьому напрямку ми будемо рухатися, незалежно ні від чого, - наголосив міський голова прикордонного Чернігова.

Другим напрямком цієї роботи він назвав підготовку захисних споруд.

- У нас є 101 бомбосховище, з яких наших комунальних – 16. Нам треба зараз позустрічатися з власниками і проінспектувати разом з ними, а також подивитися фінансову спроможність цих власників. І потрошку привести в якийсь лад ці бомбосховища, - зазначив міський голова.

Ще одне підпитання – приміщення подвійного призначення: підвали, паркінги, напівпідвали і т.д. Задача - розуміти, яку кількість населення вони можуть прийняти у разі необхідності.

Третій напрямок – системи оповіщення. Як, в який спосіб люди отримають при відповідній ситуації сигнал про небезпеку якогось порядку? Очільник міста зауважив, що це не обов’язково військова агресія, а може бути на випадок техногенної чи будь-якої іншої біди. Окрім того, робиться ще більш поглиблена система сповіщення для людей з вадами слуху, для людей, які практично не піднімаються, за якими доглядають наші працівники соціальних служб. Одиноких, яких дуже важко сповістити, у яких немає мобільних телефонів, радіоточок, ніяких інших засобів. От що робити з цією категорією людей? Напрацьовується алгоритм дій окремо по кожній категорії громадян.

- Це серйозне питання для нас. Кожну таку людину треба буде "прив’язати" до сусідів, знайти способи комунікації, щоб якось про це їх попередити. У якійсь черговості їх треба буде транспортувати, вивозити, виносити в місця дислокації, які повинні у нас бути передбаченими, - Владислав Атрошенко.

Але найголовніше і першочергове – все ж таки територіальна оборона, підкреслив він. Путін має знати, що тут буде спротив населення, а не радісна чи байдужа зустріч.

Одночасно з цим, на думку мера міста, важливо не піддаватися й інформаційному нагнітанню, яке зараз транслюється звідусіль. Адже нерви та хаос – погані помічники у будь-якій ситуації.

- Треба тверезо приймати будь-яку інформацію. Працювати, робити те, що ми повинні робити. Далі – час покаже. Я впевнений, що все буде добре. Те, що стосується міста – ми рухаємося планово в межах тих обсягів, які, на жаль, дуже скромні. Працюємо над проєктами і будемо намагатися утримати місто у межах тих ресурсів, які будуть наявні у цьому році, - зазначив міський голова.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!