Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 вересня 2021 р.

Владислав Атрошенко: Якщо Чернігів стане кращим в Україні – це і буде наша пам'ять усім, хто віддав свої життя в роки Другої світової

+9
+6

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12

Святкування дня міста Чернігова розпочали покладанням квітів до Братської могили воїнів-захисників Батьківщини, що у сквері ім. М.М.Попудренка. Участь у церемонії взяли керівники міста та області, ветерани, учасники АТО/ООС, офіцери та солдати ЗСУ, представники держустанов та об’єднань громадян.

Сьогодні, 21 вересня, відзначається 78-а річниця вигнання нацистських окупантів з Чернігова. У перші ж дні війни з Чернігівщини було мобілізовано на фронт біля 200 тисяч чоловік. 23-25 серпня 1941 року після цілеспрямованого бомбардування обласного центру місто було дуже зруйноване, знищили практично всі промислові підприємства, школи, театри, лікарні, архітектурні пам’ятки і майже 70% житлового фонду. Чернігів був четвертим серед інших міст за масштабами руйнувань.

- У цей день ми повинні відзначити свою повагу і свою пам'ять про наших дідів та прадідів, які дали можливість нам жити. Чернігів перебував у окупації з 9 вересня 1941 року до 21 вересня 1943 року. До війни у місті проживало близько 70 тисяч людей, а вже у жовтні 1943 - лише 11 тисяч мешканців. За два роки окупації знищили та закатували понад 50 тисяч місцевих жителів та військовополонених. Тож сьогодні ми повинні зробити все можливе, а іноді і неможливе, для того, щоб Чернігів був одним із найперших міст в Україні по всіх тих критеріях, за якими оцінюють міста мешканці. Для цього я намагаюся робити все на своїй посаді, і закликаю своїх підлеглих, щоб ми пам’ятали про найголовніші наші задачі на кожному робочому місці. Якщо місто Чернігів буде найкращим в Україні, найпривабливішим, найохайнішим, доглянутим містом, де велика увага буде приділятися інфраструктурі, медичним та освітнім закладам – то це і буде наша пам'ять дідам, які віддали своє життя для того, щоб ми жили. Вічна пам'ять усім загиблим! На сьогодні у строю залишилося лише 67 учасників бойових дій Другої світової війни, і стан здоров’я більшості з них складний. Бажаю здоров’я ветеранам та усім мешканцям Чернігова! З Днем міста! - сказав чернігівський міський голова Владислав Атрошенко у своїй промові.

У перші роки після вигнання нацистів напівзруйнований Чернігів відбудовували жінки, студенти та школярі, поки їхні чоловіки та батьки перебували на фронті. Багато з них освоювали професії мулярів, штукатурів, теслярів, малярів. Вони очищали територію від уламків зруйнованих будинків та фундаментів, будівельного сміття та бруду, розчищали та прокладали нові вулиці, алеї, сквери, готували майданчики для нового будівництва.

Одночасно від імені керівництва міста та області курсанти Академії Державної пенітенціарної служби поставили корзини з квітами також до меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС та Героям Небесної Сотні, Вічного Вогню на Меморіалі Слави, могил Миколи Попудренка та Василя Капранова на міському кладовищі «Яцево».

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!