Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 квітня 2021 р.

Киснева станція та власна ПЛР-лабораторія з’явилися в чернігівській лікарні №3

+11
+8

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14

Чернігівська міська лікарня №3 збільшила свої можливості в допомозі пацієнтам з COVID-19. Тут встановлена і в тестовому режимі вже днями запрацювала власна киснева станція. Це комплекс обладнання, яке дозволяє видобувати значні обсяги очищеного кисню безпосередньо з  навколишнього повітря та подавати його під необхідним тиском у мережу до госпітальних ліжок. Таке обладнання дає лікарні автономію на випадок перебоїв з поставками медичного кисню в балонах.

26 квітня нове обладнання лікарні оглянув чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він та керівники міських лікарень №3 і №2 Віктор Янголь та Владислав Кухар принагідно розповіли журналістам про його придбання та очікувані можливості.

Киснева станція виробництва США вартістю понад 4 мільйони 300 тисяч гривень придбана за кошти державної субвенції. Обладнання нове і сучасне. У два великих балони компресорами закачується повітря, яке вони передають на сам кисневий генератор. Він розщепляє звичайне повітря на кисень та інші складові, і вже кисень закачує його в циліндр. Ступінь очищення кисню - 99,8%, тобто якість така як треба.  Далі з ресивера він поступає на вузол, з якого йде розподілення по вже по лікарні. Весь процес монтажу установки від завезення обладнання до пуску зайняв близько місяця.

Продуктивність цієї станції – 120 л/хв. Цього вистачає для кисневої підтримки 25 пацієнтів. Разом з тим, лікарня продовжить використовувати й усі інші різновиди забезпечення ним.

- Крім цього в нас є 4 кріоциліндри, які заповнюються два рази на тиждень, є 25 балонів і 85 індивідуальних концентраторів. На даний момент у нас 85 пацієнтів із тих, які знаходяться на лікуванні, на кисневій підтримці – це більше 80%. Тому та нагальна потреба в кисні зараз вирішена – в тому числі й завдяки цій станції, яку ми зараз запустили в роботу, - розповів керівник третьої лікарні.

Таку ж кисневу станцію зараз закінчують встановлювати і в міській лікарні №2.

- Це дійсно наші додаткові можливості самим генерувати кисень, а не закуповувати його в когось. Були тижні, коли ми хвилювалися, що в нас дійсно кисню лишалося на декілька днів, - зазначив міський голова.

Разом з тим він зауважив, що зараз цієї проблеми вже не існує. Сьогодні забезпечення киснем, принаймні при цьому рівні кількості хворих, не є вузьким місцем.

- Зараз ми не вбачаємо необхідності тиражувати подібну систему в інших лікарнях. Подивимося на стан речей з кількістю хворих на ковід. При потребі розглянемо й, можливо, ще докупим. Але на сьогодні маємо таку думку, що цього обладнання поки що нам буде достатньо, - пояснив Владислав Атрошенко.

У такому обсязі як є це обладнання буде працювати і після того, як подолається епідемія COVID-19. Буде задовольняти потребу в кисні при оперативних втручаннях та інших видах медичної допомоги.

З минулого тижня в лікарні почала проводити перші дослідження і власна ПЛР-лабораторія. Поки що вона робить ре-тестування: проби беруться паралельно і сюди, і в обласний лабораторно-діагностичний центр, з наступним порівнянням результатів. Це займе ще кілька днів, після чого лабораторія зможе вже сертифіковано працювати.

Основне її обладнання придбали теж за кошти державної медичної субвенції. Виробництво – США, вартість – 3 млн 750 тис. грн. Плюс додатково залучали кошти лікарні на суму близько мільйона гривень для придбання потужного вентиляційного обладнання, інших комплектуючих і ремонт приміщення. Надалі ж роботу цієї лабораторії фінансуватиме місто.

За зміну вона зможе проводити 48 досліджень. За словами Віктора Янголя, це достатньо для закладу і для стаціонару 2-ї лікарні, якщо буде в тому потреба. Обом лікарням це допоможе у швидкості.

- Фактично ця ПЛР-лабораторія буде для підстраховки: коли дуже велика навала хворих з підозрою на ковід, щоби пацієнти міста Чернігова не були у хвості цієї черги.  При необхідності робота може бути збільшена до двох змін на добу, тоді щодобово можна буде робити до 96 аналізів. Це, в принципі, більш ніж достатньо сьогодні, коли лікарі вже прекрасно розуміють симптоматику цієї хвороби, - міський голова.

Ця ж лабораторія проводить дослідження на ковід усіма іншими методами, які існують на сьогоднішній день.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!