Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 лютого 2021 р.

Звіт про виконання міського бюджету м. Чернігова за 2020 рік

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

Звіт про виконання міського бюджету м. Чернігова за 2020 рік розглянутий та погоджений виконавчим комітетом міської ради 11 лютого.

Про основні його показники виконкому доповіла начальниця Фінансового управління Чернігівської міської ради Олена Лисенко.

Протягом минулого року до бюджету надійшло 2.7 млрд. грн, повідомила вона. Зокрема, тогорічні надходження у нас зменшилися майже на 600 млн. грн або на 17%. через зміни офіційних трансфертів. Але не тільки через них.

- У 2020 році ми отримали субвенції на соціально-економічний розвиток тільки 9 мільйонів – порівняно з тим, як у 2019 році було 83 мільйони. І в 2020 році для міста Чернігова було виділено нуль коштів з ДФРР, - акцентувала увагу керівниця фінуправління. - А ще зменшився розмір субвенцій на грошові компенсації. Зокрема, для придбання житла дітям-сиротам в 2020 році на м. Чернігів не було виділено жодної копійки.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко доручив направити ці цифри керівництву облдержадміністрації, щоб на цей дисбаланс звернули увагу при розробці проєкту бюджету Чернігівської області.

Що стосується власних надходжень бюджету міста, то їх у 2020 році було 2 млрд. грн.

- Не зважаючи на те, що ми пішли на секвестр бюджету і в квітні зменшили свої планові надходження на 88.8 млн. грн, все одно за  рік ми ще недоотримали 87,9 млн. грн, тобто втрати загальні склали 176.7 млн. грн, – проінформувала Олена Лисенко.

Якщо порівнювати фінансове забезпечення на одного жителя міста за власними надходженнями з іншими містами, то місто Чернігів займає 12 місце і надходження складають 7 000 гривень на кожного мешканця. Ці надходження протягом минулого року збільшилися на 641 гривню.

Найбільші надходження в структурі бюджету складають надходження від податку на доходи фізичних осіб. Тогорічні надходження збільшилися на 10%. Але якщо порівнювати з попереднім періодом, то зростання у 2019 порівняно з 2018 було у два рази більшим і, в принципі, це очікували й при складанні бюджету на 2020 рік.

Місцеві податки: планові надходження виконані, вони зросли порівняно з минулим роком на 7.6%. Найбільшу питому вагу складають єдиний податок (55%) і плата за землю.

Що стосується коштів спеціального фонду, то надходження склали 139,5 млн. грн. У порівнянні з минулим роком вони збільшилися, тому що Чернігову була виділена субвенція на будівництво, ремонт і реконструкцію доріг  60 млн. грн. (будівництво дороги на Шерстянку), а надходження цієї субвенції в 2019 році були 20 млн. грн.

Що стосується наповнення за  доходами бюджету розвитку то воно зменшилося майже на 6 млн. грн через те, що було зменшено відсотки зарахування пайової участі до міського бюджету. З 2021 року взагалі це джерело надходжень скасовано. На жаль, через це втрати бюджету на рівні 18,5 млн. грн, а в цьому цих надходжень не буде взагалі.

- Також зменшилися надходження і від продажу майна, і від продажу землі, - зазначила Олена Лисенко.

Видаткова частина бюджету виконана в повному обсязі.

Якщо порівнювати видатки на одного мешканця, то Чернігів також займає відповідно до надходжень дванадцяту позицію серед інших міст.

По освіті видатки склали в цілому по галузі майже 1,1 млрд. грн. Серед всіх видатків на галузь освіти захищені складають 88%, заробітна плата складає майже 76%, капітальні вкладення - 9%. У 2020 році отримано більше коштів субвенції на нову українську школу майже в два рази проти 2019 року – 9.6 млн. грн.

Видатки на охорону здоров’я зменшилися в зв’язку з проведенням медичної реформи. Стара система, коли місто за рахунок медичної субвенції фінансувало медичні заклади, зберігалася тільки в першому кварталі 2020 року. Тоді 57 млн. грн цієї субвенції було отримано на виплату заробітної плати, але її було недостатньо і 46 млн. грн власних коштів міського бюджету дофінансовували саме на заробітну плату працівникам медичної галузі.

- Що стосується взагалі фінансування галузі охорони здоров’я, то в цілому було витрачено 259 млн. грн, 66 млн. грн з яких - це кошти міського бюджету і лише 33 млн. грн – кошти державного бюджету. Також ми дофінансовуємо первинну медичну допомогу, яка не забезпечується відповідно до укладених з НСЗУ договорів на загальну суму 1,3 млн. грн. Що стосується оснащення наших закладів охорони здоров’я, то минулого року видатки на придбання обладнання збільшено майже в 2,2 рази і витрачено на це 62,5 млн. грн. Було по всім лікарням придбане необхідне обладнання відповідно до їх пропозицій, - Олена Лисенко.

По галузі культури відбулося збільшення видатків тільки для позашкільної освіти. По решті напрямків відбулося зменшення, тому що були карантинні обмеження на проведення вуличних заходів. Проте, слід зазначити, що у кінці року було придбано новий унікальний рояль Стенвей, поява якого дала культурній сфері міста додаткову перевагу.

Що стосується молоді і спорту, видатки за цим напрямом залишилися майже на рівні минулого року. Збільшення тільки в позашкільній сфері.

По житлово-комунальному господарству видатки зменшилися на 8,3% в цілому по галузі і склали 388,4 млн. грн.

По благоустрою було витрачено 214,5 млн. грн. Більше половини з них - на утримання міста в належному стані, а саме утримання вулично-дорожньої мережі, прибирання зелених зон та місць поховань. Капітальні видатки склали лише 50 млн. грн.

Видатки на охорону навколишнього природного середовища склали 19,4 млн грн, серед них найбільшим об’єктом було будівництво мереж зливової каналізації по вул. Реміснича від вул. Магістратська до вул. Коцюбинського та по вул. Коцюбинського від вул. Реміснича до вул. Кирпоноса – 7,9 млн грн.

На дорожнє господарство у нас видатки збільшилися завдяки отриманню субвенції з державного бюджету в більших обсягах, і головним об’єктом стало будівництво автомобільної дороги для проїзду з вулиці  Івана Мазепи до вулиці Текстильників.

Що стосується транспортної галузі, то видатки на неї склали 122 млн грн. Придбано 5 тролейбусів, також були проведені оновлення контактної мережі та капітальний ремонт будівлі цеху тролейбусного управління.

Якщо розглянути видатки бюджету розвитку, то вперше за багато років їх виконали майже повністю. Виконання склало 97,6%, тоді як у минулі роки лишалися недовикористані бюджетні асигнування.

- Якщо порівнювати видатки на одного мешканця по іншим містам, то ми займаємо по бюджету розвитку 8 позицію. Але якщо порівнювати з 2019 роком, то видатки саме на розвиток зменшилися на 528 гривень. На жаль, у 2019 ці видатки складали 2375 грн, а у 2020 - 1847 грн по місту, - Олена Лисенко.

Проводилося фінансування всіх затверджених програм бюджетної сфери, серед яких і програма підтримки народжуваності – було використано 15 млн грн.

«Депутатський фонд» був використаний депутатами майже у повному обсязі, більша частина була спрямована на матеріальну допомогу і розподіл по закладах освіти, вони отримали по 2,7 млн грн.

По програмі бюджету участі протягом року реалізовані 24 проєкти, які в попередньому році були визнані переможцями.

Після розгляду виконавчим комітетом міської ради звіт про виконання річного бюджету міста виноситься на затвердження найближчою сесією міської ради.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!