Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 лютого 2021 р.

У Чернігові збиратимуть місцеві податки якісніше. Для цього місто піде на експеримент


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігів за ініціативою міського голови Владислава Атрошенка готується стати одним з чотирьох українських міст, де в порядку експерименту місцеве самоврядування активно допоможе у зборі місцевих податків.

Владислав Атрошенко на розширеній нараді в міській раді 9 лютого проінформував присутніх про свою зустріч з уповноваженими керівниками державного рівня, яка відбулася напередодні. Участь у ній взяли заступник міністра фінансів, керівник ДПС України, керівник обласної ДПС та ще кілька відповідальних працівників цієї служби.

- Позиція керівника ДПС України конструктивна і він розуміє про що йдеться. ДПС дореформували до тієї стадії, коли кількість працівників, яка лишається, вже не в змозі ефективно «в полі» адмініструвати податки. Тому де-факто сьогодні податкова працює з «білим» бізнесом: хто зареєструвався і платить податки – того вони і бачать. Тими ж хто «в тіні» – а там є достатньо бізнесу - в них нема сьогодні ані людського, ані, чесно кажучи, й законодавчого ресурсу займатися, - зазначив міський голова.

Він наголосив на тому, що це ні в якому разі не претензія бо роботи ДПС. Вона повноцінно і якісно працює в тих рамках, які законодавець їй залишив. Ідеться про готовність допомогти.

Владислав Атрошенко конкретизував: мова йде про те, щоби реально збільшити якість збору місцевих податків за допомогою зусиль місцевого самоврядування. Раніше в Україні вже були приклади, коли в експериментальному порядку надавалися окремі додаткові повноваження на цьому напрямку. Практика прийняття таких законів Парламентом була в минулому. Але й зараз, у рамках чинного на сьогодні законодавства, місто може знаходити та підказувати податковій резерви. Це не суперечитиме законодавству, якщо процесуальні рішення по таких фактах вона прийматиме самостійно.

- Почнемо роботу з того, чим ми можемо допомогти щоб податкова розширила базу оподатквування. А вони там вже останню кнопку натискають на повідомлення до сплати податків, - пропонує міський голова.

На його думку, безпосередньо з боку місцевого самоврядування займатися цим можуть бути уповноважені два підрозділи. А саме, фінансове управління, на базі якого потрібно створити аналітичний відділ. І, можливо, також на цю роботу треба уповноважити Муніципальну варту.

За попередніми даними, які повідомив міський голова на нараді, окрім Чернігова долучитися до цього експерименту можуть ще три міста, серед яких Львів та Дніпро.

Владислав Атрошенко вважає, що логічне прагнення міста більш якісно збирати місцеві податки мають врешті-решт підтримати не тільки державні органи, а й та частина бізнесу, яка чесно їх сплачує.

- Несплата податків – це насправді ти пиляєш гілку на якій сидиш. Якщо ми будемо працювати на руйнацію бюджетів – це руйнація держави і від цього втрачають усі. У тому числі бізнес, який не платить. Зекономив мільйон доларів – а в капіталізації втратив п’ять. І за цією арифметикою ми живемо останніх 30 років, - констатував очільник міста.

У той же час, вжиті містом у майбутньому на цьому напрямку заходи мають бути коректними й такими, щоби більшість людей їх підтримувала, наголосив він.

- Місцеве самоврядування і я як міський голова завжди «між молотом і на ковальнею». І якщо ми ставитимемо якісь нереальні вимоги або щось робитимемо поза законом, то завтра нас не підтримає виборець. Це дуже тонка робота, - зауважив мер.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!