Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 листопада 2018 р.

Енергоефективність це серйозне джерело економії коштів - міський голова

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сьогодні, 20 листопада, взяв участь у відкритті регіонального семінару «Енергоефективність на підприємствах: нові виклики, нові можливості».

У культурно-діловому центрі «Світогляд» зібралися представники центральних та регіональних органів виконавчої влади, сільські, селищні, міські голови, керівники підприємств хлібопекарської, молочної, машинобудівної галузей та галузі виробництва неметалевих будівельних матеріалів.

Ті випробування, які проходить сьогодні Україна - це певна плата за процес від’єднання від «старшого брата», який, можливо, міг відбутися значно раніше і не бути таким болісним, і не мати як наслідок війни. Якби у нас була більш цілеспрямована політика по розбудові незалежної держави ще у 1991 році, і менше ми витрачали енергії та часу на політичні чвари, а більше на економічну розбудову України. Тільки ще й бажано, щоб, від’єднавшись від одного «старшого брата», ми не приєдналися до якогось іншого, а дійсно розбудовували незалежну, самостійну, незалежну Україну.

Сьогодні один із каменів фундаменту нашої країни - енергетична незалежність. Є також той факт, що ми споживаємо енергії у будь-якій галузі в 11 разів більше, ніж японці, в 7 разів більше, ніж німці. Це стосується і приватного житла, і підприємств. Стосується також долі енергії собівартості будь-якої продукції, яку ми випускаємо. Тобто у нас доля заробітної плати менша, а доля енергоносіїв в рази більша. Тому енергоефективність є досить серйозним джерелом економії коштів, - сказав міський голова, вітаючи учасників семінару, та побажав усім успіхів і плідної роботи на користь своїм громадам та підприємствам.

Як відомо, Чернігів ще у 2011 році долучився до Європейської ініціативи «Угода мерів» та взяв зобов’язання зменшити викиди СО2 та підвищити енергоефективність на своїй території. У рамках цієї співпраці розроблений План дій зі сталого енергетичного розвитку м.Чернігова на 2015-2023 роки. Він включає більше 70 проектних пропозицій, загальна вартість яких досягає 1,4 млрд грн. 

Місто розробляє та реалізує програми енергозбереження у галузях освіти, охорони здоров’я, культури. Серед найбільш поширених видів робіт - заміна вікон та дверей на енергоефективні, гідрохімічні промивки мереж опалення, облаштовування індивідуальних теплових пунктів, утеплення будівель та ряд інших заходів.

Діючою програмою підвищення енергоефективності в бюджетних установах Чернігова на 2017-2027 роки охоплено до 100 закладів і установ. Фінансування Програми - 553 млн грн. За останніх два роки на енергоефективні заходи витрачено майже на 68 млн грн.

Проводиться робота щодо залучення міжнародної фінансової і технічної допомоги. Місто співпрацює з проектами українсько-німецького співробітництва (GІZ), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), НЕФКО, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та іншими.

Також у місті впроваджуються енергоефективні заходи підприємствами сфери тепло-, водопостачання та водовідведення і житлово-експлуатаційними підприємствами. Модернізуються котельні, замінюються мережі теплопостачання, багатоквартирні житлові будинки оснащуються засобами обліку споживання води, встановлюються реле часу та сутінкове реле.

Учасники семінару говорили про те, як за рахунок енергоефективності підвищити власну конкурентоспроможність, яким чином визначити потенціал енергоефективності на підприємстві і як їм скористатись. Також шукали відповідь на питання, де знайти кошти на енергетичну модернізацію виробництва.

Семінар організований ГО «Школа енергоефективності» за підтримки Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у рамках проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального Уряду Німеччини.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!