Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 серпня 2021 р.

Добірка видань з історії Чернігова поповнилася науково-популярною розповіддю про 12 битв за наше місто

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

Для тих, хто цікавиться історією Чернігова, є нове науково-популярне видання - «12 битв за Чернігів». Сьогодні його автори, чернігівські історики Олександр Бондар і Михайло Жирохов, представили свою книгу читачам у міській бібліотеці ім. Коцюбинського. Презентація відбулася поряд з діючою зараз у бібліотеці виставкою світлин і мистецьких робіт атовців "АртБліндаж". Обидві вони приурочені до Дня Незалежності України, що буде вже через лічені дні.

Книга зайвий раз нагадує, що наше місто не завжди було таким тихим і мирним. Усього битв за Чернігів, про які є письмові згадки, було до сорока(!). Але саме про 12 із них історики знайшли більше ніж просто згадку – про них є історичні матеріали. По-друге – саме ці 12 з-поміж усіх справили на історію Чернігова найбільший вплив.

Довідково:

Перша битва за Чернігів

Була в XI столітті – це перша літописна битва, яку було зафіксовано.

Найбільш доленосна битва

Відбулася 1239 року, коли монголи взяли Чернігів. Уявіть собі, у XIII столітті Чернігів входив у двадцятку найбільших міст Європи. За площею – це 400 га укріплень (як два Лондони). І після монголо-татарської навали це різко все занепадає, населення зменшується майже вдесятеро! Це було найбільше падіння Чернігова, і після цього місто вже не зазнавало серйозних злетів.

Найдовша битва за Чернігів

Була на початку 1668 р. і тривала понад 8 місяців. Тоді козаки Чернігівського полку взяли в облогу на території Верхнього замку (теперішній Вал) московський гарнізон. Навколо оточеного гарнізону вони прямо на території тогочасної фортеці викопали шанці, розставили артилерію і т. д. Однак невдовзі й самі козаки опинилися в кільці - в облозі іншого московського війська, яке прийшло на допомогу своїм. Протистояння тривало декілька місяців, жодна зі сторін не мала сил для вирішального штурму, обмежуючись постійними вилазками та обстрілами. Лише наприкінці вересня 1668 р. почалися переговори. Жодна зі сторін так і не досягла бажаної мети, але усі облоги були зняті. За час цієї облоги місто постраждало настільки, що міщан звільнили на деякий час від податків. Результатом битви стало те, що козаки не змогли домогтися виведення московського гарнізону з Чернігова, однак повноваження російського воєводи були значно зменшені.

Фактично битви за Чернігів ні в 1941, ні в 1943 роках не було.

Були битви біля Чернігова. У 1941 році невеличкі бої точилися в тих селах, які нині є у складі Чернігова, наприклад, Яцево. Оборони ж міста як такої не було. Так само це було й у 1943 році. Хоч радянська історіографія й каже, що це був штурм міста радянськими військами, це були серйозні бої - але зараз за документами зрозуміло, що нацистські війська відійшли з міста за добу перед тим, як радянські ввійшли до Чернігова. Втративши плацдарм, гітлерівці тоді відступили на територію Білорусі.

Якщо ж узяти 1941 рік, то дуже великими та запеклими були бої за Виблі. Радянська піхота йшла там в атаку 16 разів. Нацисти кожен раз відбивалися. Це було стратегічно, а не тактично важливо для нацистів, які на крок випереджали радянське військо. Бої під Виблями були колосальні.

…Про все це докладніше, цікавіше і (що важливо) з посиланнями на джерела – в новій книзі.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!