Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 листопада 2021 р.

«Стиль управління державою треба коригувати», - Владислав Атрошенко про європейські цінності та річницю Революції Гідності


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

21 листопада минуло рівно 8 років від початку Революції Гідності і моменту, коли український народ на весь світ заявив, що хоче жити у вільній, демократичній та європейській державі. Тоді українці вийшли на Майдани країни за те, щоб в країні були європейські цінності - верховенство права, демократичне врядування, свобода слова, гідність та повага до громадян. Що ж ми маємо сьогодні, за 8 років після перемоги Революції Гідності? Своїми думками поділився міський голова Владислав Атрошенко.

Так, за словами очільника Чернігова, сьогодні люди стають свідками таких речей як встановлення відповідальності в неправовий спосіб через рішення РНБО, або до прикладу використання силових структур для політичних цілей.

- От що таке гідність? Гідність – це коли міський голова може відкрито не погодитися з нісенітницею, виписаною в якомусь документі, який руйнує бюджети місцевого самоврядування. Він про це заявляє відкрито – і як надбання демократичної держави отримує взамін обшуки, силовий тиск, паплюження в центральних ЗМІ. Я вважаю, що правоохоронці мусять відстоювати закон. А якщо правоохоронні структури цькують вибірково, як здається комусь, на повчання чи навчання того хто «співає не в строчку», як кажуть – то завтра силові структури будуть задіяні в рейдерських атаках, будь-яких питаннях, - акцентував він.

Неприпустимими для правової держави на думку міського голови є і питання правомірності відсторонення голови конституційного суду, ймовірної фальсифікації результатів голосування по деяких округах, зарплат в “конвертах” народним депутатам та спроб контролювати редакційну політику ЗМІ.  Ще одна проблема - вплив олігархів на політичну та економічну ситуацію в країні, які навіть спільно діють із центральною владою, і все те ж “кумівство”.

- На сьогоднішній день якщо ти начальник – ти обов’язково повинен працювати в «Офшор 95» - вибачте, оговорився – «Квартал, 95».Тобто ми говорили, що кумівство – це погано, ще з часів Ющенка. То ми позбулися кумівства? Це ж очевидно, що ні, - наголосив мер.

Відзначає Владислав Атрошенко нівелювання ролі Парламенту, як найголовнішої гілки влади. Разом із цим мають місце і призначення на керівні посади в міністерства, державні органи та інші відомства людей “без ім’я”, за невідомими критеріями і принципом, зазначив Атрошенко.

- Про якого з міністрів – хтось чув останні роки щодо якоїсь притомної політики в своєму секторі, за який він відповідає? Наука, економіка, будь-що. Невідомо звідки прийшли, пропрацювали рік-півтора без програми, без жодних оголошених публічно пріоритетів, яким вони приділяють чи планують приділяти увагу в рамках своїх повноважень. Потім вони без звіту так само ідуть зі своїх посад, і призначаються нові «ноунейми», - констатував він.

Потім рішення таких людей призводять, наприклад, до фактичного знищення місцевого самоврядування, коли між областями несправедливо розподіляються державні кошти, у міст забирають податки, перекладаючи при цьому на них повноваження як відшкодування різниці в тарифах, наголосив міський голова. Здебільшого всі ці питання залишаються без вирішення, а дії не пояснюються. Досі немає будь-яких коментарів від керівництва держави і щодо ситуації з «вагнергейтом».

- У подібних речах, на мій погляд, у рамках чинного законодавства і не розголошуючи державних таємниць, потрібно давати відповіді. Відверті відповіді по цих питаннях. І затягування цих відповідей абсолютно нівелює ставлення людей до найважливіших державних інституцій, - вважає міський голова Чернігова.

Україна як держава поступово скочується в бік авторитаризму, який би на короткий проміжок часу міг бути успішним, але лише за умови чіткої державницької позиції, адекватних рішень, фаховості та досвіду. Поки ж є тільки ризики, впевнений Владислав Атрошенко.

- Я хочу висловити співчуття родинам загиблих на Майдані. Я не був учасником Майдану в 2014 року. Але хочу підкреслити: на мій погляд, Майдан стояв не за те, що ми зараз маємо в Україні. І цей стиль управління, зневажливий абсолютно, треба коригувать, - наголосив він.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!