Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
4 жовтня 2021 р.

У Чернігові запрацював Регіональний навчально-практичний центр електромонтажних технологій та відновлювальної енергетики

+28
+25

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23
Фото № 24
Фото № 25
Фото № 26
Фото № 27
Фото № 28
Фото № 29
Фото № 30
Фото № 31

При Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту відкрився Регіональний навчально-практичний центр електромонтажних технологій та відновлювальної енергетики. У ньому є спеціальне обладнання для навчання роботі з такими об'єктами, як сонячні електростанції, освітлювальні мережі, системи керування рухом, вітроелектростанції, силове електроустаткування, системи "розумний будинок", а також практичного вивчення основ енергоефективності. Сьогодні ці знання та навички будуть отримувати ті, хто в цьому навчальному закладі проходить підготовку та перепідготовку за спеціальностями "електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж" та "електромонтажник силових мереж та електроустаткування". Новий центр з'явився завдяки фінансуванню державної субвенції МОН України, співфінансуванню міського бюджету м. Чернігова та підтримці професійного училища ім. Йохана Бірвірта з німецького міста Меммінген.

На урочисту презентацію-відкриття центру сьогодні, 4 жовтня, завітали керівники міста та області, управління освіти та науки Чернігівської ОДА, управління освіти міської ради, а також делегація з Меммінгена. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко привітав усіх з появою в нашому місті такого сучасного навчального комплексу та наголосив:

- У нас система вищої освіти продукує мало потрібних спеціалістів. Тому на сьогодні необхідно прийняти відповідні управлінські рішення на рівні держави, щоби у більшості випускників була чітка прив’язка до майбутнього робочого місця. Давайте, більше добавляти практичних стосунків з німецькою стороною та іншими партнерами, в яких ми можемо брати приклад того, як в європейських країнах організоване навчання. Місто як замовник на сьогодні відчуває дуже серйозну потребу у фахівцях виробничих професій, зокрема, для КП «Чернігівводоканал», ЖЕКів та інших підприємств системи житло-комунального господарства міста. Тож прошу більш серйозно дослухатися до потреб міста. Це стосується не тільки професійно-технічних училищ, а й вищих закладів освіти. У разі потреби ми можемо знаходити спільну мову й з представниками бізнесу. Місто готове частково співфінансувати навчання разом з підприємствами, й розробити окрему програму, щоб закласти відповідні кошти у певному співвідношенні й фінансувати професійно-технічні училища по навчанню окремих фахівців.

Директор ліцею Максим Поджарий презентував роботу навчально-практичного центру та розповів про співпрацю з роботодавцями Чернігова. Загальна кількість підприємств, з якими укладені договори – 19. Начальний заклад співпрацює, зокрема, з КП «Зеленбуд», КП «Шкільне», КП «Новозаводське», КП «Чернігівське тролейбусне управління», КП «Міськсвіло». Найбільшим замовником електромонтажних професій є комунальне підприємство «Міськсвітло» та АТ «Чернігівобленерго», з яким підписаний тристоронній договір на впровадження навчання з елементами дуальної форми.

У приміщенні Центру була проведена реконструкція, загальною вартістю понад 2,7 млн грн: субвенція – 1,4 млн грн, співфінансування з міського бюджету – 600 тис. грн, власні кошти закладу - понад 446 тис грн. Внесок німецьких партнерів – 180 тис. грн, які спрямовані на 16 модулів «Siemens Logo» (це апаратно-програмні комплекси для забезпечення функціонування систем у технології «Розумний будинок»).

У Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту наразі навчається загалом 503 студенти. З них: 227 з Чернігова та 276 з Чернігівської та інших областей України. На 1 курсі навчається 234 особи, з них 105 (44,9%) - мешканці Чернігова. Викладацький склад налічує 64 педагоги.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!