Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
22 грудня 2021 р.

Звіт міського голови - 2021: Заміна підземних мереж і якісна питна вода для населення

+10
+7

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13

У Чернігові на вул. Київській цього року завершили реконструкцію магістральних мереж, які укладалися орієнтовно на початку 70-х років. Їх технічний стан був дуже незадовільний, вони вже двічі відпрацювали свій термін експлуатації і фактично жили від пориву до пориву. Ремонтні бригади КП «Чернігівводоканал» не забували сюди дорогу. Реконструкцію на цій вулиці розпочали у 2020-му.

По Київській від Північної до Гончої з'явиться і централізована каналізація. Комунікації закладаються з перспективою продовжити їх на ті чи інші частини прилеглого приватного сектору. Такі роботи у місті можна виконати за програмою співфінансування з міським бюджетом, де 80% платить місто і лише 20% - мешканці.

Наразі тут вже вкладений нижній шар асфальту. Верхній - зроблять після усадки ґрунту наступного року. Але дорога вже відкрита для проїзду. У 2022 на решті протяжності вулиці мають вкласти тротуари і виконати благоустрій, згідно з прийнятим у місті стандартом.

Старі, іржаві і латані-перелатані - переважно такий стан підземних комунікацій, що по всій Україні закладалися приблизно в один час і жодного разу не реконструювалися. У Чернігові кожного року вкладаються кошти в заміну труб водопроводу чи каналізації. Старі відпрацювали по кілька термінів експлуатації і часто не розраховані на ту кількість будинків, що ними користуються нині. Така ситуація склалася, зокрема, і з трубами фекальної каналізації. Через збільшення кількості багатоповерхівок на Козацькій, Стрілецькій, Героїв Чорнобиля, проспекті Миру - термінової реконструкції потребував самопливний каналізаційний колектор від Самійленка,12 до КНС№3 на Мстиславській, 100-а. Проєктом тут передбачена заміна колектора каналізаційного на колектор із поліетиленових труб, діаметром 800 мм, прокладання і заміна напірної і укладання водовідводного лотка.

Повної заміни потребують майже всі підземні комунікації, проте можливості - не співставні з потребами. Таких власних коштів немає в жодного міста України. І це проблема загальнонаціонального масштабу, переконаний міський голова Чернігова.

- В цілому ми це розуміємо, як робити і коли робити. На це потрібні багатомільярдні капіталовкладення. Потрібно, щоб профільні керівники зрозуміли, що міста неспроможні без державної підтримки здійснити такий обсяг робіт, - зазначив Владислав Атрошенко.

Поки проблема не вирішується на державному рівні, Чернігів разом з іншими містами лишається з цим сам на сам і виконує роботи в межах свого бюджету. Але з таким темпом повна заміна підземних мереж, за найменшими підрахунками на прикладі нашого міста, може затягнутися на понад сто років.

Багато вулиць приватного сектору в місті взагалі не мають централізованої каналізації. Для цього реалізується Програма розвитку інженерно-транспортної інфраструктури на умовах співфінансування 80/20 разом з ОСН. У 2021-му реалізовані три такі проєкти.

Для забезпечення якісної питної води КП «Чернігівводоканал» встановило першу локальну станцію знезалізнення води. Очищену тут воду споживають мешканці понад 2 000 квартир та 76 домогосподарств в районі вулиці Козацька. На відміну від «пунктів розливу води», новозбудована станція видаляє з рідини лише надлишкову концентрацію заліза та марганцю. Після цього люди отримують не воду, очищену від мінералів, корисних для людини, а «живу воду» високої якості та з чудовим смаком.

Крім того, у сфері поводження з відходами у 2021-му по місту влаштували:

  • 24 контейнерні майданчики;
  • 57 напівзаглиблених контейнерів для збору сміття.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!