Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 липня 2021 р.

Роз’яснення щодо надання послуги з управління житловим будинком № 6 по вул.2-й кілометр


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на щотижневій розширеній нараді 13 липня доручив вивчити ситуацію щодо надання послуги з управління будинком № 6 по вул.2-й кілометр, де мешканці не погоджуються з ціною на зазначену послугу.

Житловий будинок №6 по вул.2-й кілометр на 24 квартири, площею 766,9м2, наразі знаходиться в управлінні комунального підприємства «ЖЕК-13» Чернігівської міської ради.

За інформацією начальниці КП «ЖЕК-13» Ольги Рогової, цей будинок будувався і раніше обслуговувався «Укрзалізницею» та має специфіку в частині забезпечення опаленням. Наразі опалення приміщень будинку здійснюється від власної електричної котельної.

Площа прибудинкової території – 2715 м2, у тому числі з удосконаленим покриттям 567 м2. Ціна за послугу з управління будинком з 01.03.2019 по 01.06.2021 складала 5,64 грн за 1 м2 загальної площі квартир. Проте, в ціні послуги мешканці сплачували вартість прибирання лише 170 м2 площі прибудинкової території, у тому числі 70 м2 з удосконаленим покриттям. Фактично прибирання здійснювалось всієї площі двору будинку. Крім того, підприємство авансом сплачувало рахунки за спожиту електричну енергію для опалення помешкань. В наслідок цього КП «ЖЕК-13» понесло збитки в розмірі 40 тис. грн.

У зв’язку з несвоєчасними розрахунками мешканців з підприємством за електроенергію на опалення, а також ситуацією, коли витрати підприємства не покриваються діючою ціною за послуги з управління, виникає загроза відсутності коштів на проведення поточних ремонтів і утримання будинку в цілому, та, у тому числі, своєчасної підготовки до опалювального сезону.

Як вихід із ситуації, підприємством розрахована економічно обґрунтована ціна на послугу з управління та запропоновано проведення розрахунків за електричну енергію шляхом щомісячної оплати. Кількість та вартість електроенергії прийнято за фактичними показниками останнього опалювального сезону, враховуючи проведені перерахунки постачальником електроенергії.

З урахуванням комплексу причин перегляду вартості послуг (зокрема, збільшення розміру встановленого законодавством прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати; зростання вартості будівельних матеріалів, інструменту, інвентарю, спецодягу; зміни періодичності покосу трави) ціна послуги з управління багатоквартирним будинком № 6 по вул. 2 кілометр склала 35,15 грн/м2, у тому числі 19,24 - виключно на закупівлю електричної енергії для електричного опалення будинку.

Ця модель співпраці, за умови відшкодування усіх витрат підприємства на утримання будинку, запропонована його співвласникам. У разі відмови співвласники будинку мають право вибрати іншу форму управління будинком або змінити управляючу компанію.

Крім того, 15 липня була проведена чергова зустріч із представниками зазначеного будинку, на якій отримали пропозицію щодо зменшення ціни на управління за рахунок зменшення площі прибирання. Відповідно на підприємстві перерахували тариф у бік зменшення й підготували протокол про те, що власники беруть відповідальність за прибирання на себе. Наразі протокол знаходиться на стадії підписання.

Довідково зазначимо, що встановлена вартість опалення для будинків, які опалюються АТ «Облтеплокомуненерго», відповідно до постанови НКРЕКП від 10.12.2018 № 1766 у 2019-2021 роках складала 41,02 грн/м2. Зараз триває процес розрахунків тарифів на наступний опалювальний період.

Міський голова на нараді звернувся до власників квартир цього житлового будинку та наголосив, що треба вчасно сплачувати за спожиту електроенергію. Також висловив прохання, щоб мешканці вивчили економічну складову цього питання та підписали відповідні угоди.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради за матеріалами КП «ЖЕК-13»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!