Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 серпня 2021 р.

У Чернігові відкрили оновлені туристичні локації на старовинному Валу

+35
+32

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23
Фото № 24
Фото № 25
Фото № 26
Фото № 27
Фото № 28
Фото № 29
Фото № 30
Фото № 31
Фото № 32
Фото № 33
Фото № 34
Фото № 35
Фото № 36
Фото № 37
Фото № 38

У Чернігові сьогодні, у День Незалежності України, урочисто відкрили оновлену туристичну локацію - знамениту Гарматну алею на Валу. Побачити її новий вигляд прийшли багато чернігівців і гостей міста. Родзинкою події стало театралізоване дійство за мотивами історії Чернігова. Точно за розкладом об 11 ранку, щойно офіційна делегація з’явилася на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», «ожила» історична картинка у виконанні народного театру танцю «Слов’яни». Далі екскурсовод, яким цього разу став кандидат історичних наук, головний спеціаліст відділу туризму та промоції міста Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Бондар, провів для всіх  присутніх подорож історичними сторінками Чернігова. Завдяки динамікам його розповідь було добре чути на всій алеї, а уявити стародавні події допомагали тематичні локації та актори, які "оживили" картини з минувщини. 

Майже в кінці оновленої алеї, на імпровізованому майданчику для виступів голова Чернігівської облдержадміністрації В'ячеслав Чаус, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко і перший заступник голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш звернулися до присутніх з короткими промовами про минуле, сучасне і майбутнє України та Чернігівщини.

- У Чернігові нема колосального якогось промислового потенціалу, немає залізорудних басейнів, машинобудівного великого комплексу - але Чернігів має серйозну туристичну перспективу, - наголосив міський голова.

Говорячи про оновлення території старовинного чернігівського Валу, він зазначив:

- Зараз ми знаходимося в "серці" Дитинця. На нього буде витрачено десятки мільйонів гривень - я сподіваюся, державних коштів. Міністр культури Олександр Ткаченко в присутності інших посадовців дав слово, що цей об'єкт увійде в перелік об'єктів "Великої реставрації". Я сподіваюся, що так і буде. Поки що юридичних підтверджень цієї обіцянки нема, але є час, ми домовлялися, що це відбудеться в цьому році.

Владислав Атрошенко відзначив також, що Чернігову для розвитку туристичного потенціалу важливо перестати ховати в музейних сховищах ті унікальні історичні предмети, які було би бажано показати людям. Адже цим би зацікавилися сотні тисяч туристів з усіх куточків земної кулі.  

Вітаючи присутніх з Днем Незалежності України, він звернувся до всіх з найкращими побажаннями і закликав бути достойними громадянами нашої країни в усіх своїх вчинках, на кожному кроці.

- Давайте поважати один одного, і тоді Україна відбудеться, - підкреслив міський голова Чернігова. 

Після виступів почесних гостей усі бажаючі оглянули оновлену туристичну локацію.

У ході ремонту на нижній частині парку ім. Коцюбинського, який тривав з 2019 року, були укладені клінкерною бруківкою доріжки, оновили озеленення території та влаштували на ній автоматичний полив, облаштували кілька видів нового паркового освітлення, встановили систему відеоспостереження (21 камеру), лави та урни, інформаційний вуличний сенсорний кіоск, систему Free Wi-Fi. У 2020-му на території Валу з’явилися бронзовий макет стародавнього Дитинця та скульптурні композиції "Мстислав Хоробрий і Нестор Літописець" та "Лазар Баранович і Мартин Небаба". Цього року теж виконувалися ремонтні роботи - зокрема, облаштували нові сходи з підніжжя пагорбу до Колегіуму та відновили фонтан із персонажами казки Михайла Коцюбинського.

Гарматну алею, верхню частину Валу, ремонтували виключно цьогоріч. Тут теж замінили покриття доріжок клінкерною бруківкою. Підпірні стінки, частиною яких тепер є стилізовані зображення бастіонів розташованої тут колись чернігівської фортеці, облицювали клінкером та гранітом. Уклали 7500 м2 рулонного газону з автоматичним поливом, облаштували освітлення - зокрема, гармати підсвічуватимуть 24 світильники, також буде архітектурне освітлення пам’ятника Т. Г. Шевченку. Крім того, встановили 35 камер відеоспостереження, систему Free Wi-Fi, нові лави та урни.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!