Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 квітня 2021 р.

У Чернігові - критичний приріст госпіталізованих з COVID-19. Вводяться додаткові карантинні обмеження (ДОДАНИЙ ДОКУМЕНТ)

+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7

У Чернігові за вихідні та понеділок відбувся критичний приріст госпіталізованих хворих з COVID-19. Якщо у п’ятницю їх було 323, то зараз – 376. Це найбільше навантаження на медичні заклади за весь час, що місто має справу з цією хворобою. У зв'язку з цим 5 квітня відбулося позачергове засідання міської Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Як підкреслив на цьому засіданні чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, межею фізичних можливостей профільних лікарів є 600 хворих у ковідних відділеннях міських лікарень одночасно. Зараз у цих відділеннях 535 госпітальних місць (з яких під’єднані до медичного кисню 398). Збільшувати ліжкомісця планують саме до 600. 

- Все що далі – вже критична ситуація по наявності профільних медичних спеціалістів, технічних можливостей і наявних виробничих можливостей по кисню. Це також на сьогоднішній день в Україні «вузьке» місце: у нас є гроші, у нас є технічна можливість під’єднати кисень до більшої кількості точок, але самого кисню наразі не вистачає. Можливо, найближчим часом ситуація зміниться, - проінформував він.

Міський голова підкреслив, що зараз до стаціонару взагалі не госпіталізуються пацієнти з легким або середнім перебігом ковіду. І подовгу, аж до негативного тесту там вже нікого не тримають. Тобто всі хто там – пацієнти у важкому стані.

Він нагадав, що на попередньому засіданні комісії було визначено: якщо місто перетинає межу в 370 госпіталізованих (це межа медичних можливостей при нормальному навантаженні) – буде оголошуватися більш жорсткий карантин. І зараз ця межа перейдена. Хоч це й непопулярні заходи, але для зменшення шляхів передачі інфекції місто вимушене запроваджувати додаткові обмеження.

- Я залишаю і за собою, і за комісією ТЕБ право змінити це рішення до п’ятниці в разі стабілізації ситуації. Але в нас є прогноз, за яким поки що – навпаки, зростання кількості інфікованих, - акцентував міський голова. - Тому, щоб це було заздалегідь, ми попереджаємо про необхідність закриття в місті й дитячих садочків, тобто вже абсолютно всіх шкільних і дошкільних закладів, включаючи  дитячі садочки, з понеділка, 12 квітня.

А раніше, з 00:00 годин 8 квітня 2021 року, відповідно до сьогоднішнього рішення комісії, на території міста Чернігова ЗАБОРОНЯЮТЬСЯ:

  • відвідування закладів культури (театрів, кінотеатрів, музеїв, концертних залів та інших);
  • проведення релігійних заходів на площі менше 10 квадратних метрів на кожного учасника (міський голова звернувся до представників усіх релігійних конфесій з проханням перенести всі заходи за участю багатьох людей на відкрите повітря);
  • проведення масових, спортивних, культурних, рекламних заходів;
  • відвідування басейнів та спортивно–оздоровчих закладів незалежно від форм власності;
  • знаходження без маски на площі загального користування (вулиці, сквери, парки та інше).

Разом з тим, комісією прийняте рішення пом’якшити деякі заходи, запроваджені 2 квітня. А саме, скасована заборона відвідування кладовища «Яцево» у вихідні. Рішення прийняте з урахуванням даних про відвідування кладовища цієї неділі: при площі 110 га протягом дня його відвідало 8-9 тисяч чоловік – це на такій території до скупчень не призводить.

Також переглянута заборона продажу напоїв «з вікна». Як проінформував чернігівський міський голова, запровадження цієї заборони пов’язане з традицією збиратися біля цих закладів компаніями, причому без дотримання дистанції та масок. На забороні наполягли медики. Разом з тим, заборону відмінять при умові забезпечення кав’ярнею дотримання покупцями обмежувальних заходів. Покупців може бути не більше двох біля віконця одночасно, у черзі вони мають дотримуватися соціальної дистанції, бути в масках тощо. А в разі зафіксованого порушення цих обмежень – «точка» закривається без будь-яких подальших розмов.

Повний текст рішення комісії:

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!