Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 вересня 2021 р.

З аутсайдерів до лідерів: Чернігів показав найкращу серед обласних центрів України динаміку росту за час муніципального дослідження

Чернігів показав високий результат у Сьомому всеукраїнському муніципальному опитуванні. Традиційно в міській раді кожне з цих опитувань докладно аналізують, щоби побачити динаміку ставлення людей до зробленого в місті  і підтягнути ті сфери, які ще відстають. 21 вересня результати цього дослідження в муніципалітеті обговорили на щотижневій розширеній нараді. Представив їх загалу секретар міської ради Олександр Ломако, який напередодні брав участь у презентації даних опитування в Києві.

Щорічне Всеукраїнське муніципальне опитування Міжнародного республіканського інституту цього року проведено Соціологічною групою «Рейтинг» у період з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України (у Києві та всіх обласних центрах, включаючи Маріуполь у Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області). Опитування проводилися шляхом особистих інтерв'ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше; у кожному з міст опитувалося мінімум 800 мешканців. Дані відображали загальне населення цих міст за віком та статтю. Тобто воно повністю відповідає всім критеріям наукового соціологічного дослідження.

Це опитування оцінює задоволеність жителів міст якістю муніципальних послуг (окремо по кожній і вцілому), ставлення до органів влади, а також цього року додалися блоки про емоційне сприйняття міста і про вплив пандемії коронавірусу. 

За результатами дослідження цього року Чернігів посів у зведеному рейтингу оцінки муніципальних послуг четверте місце, покращивши показники в порівнянні з минулорічними по більшості параметрів.

Цей результат не завжди був таким. Коли це дослідження (в тому вигляді як зараз) проводилося в січні 2016 року перший раз, Чернігів з індексом 2,7 за 5-бальною шкалою займав у ньому аж 20-те місце.

- По суті, з того року почалася й каденція нинішнього чернігівського міського голови – тобто це ті результати, з якими він і його команда прийняли місто, - Олександр Ломако.

Зараз з рейтингом 2,7 місто було би в порівнянні з іншими взагалі останнім у рейтингу. Херсон, який займає тепер останню позицію, має як раз 2,7 бали. Але Чернігів кожного року системно покращував свій результат.  І добився багато.

Якщо Вінниця, яка лідирує у всіх цих шести опитуваннях, починала в 2016 році з показника 3,4 й покращила до 3,6, то Чернігів з 2,7 покращив до 3,3. Як неодноразово відзначали під час презентації експерти, Чернігів з усіх обласних центрів України за час муніципального дослідження показав найкращу динаміку росту, з аутсайдерів до лідерів, - Олександр Ломако при обговоренні на нараді.

Пропонуємо ознайомитися з результатами цьогорічного Всеукраїнського муніципального опитування більш докладно, почавши з такого напрямку, як задоволеність мешканців міста якістю 22 основних муніципальних сфер та послуг.

Інфраструктура

На думку чернігівців, у місті покращилися дороги, тротуари і транспортна інфраструктура.

Зокрема, по дорогах і тротуарах Чернігів у цьому дослідженні – на другому місці в Україні. Дороги міста на відмінно і добре оцінюють 57% опитаних містян, і ще 26% - середньо. Тротуари заслужили позитивну оцінку 55% опитаних, і ще 30% вважають забезпеченість ними посередньою. Негативних оцінок – менше 10%.

Транспортну інфраструктуру відмінною вважають 30% чернігівців, і ще 44% - задовільною. 15% оцінюють її посередньо. Ще 5% не визначилися, тобто негативних оцінок – лише 7%.

Значно покращилися в порівнянні з минулим роком задоволеність закладами торгівлі. По рівню задоволеності закладами торгівлі та базарами чернігівці зараз є четвертими з-поміж мешканців обласних центрів. 12% вважають їх відмінними, ще 45% оцінюють «добре» і 30% - «середньо».

По доступу для людей з інвалідністю – 11 місце за задоволеністю ним. Відмінним і добрим його вважають поки що лише 11% чернігівців, середнім – 38%, і ще 19% - важко відповісти. Але навіть цей результат свідчить про значне покращення в порівнянні з минулим роком.

