Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 січня 2022 р.

Чернігівські дитсадки та школи повністю перейшли на нову систему харчування дітей


Фото № 1

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 12 січня відвідав кілька закладів освіти Чернігова та ознайомився зі змінами, які відбулися в організації дитячого харчування в навчальних закладах з 1 січня 2022 року. Для об'єктивності, цей візит відбувався без попереджень та підготовки.

Принагідно міський голова оглянув обладнання та ознайомився з роботою харчоблоків. Зокрема, у дитсадку №1 він так прокоментував свої враження журналістам:

- Більш здорова їжа для діточок. Вивішується щоденно меню й батьки коли заводять дітей – бачать його. Ми не дегустували, правда, але видно і відчувається й на запах – все ідеально чисте, свіже. Тим що я побачив у першому садочку тут, на Київській – в принципі, я задоволений.

Для прикладу,  в дошкільному закладі освіти №58 для вихованців у цей день меню було таким: на сніданок - запіканка з соусом із кураги, салат з моркви у сметанному соусі. На обід - куліш із фрикадельками, ліниві голубці з курячим м'ясом. На третій прийом їжі - рибне суфле, вівсяна каша та салат із свіжих овочів. Також фрукти, цільнозерновий хліб та напої з низьким вмістом цукру. 

У дитячому садку №1 – майже таке ж меню. На сніданок теж грабен-запіканка з соусом із кураги, плюс морква тушкована в сметані, на обід - куліш пшоняний з фрикаделькою та сметаною, голубці ліниві з курячим м’ясом.

Чернігівські дитсадки та школи вже повністю перейшли на нову систему харчування дітей: менше цукру та солі, більше м'яса птиці, фруктів та овочів.

- У нас їжа дуже змінилась, з’явились нові блюда, дуже гарні, смачні - європейсько-українська кухня, - розповіла Наталія Овчар, кухар ДНЗ №58.

- Ці страви відповідають нормам вікових груп, сезонності тих продуктів, які можна включити до наших страв, та тим енергетичним цінностям, які повинні виконуватися згідно з нашим перспективним меню, - коментує Наталія Примакова, завідуюча ДНЗ №58.

Перспективне меню розроблене на 4 тижні без повторення страв і погоджено з Держпродспоживслужбою. Особливість споживання цукру, солі та інших продуктів у нових нормах харчування враховує міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, дієтологів, гастроентерологів, педіатрів.

У раціоні дітей з'явилося більше фруктів. Їх дають двічі на день, і обов'язково овочі під час кожного прийому їжі. Кількість солі та цукру зменшилась, як і молока. Натомість з'явилися кисломолочні продукти та збільшилася в раціоні кількість м'яса птиці.

- Хочеться візначити позитивні зміни відносно хлібу. Ми тепер використовуємо тільки цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна з високим вмістом харчових волокон, але там зменшена кількість солі, - додала Наталія Примакова.

Важливим у процесі приготування страв є забезпеченість харчоблоків необхідним обладнанням. У Чернігові його почали поступово оновлювати за фінансової можливості бюджету ще кілька років тому і продовжуватимуть це робити й надалі.

До всіх цих змін у харчуванні здобувачів освіти додається ще й обмеження в роботі шкільних буфетів. Їм заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та продукти з високим вмістом цукру та солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради, за матеріалами телеканалів "Новий Чернігів" і "Дитинець"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!