Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
16 червня 2021 р.

На вулиці Шевченка ремонтують проблемну ділянку тепломереж

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

Два терміни прослужили труби, прокладені 52 роки тому, подаючи тепло в будинки чернігівців. На вулиці Шевченка в районі Міграційної служби замінюють найбільш проблемну ділянку тепломереж. Реконструкція проводиться в рамках інвестиційної програми “Облтеплокомуненерго”. Кілька днів тому чернігівський міський голова Владислав Атрошенко відвідав цей об'єкт, перевіривши хід робіт і поспілкувавшись з працівниками та журналістами.

- Вартість цих робіт приблизно 6 млн грн. Є складності в тому, що це все проходить через двори, дерева і відбувається порушення дорожнього покриття, - прокоментував він особливості об'єкту.

Ці мережі в зимовий період подають тепло до 32 будинків по вулицях Шевченка, Савчука і Міхнюка. А влітку за рахунок з’єднання мереж Облтеплокомуненерго і ТЕЦ по цій же мережі в котелюню подається питна тепла вода, завдки якій після догріву котельня забезпечує квартири чернігівців гарячим водопостачанням. 

Але щороку тут траплялося по кілька аварій. За браком коштів їх усували локально. На витягнутих із землі старих залізних трубах і неспеціаліст побачить багато слідів зварювання, і все одно подекуди - діри від корозії. За словами працівників, ізоляційного шару з мінвати на цих трубах після стількох років у землі вже не було.

- Тут наявна значна зовнішня корозія, відбувалися пориви. І коли оперативно їх усували, вже встановлювали ділянки трубопроводів менших діаметрів, що в свою чергу значно повпливало на гідравліку, - розповів в.о. голови правління АТ «Облтеплокомуненерго» Петро Мазяр.

Довжина ділянки трубопроводу, яку замінять - 317 м (це 634 м труб, якщо рахувати "подачу" і "обратку"). Трубопровод розходиться двома гілками від котельні на вул. Шевченка, 47 (за магазином "Союз"). Вкладаються труби з ізоляцією, зробленою за сучасними технологіями - що зменшить теплові втрати. 

Це не єдина проблема в місті, пов’язана зі зношеними комунікаціями. Але можливості міського бюджету неспівставні з обсягом цих проблем, - вкотре наголошує Владислав Атрошенко. У міста є можливість перекладати мережі тільки в тих місцях, де щорічно відбувається по декілька аварій.

 - На жаль, ми маємо настільки мізерний обсяг фінансування проблематики заміни комунікацій магістральних мереж, що це лише від 2 до 5% від необхідних коштів, - акцентує він. - Через те, що економіка в Україні на необхідному рівні сьогодні не працює, платоспроможності в людей немає, можливості закласти необхідні інвестиційні складові в тарифі теж немає. Тому в межах цих мізерних коштів 20-30 млн грн на рік – латаються дірки там, де найбільше рветься, найбільші проблеми.

Так само діють сьогодні і теплогенеруючі суб'єкти, і підприємство з водопостачання. І така ситуація склалася в багатьох містах України, наголосив міський голова. 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відео телеканалу "Новий Чернігів"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!