Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 грудня 2021 р.

Чернігівський міський голова публічно звітував перед громадою про роботу в 2021 році

Чернігівський міський голова 17 грудня традиційно, вже шостий рік поспіль, прозвітував публічно перед громадою про те, що зроблено в місті за рік. Звіт відбувся в залі Міського Палацу культури ім. В’ячеслава Радченка.  Попри те, що в хід був при наявності COVID-сертифікатів, вільних місць там практично не залишилося.

Спочатку присутнім показали відеозвіт.

 Після цього Владислав Атрошенко піднявся на сцену, аби відповісти на запитання з залу.

 — Ми живемо, на моє глибоке переконання, в найкращому в Україні місті, яке є перлиною. І нам треба всім, всій нашій великій потужній команді, на своїх робочих місцях, у своїх колективах, управліннях, докласти зусиль для того, щоб цьому діаманту, місту Чернігову, зробити огранку, — з таких слів міський голова розпочав спілкування з присутніми.

Він зазначив, що власне над цим і працює він та його команда. Серед підходів, які мають це забезпечити — справедливий розподіл бюджету між різними галузями, увага не лише до центральної частини міста, комплексний підхід під час ремонтних робіт.

З тих чернігівців, хто підійшов до мікрофона в залі і взяв слово, дехто не задавав питання, а висловив вдячність за перетворення в місті на краще.

Коли ми голосували за вас, ви казали, що я хочу зробити наше місто найкращим в країні і в Європі, і я хочу сказати, що ви досягнули цього. Наше місто стало найкращим. Ви не забуваєте не тільки про центр міста, а й про райони, — сказала одна з тих, хто взяли мікрофон.

На це Владислав Атрошенко відповів: усі зміни, які відбуваються у місті – у першу чергу завдяки платникам податків.

Задані ж запитання стосувалися різних сфер, найбільше – ремонту міських об’єктів.



На жаль, бюджету Чернігова не вистачає, аби вирішити одночасно всі проблеми. Проводяться закупівля медобладнання, ремонт закладів освіти, доріг, тротуарів, скверів, придбання нового електротранспорту та є ще десятки статей видатків. Щороку бюджет Чернігова  намагаються розподілити раціонально. Але деякі нагальні проблеми з наявним у міста ресурсом просто неспівставні. Найбільше коштів треба на заміну застарілих підземних комунікацій – навіть не мільйони, а мільярди.

Очевидним абсолютно є, що до цього потрібно долучаться державі. Будь-які напрямки, аж до того, що треба залучать зовнішні кошти під зобов'язанання держави, але інфраструктура міст — це на сьогоднішній день проблема національної безпеки України. Потрібно, щоб приходили фахові управлінці, хоча б на рівні міністрів, і давали цим проблемам оцінку. І треба винаходити інструменти рішення, тут повинна бути чітка державна політика. На сьогодні ми бачимо як, ви місцеве самоврядування і у вас є бюджети — вирішуйте, — Владислав Атрошенко.

Натомість місцеві бюджети перевантажені зобов’язаннями, кількість яких тільки збільшується. Черговий ударом цього року стало те, що Чернігів має власними силами відшкодувати різницю в тарифах на тепло для населення. А це мінімум 206 мільйонів гривень.

Тобто, кошти, які б могли піти на ті ж ремонти, які просять люди, їх просто не буде звідки взяти.

Впливає на становище і розвиток міста географічне розташування поблизу кордону з країною-агресором, що відлякує інвесторів та скоротило товарообіг. А також обділення Чернігова державою під час розподілу коштів ДФРР та соцеконом розвитку.

***

Міський голова під час звіту не лише спілкувався з людьми, але й отримав відзнаку від Всеукраїнської громадської організації "Союз інвалідів Чорнобиля" за підтримку цієї категорії населення. Він отримав орден "Чорнобильський хрест. Мужність. Честь. Гуманність".

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!