Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 грудня 2021 р.

Олександр Ломако: Я абсолютно підтримую акцію та вимоги підприємців


Фото № 1

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако прокоментував  ситуацію, в якій опинився малий бізнес в Україні через збільшення вимог до нього:

- Для зростання економіки потрібно створювати умови. В Україні за останні роки спостерігаємо тенденцію: один високопосадовець перетворився на інвестора одного з олігархів. На цьому реальне сприяння бізнес-клімату в країні завершується…

Нині, в умовах епідемії, найбільше втрачають найбідніші. Якщо говорити про бізнес, то саме дрібні та малі підприємці, власники невеличкого сімейного бізнесу саме зараз лишилися наодинці в умовах виживання. Хочу зауважити, що саме ці люди,  які організували малий бізнес сьогодні, саме вони створюють додану вартість, забезпечують свої родини та дають роботу ще кільком найманим працівникам, їх потрібно носити на руках.

А що ми бачимо натомість?

Парламент ухвалює закони, які ускладнюють життя малому та середньому підприємництву, призводять до зубожіння всіх українців. За останні два роки було ухвалено низку таких законів, які в своїй основі звужують права підприємців, здорожують адміністрування бізнесу, збільшують повноваження контролюючих органів і ставки податків.

Сьогодні тисячі підприємців вийдуть під Верховну Раду на акцію протесту проти обов’язкового запровадження з 1 січня 2022 р. касових апаратів для бізнесу. Таке рішення нардепів призведе до  здорожчання товарів та послуг для всіх людей, особливо в маленьких сільських магазинах. Багато підприємців змушені будуть закритися, залишаться без доходів, вони будуть змушені поповнити чергу за державною соцдопомогою по безробіттю.

Я абсолютно підтримую акцію та вимоги підприємців. З цього приводу Чернігівська міська рада направляла звернення до Парламенту та Уряду з вимогою відтермінувати на 1 рік запровадження касових апаратів. Так виглядає, що вища влада не почула ні нас, ні підприємців. Шкода, адже в умовах кризи та пандемії таке рішення виглядає абсурдним.

Іншим рішенням Парламент збільшив фіскалізацію бізнесу, ускладнивши його адміністрування та створює умови для більш частих перевірок.

Цим же законопроектом запровадили для селян плату з паїв (навіть тих, які не здаються в оренду), а також оподаткували дохід від присадибних ділянок - власних городів (!!!) (18% ПДФО + 1,5% військовий збір). Це ніщо інше, як крок до знищення села!

Як показує практика розвинених країн, це - катастрофічна помилка. Посилення фіскального тиску та збільшення бази оподаткування у жодному разі не призведе до збільшення ВВП країни. Навпаки, зробить серйозний удар по самозайнятому населенню. Потрібно не закручувати гайки бізнесу, а навпаки, зменшити фіскальний тиск та зробити реальним кредитування для малого й середнього бізнесу під низькі відсотки, - окреслив свою позицію в цьому болючому для багатьох питанні  Олександр Ломако.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!