Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 січня 2022 р.

Докладно про коригування тарифів КП "Чернігівводоканал"


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

- Основні причини підняття тарифу – це збільшення вартості електроенергії на 60% (ціна якої з початку 2021 року підвищилась для КП «Чернігівводоканал»  з 3,48 грн/кВт. год  до 5,57 грн/кВт. год  з ПДВ за ІІ класом напруги)  та збільшення на 53%  податкового навантаження  в наслідок прийняття Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX (більш відомий як законопроєкт 5600) - з такого повідомлення почав коротку доповідь про рішення НКРЕКП щодо тарифів КП «Чернігівводоканал» його директор Сергій Малявко на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 4 грудня.

Просто щоб люди зрозуміли – це так званий «антиолігархічний закон», де Президент України і Уряд виступали інвестнянями одного олігарха, для кого не піднялись ставки для видобутку марганцевої руди. А для решти копалин (у тому числі й для видобутку артезіанської води, яка на рівні законодавства прирівняна до корисних копалин) – підняли ставки. Відповідно, водоканал постачає артезіанську воду, яка є копалинами (16,1 млн. кубів на рік) – має платити більший податок, –  вніс ясність у те, як антиолігархічний закон «зрикошетив» по простих чернігівцях, міський голова Владислав Атрошенко.

Згідно з цим законом, для Чернігівської області ставка рентної плати за спеціальне використання підземних вод збільшилася на 46%, а екологічний податок збільшується аж у 6 разів (але по основоположним статтям таке збільшення відбуватиметься поступово: у 2022році – до 30% ставок, передбачених п. 245.1 і 245.2 ст. 245 ПКУ,  у 2023 –до  60% , у 2024 – до 90% і у 2025 – 100%).

Сумарно податкове навантаження на тариф збільшується з  88 коп/м3, до 1 грн 35 коп/м3.

З урахуванням цього НКРЕКП 22 грудня 2021 року ухвалила рішення прийняти постанову № 2857 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення комунальному підприємству «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради» (тоді ж відбулося коригування тарифу для 45 водоканалів). Чернігівському підприємству на 2022 рік встановлені тарифи на централізоване постачання та відведення 1 м³ води у розмірі 30,912 грн. Зростання ціни відбулося на 2,82 грн (з ПДВ).

У той же час, керівник КП «Чернігівводоканал» повідомив, що в новому тарифі не враховані навіть мінімальні загальнодержавні соціальні гарантії щодо підвищення заробітної плати. Не підвищувати її підприємство не вправі – інакше будуть штрафи. Окрім сплати штрафних санкцій водоканал опинився під загрозою ще більшого відтоку кадрів через низький рівень заробітної плати порівняно з середньою заробітною платою у промисловості та, наприклад, у тій же самій енергетичній галузі. На виконання цієї вимоги закону «Чернігівводоканал» має витратити 22,5 млн грн. на рік.

З іншого боку, Чернігівська міська рада не в змозі фінансово підтримати КП «Чернігівводоканал», оскільки на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, укладеного 30.09.2021, змушена компенсувати теплопостачальним підприємствам різницю між економічно обґрунтованими та встановленими тарифами на послуги з теплопостачання.

У ситуації, яка наразі склалася, дефіцит коштів на виплату заробітної плати КП «Чернігівводоканал» вимушене буде покривати за рахунок інших статей витрат цього ж тарифу, що у свою чергу спричинить недовиконання інвестиційної програми та кредитних зобов’язань перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку, зазначив міський голова Чернігова.

Він підкреслив:  якщо державний орган встановлює завідомо збитковий тариф, не враховуючи заробітну плату, то й відповідальність за економічний результат підприємства, яке через це стане збитковим, має нести держава. Але ситуація, на жаль, протилежна: інший державний орган за порушення умов сплати кредиту ще нараховуватиме й пеню та штрафи.

- Прохання до чернігівців вчасно розраховуватися за всі комунальні послуги. Рік надзвичайно важкий для бюджету і людей, – звернувся у зв'язку з цим міський голова до містян.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!