Індекс задоволеності погіршився по паркуванню. 8 місце, лише 20% позитивних оцінок і ще 22% - середніх. 15% - важко відповісти, решта оцінок – негативні. Можна побачити, що аналогічна картина - практично по всій Україні, крім чотирьох міст. Очевидно, що це пов’язано й зі збільшенням числа автомобілів. Окрім того, експерти зазначають: у зв’язку з COVID-19 і карантином дуже багато людей, які можуть собі дозволити хоч якийсь автомобіль, пересідали з громадського транспорту на приватний. Відповідно, потреба в паркомісцях різко зросла.

 

Комунальна сфера

Тут вивчалися задоволеність мешканців міст послугами водопостачання, каналізації, опалення, збору сміття, вуличного освітлення, а також станом дворів і прибудинкових територій. У більшості з цих позицій індекс задоволеності якістю послуги дещо або й суттєво зріс.

Зокрема, водопостачання позитивно оцінили 62% опитаних мешканців міста. Ще 25% - середньо. При обговоренні на нараді міський голова докучив керівникові КП "Чернігівводоканал" об'єктивно вивчити ситуацію з водопостачанням тих міст, де мешканці оцінили його краще ніж у Чернігові. Чи є в цього об'єктивні причини і чи може наше місто врахувати їх на майбутнє?

Роботу міської каналізації позитивно оцінили 50% опитаних, ще 30% - середньо. 5% - "важко відповісти", 15% - негативні відповіді.

Опалення 3% оцінили відмінно і 49% - добре. Ще 24% - середньо. На вдміну від багатьох інших позицій, у порівнянні з іншими містами це значно слабший результат, 22 місце в рейтингу.

Збір сміття – 5 місце в рейтингу. 10% опитаних вважають його в Чернігові відмінним, ще 50% оцінюють «добре». А також 28% - «середньо». Збір сміття і вуличне освітлення – це ті послуги, індекс задоволеності якими в порівнянні з минулим роком у Чернігові суттєво зріс.

Вуличне освітлення – 7 місце. 9% оцінили на «відмінно», 61% - «добре». Ще 22% задоволені цією послугою посередньо.

Двори і прибудинкові території – за рік індекс оцінки без змін. 40% позитивних оцінок, ще 37% - середніх. Решта – негативні, і 2% опитаних не змогли визначитися.

 

Гуманітарна сфера

Дитячі садки: індекс задоволеності послугою суттєво покращився порівняно з минулим роком.  43% опитаних оцінюють задоволеність цією послугою в місті на відмінно і добре, 22% - середньо. 27% не змогли відповісти. 8% відповідей – негативні.

Школи: індекс їх оцінки містянами дещо покращився. 44% позитивних оцінок і 25% - середніх. 21% опитаних не мали відповіді. Негативних відгуків було 9%.

Університети, технікуми, коледжі: індекс задоволеності суттєво зріс.

Спортивні заклади: індекс задоволеності ними у місті суттєво зріс. 8 місце в рейтингу, 6% - «відмінно», 38% - «добре», 27% - «середньо», 19% не визначилися.

Заклади культури: за даними дослідження, індекс погіршився. 21 місце, лише 2% відмінних і 34% добрих оцінок. Ще 25% - «посередньо».

Медичні заклади: рівень задоволеності цією послугою дещо покращився. Разом з тим, лише 15 місце, 17% позитивних і 33% середніх оцінок.

 

Інші сфери

Парки та сквери: по тому, як жителі міста оцінюють задоволеність ними, Чернігів – на першому місці в Україні. Це вперше, у порівнянні з минулими роками цей показник значно зріс. 38% опитаних містян оцінили їх на «відмінно», ще 50% - «добре». Разом з тим, є і вкрай негативні оцінки (менше 1%). 3% опитаних не змогли визначитися.

Екологія, екологічне середовище – теж індекс задоволеності суттєво зріс. 5 місце, 49% позитивних і ще 29% середніх оцінок. Разом з тим, очевидно, що гарна екологія пов’язана в т. ч. зі зменшенням промисловості. Хоч такий показник, як розвиток промисловості, містяни й оцінили без змін, на рівні минулого року – не секрет, що в Чернігові недостатньо високий.

Діяльність поліції – 17 місце в рейтингу, по 26% позитивних і середніх оцінок, 21% - не мають відповіді.

Докладне знайомство з результатами Сьомого всеукраїнського муніципального опитування щодо інших сфер у містах буде продовжене на сайті Чернігівської міської ради в наступних публікаціях.

З усім масивом дослідження можна ознайомитися на сайті Міжнародного республіканського інституту

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!