Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 липня 2021 р.

Ветерана Другої світової війни привітали з 95-річним ювілеєм


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Сьогодні, 6 липня, своє 95-річчя святкує Іван Омелянович Онищенко, учасник бойових дій Другої світової війни, ветеран праці.

Заступник міського голови Сергій Фесенко та голова міської ради ветеранів України Ірина Четвертак прийшли привітати ветерана з ювілеєм. Від імені чернігівського міського голови Владислава Атрошенка з нагоди свята йому вручили Почесну грамоту Чернігівської міської ради та виконавчого комітету, а також символічні подарунки. Побажали міцного здоров’я та благополуччя.

Івана Онищенка до армії призивали двічі. Спочатку у 1943-му він, 17-річний солдат, брав участь у боях за Дніпро. Згодом його та інших таких же молодих солдат відправили додому, лікуватися після отруєння. У 1944-му році, коли йому було вже 18 років, він потрапив до 1318-го полку 163-ої Роменсько-Київської стрілецької дивізії кулеметником. Дивізія, в якій воював юний солдат, займала один із стратегічних напрямів у Яссо-Кишенівській операції. Із боями пройшов він Румунію й Угорщину. Наприкінці 1944-го одержав тяжке поранення. Через 10 діб молодий солдат захворів ще й на правець. Протягом п’яти місяців мужньо боровся з тяжкою інфекційною хворобою. Після госпіталю Іван служив у Чехословаччині, Угорщині, а з грудня 1945 його частину перемістили до України. Демобілізували Івана Онищенка тільки у 1950 році.

Потім - навчання у школі, університеті, а далі – довга та плідна робота в органах прокуратури.

Іван Омелянович має звання старшого радника юстиції, військове звання полковника запасу, а також є Почесним ветераном України. Нагороджений орденами Вітчизняної війни І ступеня, «Знак пошани», медалями «За відвагу», «За взяття Будапешта», «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.р.», «За трудову доблесть» та іншими.

Крім того, великий вклад ветеран вніс у патріотичне виховання шкільної та студентської молоді Чернігова. Його зустрічі, де він ділився спогадами про фронтові шляхи, завжди були цікаві, насичені героїчними прикладами старшого покоління.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!